E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoskova Borsası'ndan TL hamlesi---

Moskova Borsası'ndan TL hamlesi

Moskova Borsası'ndan TL hamlesi
27 Şubat 2023 - 12:39 borsagundem.com

Moskova Borsası, mart ayının başlangıcı itibarıyla TL cinsinden vadeli işlemlere başlayacak.

Moskova Borsası (MOEX), 1 Mart 2023 tarihinden itibaren Hong Kong Doları- Rus Rublesi ve Türk Lirası (TL)- Rus Rublesi döviz çiftlerinde anlaşmalı vadeli piyasa işlemlerine başlayacağını açıkladı.

MOEX resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, futures sözleşmeleri ya da vadeli işlem sözleşmeleri olarak adlandırılan hizmetlerin müşterilerin Moskova Borsası’nın döviz piyasasında Hong Kong doları ve Türk lirası ticaretine artan ilgisi nedeniyle genişletileceği vurgulanırken, yeni enstrümanların hem kurumsal yatırımcıların hem de bireylerin ilgisini çekeceği aktarıldı.

Açıklamada, döviz cinsinden vadeli işlemlerin dünya çapında yatırımcılar arasında en popüler enstrümanlardan biri olduğuna dikkat çekilirken, “Moskova Borsası’nda faaliyet gösteren türev piyasasındaki işlem hacimlerinin yüzde 50’den fazlası döviz türevlerine düşmektedir. Türk lirası ve Hong Kong dolarına yatırımcı ilgisi, kurdaki değişiklikler ve kur risklerinden korunma konusunda çeşitli stratejiler geliştirmemize yol açmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Gazetemru'nun haberine göre, Türk Lirası- Rus Rublesi kuru için vadeli işlem sözleşmesinin işlem kodu TRYFIXME olarak belirlenirken, söz konusu futures hesaplarda minimum fiyat adımı TL-Ruble lotu için 1000 TL’ye 0,0001 Rus rublesi olarak kaydedildi.

Rusya’nın en büyük borsası Moskova Borsası’nda Türk lirasına yönelik talebin 2022’de geçen yıla kıyasla 17 kat arttığı bildirilmişti.

Moskova Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yuriy Denisov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede dost ülkelerin para birimlerine yönelik talebin hızla arttığını söyledi.

Söz konusu para birimlerinin payının Moskova Borsası’nda bu yıl 70 kat arttığını vurgulayan Denisov, “Yuan’a talep 41 kat artarken, Türk lirasına talep 17 kat, Kazak tengesine 13 kat arttı. Doların spot piyasadaki payı ise yarı yarıya azaldı.” dedi.

Euronun payının da arttığını belirten Denisov, bunun nedeni olarak Rusya ile Avrupa arasındaki ticari ilişkilerin sürmesine işaret etti.

Denisov, 2023’te Moskova Borsası’nda Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Mısır gibi Rusya’nın önemli ticaret ortaklarına ait para birimleriyle de işlemlerin başlayacağını söyledi.

Rusya’da bankalar ve şirketler yaptırımlar nedeniyle dolardan uzaklaşırken, ticarette başta yuan olmak üzere dost ülkelerin para birimleri kullanımı yaygınlaşıyor.

Rusya Merkez Bankası da rezervlerinde değerlendirmek için Türk lirası, yuan ve rupi satın alınmasına yönelik çalışmalar yapıldığını bildirmişti.

Moskova Borsası’nda Türk lirasına talep arttı

 

ABD doları Moskova Borsası'nda geride kaldı

 

Moskova borsası 7 ay sonra ilk kez 2000 puanın altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)