E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Hisse senetleri pahalı, yükseliş olasılık dışı---

Morgan Stanley: Hisse senetleri pahalı, yükseliş olasılık dışı

Morgan Stanley: Hisse senetleri pahalı, yükseliş olasılık dışı
11 Temmuz 2023 - 13:58 borsagundem.com

Kazanç sezonunda ‘korkulandan daha iyi’ ezberinin hisse senetleri için bu kez işe yaramayacağı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bilanço dönemi yaklaştı. Morgan Stanley’den Mike Wilson, hisse senetlerinin pahalı olduğunu ve bilanço döneminin borsalarda yeni bir yükselişi imkansız kıldığını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley’den Mike Wilson, pahalı hisse senetlerinin normal kazançlar anlamına geldiğini söylüyor ve bilanço döneminde borsalarda yükselişi olası görmüyor.

‘Korkulandan daha iyi’ yeterli olmayabilir

Bloomberg’den Sagarika Jaisinghani'nin haberine göre, son iki kazanç sezonunda hisse senedi kazançlarını körükleyen bir tema olarak “Korkulandan daha iyi”nin bu kez yükseliş için yeterli olmayacağı düşünülüyor.

Değerlemeler dünyanın geri kalanına göre çok fazla yükseldiğinden ABD hisse senetlerinin ilk yarıdaki ralliyi uzatması için çıtanın artık çok daha yüksek olduğunu söyleyen ve sayıları giderek artan bir stratejistler korosuna göre borsalarda durum karamsar. Şaşırtıcı derecede güçlü ekonomik veriler, daha uzun süre daha yüksek faiz oranlarına giden yolu desteklediğinden, hisse senetleri için muhtemelen buradan sonrasının daha da zor geçmesi bekleniyor.

Wall Street'teki en düşüş eğilimli seslerden biri olan Morgan Stanley'den Mike Wilson, Pazartesi günü paylaştığı notta, “Bu hafta başlayan ikinci çeyrek kazançları ile birlikte 'korkulandan daha iyi’ ezberi muhtemelen artık bu kez işe yaramayacak” diye yazıyor. Wilson, “Yüksek faiz oranları ve azalan likidite, şirketler tahminleri artırmadıkça hisse senedi değerlemelerinin savunmasız olduğunu gösteriyor” diyor.

Bu, Binky Chadha liderliğindeki Deutsche Bank stratejistlerinin geçen hafta ABD hisse senetleri için kazanç sezonuna giden bir rallinin, güçlü olsa bile sonuçlara verilen tepkinin muhtemelen sessiz kalacağı anlamına geldiğini söyleyen yorumlarını yansıtıyor. Chadha, 2023'ün ilk çeyreğinde hisse senetlerinde ralli çağrısı yapan birkaç stratejist arasında yer alıyordu.

En büyük EPS düşüşü ikinci çeyrekte

Bastırılmış bir tepki, tarihsel gerçekliğe meydan okumak anlamına gelme tehlikesi taşıyor. Deutsche Bank'a göre, S&P 500 Endeksi ilk dört haftada ortalama yüzde 2 artışla kazanç dönemleri hisse senetleri için tipik olarak olumlu geçti. Dirençli kazançlar, endeksin 2023'ün ilk yarısındaki yüzde 16'lık rallisine de katkıda bulundu ve borsanın 2019'dan bu yana en iyi Ocak-Haziran performansını göstermesini sağladı.

İkinci çeyrek kazanç sezonu, aralarında JPMorgan ve Citigroup’un da bulunduğu büyük ABD bankalarından Cuma günü gelen raporlarla başladı. Bloomberg Intelligence'a göre şirketlerin ikinci çeyrekte en büyük EPS (Earnings per Share) düşüşüyle yani ‘hisse başına düşen kar’ ile karşı karşıya kalması ve dördüncü çeyrekte kazanç durgunluğundan çıkması bekleniyor. Ancak daha fazla olumsuz revizyonun gerilemeyi uzatması da ihtimaller dahilinde.

Rehberlik öne çıkıyor

Hisse senetlerine ilişkin karamsar görüşü bu yıl henüz somutlaşmamış olan Wilson, yılın ikinci yarısında analistlerin kazanç tahminlerinde daha fazla indirim beklediğini ifade ediyor ve ekliyor: “Bu nedenle hisse senetleri için anahtar konu, karlılık sonuçlarının kendisinden ziyade şirketin gelecek çeyrekler için sunacağı rehberlik olacak” diyor.

Düşüş beklentisi yüzde 9

ABD hisse senetleri, 2023'ün ilk yarısında korkulandan daha iyi gelen kazançlar ve zirve oranları beklentileriyle yükseldi ve Wall Street stratejistlerinin çoğunu bu yıl için tahminlerinde hazırlıksız yakaladı. Ancak kâr notundaki düşüşler yeniden toparlanıyor ve yatırımcılar, yılın geri kalanında hisse senetleri için dalgalı bir görünüm bekliyor. S&P 500 Endeksi'nin geçen hafta Fed'in daha uzun süre şahin olacağı korkuları arasında düşüş kaydetmesiyle, bunun Temmuz ayında ortaya çıktığına dair erken kanıtlar da  bulunuyor.

Bloomberg'in en son Markets Live Pulse anketi, katılımcıların kazanç uyarıları için hazırlandığını ve daha yüksek faiz oranlarının bu kazanç sezonunda S&P 500'de daha fazla düşüşe yol açmasını beklediklerini ortaya koyuyor. Genel olarak, analistler, ikinci çeyrek kazançlarının neredeyse yüzde 9 düşmesini bekliyor. Bu, Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, 2020'den bu yana yıldan yıla en büyük düşüşe karşılık geliyor.

Bu arada, Goldman Sachs sermaye strateji ekibi, ABD şirketlerinin ikinci çeyrek için belirlenen ‘düşük çıtayı karşılamasını veya aşmasını’ beklediklerini söylüyor. Ancak ekip, analistlerin 2024 yılında kârlarda bir toparlanma beklentisini ‘fazla iyimser' bulduklarını ifade ediyor.

Rallide düzeltme zamanı mı?

 

Wall Street’te bilanço resesyonu için geri sayım

 

ABD borsalarında bilanço tehdidi

 

Tarihin en nefret edilen boğa piyasası mı?

 

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)