E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMoody’s: Konut piyasasındaki düzeltme yeniden canlanabilir---

Moody’s: Konut piyasasındaki düzeltme yeniden canlanabilir

Moody’s: Konut piyasasındaki düzeltme yeniden canlanabilir
15 Mayıs 2023 - 15:46 borsagundem.com

Moody’s, ABD’nin temerrüde düşmesi durumunda, konut piyasasındaki düzeltmenin yeniden canlanabileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük olasılık olsa da ABD ekonomisinin temerrüde düşme ihtimali birçokları için korkutucu bulunuyor. Ancak Moody’s, bu olasılığın konut piyasası için bir felaket olabileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Moody's Baş Ekonomisti Mark Zandi, ABD'nin temerrüde düşmesi durumunda konut piyasasındaki düzeltmenin yeniden canlanacağını söylüyor.

İpotek oranları üzerinde yukarı yönlü baskı

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, bu ayın başlarında Kongre önünde konuşan Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, senatörlere, hesaplamalarına göre, ABD Hazinesinin nakit stoğunun, Haziran ayı başında bitebileceğini söyledi. Zandi, Kongre harekete geçmezse ve ABD temerrüde düşerse, bunun geniş ekonomik sonuçları olacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Birçok zorlukla boğuşan ABD ekonomisinde en savunmasız alanlarından biri olarak konut piyasası gösteriliyor. Zandi, Fortune'a ABD Hazinesinin temerrüde düşmesi veya hatta temerrüde düşecekmiş gibi görünmesi gibi pek olası olmayan bir senaryoda bile, finansal piyasaların ipotek oranları gibi uzun vadeli oranlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağını belirtiyor. Zandi, Cuma günü itibarıyla yüzde 6,55 seviyelerinde bulunan ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranının, ABD’nin temerrüde düşme olasılığının yüksek görünmesi halinde yüzde 7'nin üzerine çıkabileceğini söylüyor.

Güçlü bir yumruk

Mortgage oranlarındaki bir başka büyük sıçrama, geçen yılki mortgage faizi şokunun en büyük darbesini yaşayan birçok ev alıcısı ve satıcısı için bir başka güçlü yumruk anlamına geliyor. Ulusal konut satın alınabilirliği veya daha doğrusu satın alınabilirlik eksikliği, konut balonu döneminden bu yana görülmemiş seviyelere ulaşmış durumda. Mortgage oranları yeniden yükselirse, konut satın alınabilirliğinin normali aşan bir seviyeye gerilemesi bekleniyor.

Zandi, ipotek oranları yükselirse, bunun, bu baharda bir miktar ivme kaybeden ve kaybetmeye devam eden konut piyasası düzeltmesini hızlandıracağını söylüyor. Moody's Analytics tarafından üretilen ve temerrüdü hesaba katmayan en son tahmine göre, halihazırda 2022 zirvesinden yüzde 3 düşmüş olan ABD ev fiyatlarının bu döngüde tepeden dibe yüzde 8,6 oranında düşmesi bekleniyor.

Zillow da endişeli

Zillow, yeni yayınladığı makalenin başlığını “Bir borç tavanı temerrüdü, ABD konut piyasasını tekrar derin bir donmaya gönderir” şeklinde atıyor. Zillow ekonomisti Jeff Tucker, ABD'nin temerrüde düşmesinin ‘olası olmadığını' kabul ederken, bunun ipotek oranlarını yükselteceğini ve konut piyasasını yeniden keskin bir yavaşlamaya sokacağını kabul ediyor.

Tucker, “ABD önümüzdeki aylarda temerrüde düşerse, neredeyse kesin olan bir sonuç, borç getirilerinin ve faiz oranlarının artması olacaktır. Temerrüt riskinin veya en azından kupon ödemelerinin ertelenmesi riskinin ortaya çıkması, bir deprem etkisi yaratır. Temel varsayım finansal sisteme dalgalanmalar göndererek yatırımcıların sadece bonoların değil, diğer varlıkların da güvenilirliğini sorgulamasına neden oluyor. Konut piyasasında ipotek faiz oranları neredeyse  kesin bir şekilde yükselecek” diye yazıyor.

ABD temerrüde düşerse Zillow, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranının Eylül ayına kadar yüzde 8,4'lük zirve seviyesine çıkacağını ve ev satış hacimlerinin yüzde 23 oranında düşeceğini tahmin ediyor. Ev fiyatları söz konusu olduğunda, Zillow, bu senaryoda ulusal ev değerlerinin yüzde 1 daha düşmesine neden olacağını düşünüyor.

Tucker, “Ekonomide ve borç piyasalarında yaşanacak herhangi bir büyük aksama, tam da piyasa istikrar kazanmaya ve 2022'nin sonlarındaki büyük soğumadan kurtulmaya başladığında, konut piyasasında büyük yankılara yol açacak, satışları soğutacak ve borçlanma maliyetlerini artıracak” şeklinde konuşuyor.

ABD konut piyasasında tahminler revize ediliyor

 

ABD konut piyasasında 'sessiz istifa'

 

ABD konut piyasasında envanter krizi

 

ABD'de konut fiyatlarında 11 yılın en düşük artışı

 

ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)