E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley’den teknoloji hisseleri için balon uyarısı---

Morgan Stanley’den teknoloji hisseleri için balon uyarısı

Morgan Stanley’den teknoloji hisseleri için balon uyarısı
09 Temmuz 2021 - 10:54 borsagundem.com

Morgan Stanley, ABD borsalarında teknoloji hisselerinin tahvil muadili olarak kullanılma özelliğini yitirdiği konusunda uyardı. Dev banka teknoloji hisselerinin dot-com balonu işaretleri verdiğini açıkladı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar uzun bir süredir Wall Street’teki dev teknoloji hisselerini ABD Hazine tahvilleri için bir alternatif olarak değerlendiriyordu. Ancak MarketWatch’un haberine göre Morgan Stanley aşırı değerlenen teknoloji hisseleri ile ABD Hazinesi tahvil getirileri arasındaki ilişkinin bozulduğu konusunda uyardı. Morgan Stanley notunda, “teknoloji hisselerinin aşırı yükselmesiyle dot-com balonunun patlaması sırasındaki olağanüstü anomalilerin” sinyallerinin görüldüğüne dikkat çekildi.

Morgan Stanley Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett haftalık raporunda, “Son 20 yılın büyük çoğunluğunda, teknoloji hisseleri ekonomik büyüme ile aynı yönde işlem görüyor, uzun vadeli Hazine getirileriyle pozitif bir korelasyon taşıyordu. Yatırımcılar da bu ilişkiyi ekonomik büyüme için olumlu olarak görüyordu” ifadelerine yer veriyor. Ancak şimdilerde piyasalardaki bol likidite hem faiz oranlarını hem de teknoloji hisselerinin yapısını bozuyor.

Morgan Stanley raporunda S&P 500 Teknoloji Endeksi ile 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 1990 yılından bu yana arasındaki ilişkiye yer veriliyor. Rapora göre teknoloji hisseleri ile tahviller arasında negatife dönen ilişki 2000 yılındaki dot-com balonundan bu yana en düşük seviyede.

Shalett raporda, " Halihazırda pahalı olan bir pazarda %60 primle teknoloji ticareti yapılırken, faiz oranı hassasiyetinin de negatif olması verimlerdeki herhangi bir geri çekilmenin güçlü bir rüzgar oluşturacağını gösteriyor. Teknoloji hisselerindeki bu endeks konsantrasyonu piyasa kırılganlığını artırıyor" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz gün görülen düşüşlere kadar ABD borsaları rekor seviyelerde işlem görüyordu. FactSet verilerine göre bilgi teknolojileri S&P 500 Endeksinin en fazla büyüyen sektörü oldu.

Morgan Stanley raporunda, ABD’deki büyüme odaklı hisse senetlerinin ikinci çeyreği tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapadığı hatırlatıldı. Rapora göre teknoloji hisseleri bu yıl %14’ten fazla yükselirken değerinin altında olan ve ekonomik değişkenlere hassasiyet gösteren hisselerse ABD’deki %10’lık nominal gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentilerine rağmen geride kaldı. Morgan Stanley raporunda Shalett, “Bu dinamikler, 10 yıllık ABD Hazinesi getirisinde 30 baz puanlık geri çekilme ve ABD Merkez Bankası'nın şahin politikalara dönmesi ile açıklanabilir” sözlerine yer verdi.

Araştırma şirketi Empirical’ın verilerine göre S&P 500 Endeksi’nin %20 ila %25’ini temsil eden hisse senetlerinin tahvil muadili olduğu belirtiliyor. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu hisselerde artış tahvil getirileri düşüyor bunun tam tersi de geçerli oluyor. Rapora göre borsa kapitalizasyonunu %35’e kadar çıkaran teknoloji sektörü bu özelliği orantısız bir şekilde taşıyabiliyor.

Morgan Stanley raporunda, “Dev teknoloji hisselerinin tahvil muadili olarak davranması sadece portföy çeşitliliğini zarar vermiyor aynı zamanda borsaları artan faiz oranlarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Teknoloji hisseleri sadece 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinden 130 baz puan daha fazla getiri sağladığı için fiyatlanıyor” denildi.

Shalett Morgan Stanley raporunda artan likidite, sıfıra yakın FED faiz oranları, hisse senetlerindeki aşırı değerlemeler ve şirket tahvili ihraçlarının aşırı daralması gibi faktörler nedeniyle piyasaların faiz oranlarına karşı olan hassasiyetin arttığı konusunda uyardı.

Bir sonraki ayı piyasası ne kadar sürecek?

 

Boğa yatırımcıları uçuruma doğru ilerliyor

 

Borsa İstanbul'da satış dalgası sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)