E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder yatırımcı uyardı: Portföylerin çehresi değişiyor---

Milyarder yatırımcı uyardı: Portföylerin çehresi değişiyor

Milyarder yatırımcı uyardı: Portföylerin çehresi değişiyor
12 Ekim 2023 - 14:02 borsagundem.com

Son kırk yıldır devam eden düşük faiz ve kolay para döneminin son bir buçuk yıldır son bulmasıyla yatırımcı portföyleri de değişebilir. Milyarder yatırımcı Howard Marks sabit getirili yatırımların yeni dönemde güç kazanacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Howard Marks, faiz oranlarında kırk yıldır devam eden düşüş eğiliminin durma noktasına geldiğini ve bu "büyük değişimin" yatırımcı portföylerinde önemli etkileri olacağını söyledi. MarketWatch’un haberine göre Marks, portföylerde kredi araçlarına doğru bir kaymanın neredeyse kesin olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2,2 milyar dolarlık net serveti bulunan Oaktree Capital’ın Eş-Kurucusu Marks çarşamba günü mayıs ayında kaleme aldığı bir makaleyi tekrar gündeme getirdi.

MW haberinde göre milyarder yatırımcı açıklamasında tahvil getirilerinde ve dolayısıyla borçlanma maliyetlerinde uzun süredir devam eden düşüşün sona erdiğine dikkat çekti. Bu durumun yatırımcıları şoke eden bir ortam yarattığını ve yatırım zemininin ters yüz olacağını söyledi.

Marks, “Büyük değişim düşüncemin kapsayıcı teması büyük ölçüde son derece piyasalarla uyumlu para politikasıyla uzun bir süre boyunca alışılmadık derecede rahat bir dönemden geçmemiz, ancak bu dönem sona ermesiydi. Faiz oranlarının bugünkü seviyelerden düşmesi için çok fazla alan olmadığı açıktır ve kısa vadeli faiz oranlarının önümüzdeki yıllarda yakın geçmişte olduğu kadar düşük olacağını düşünmüyorum” dedi.

Milyarder yatırımcı, “Bu ve diğer sebeplerden dolayı gelecek yılların kolay olacağını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

Marks mayıs ayı itibariyle bugünkü zorlu ortama dair dikkat edilecek çok az şeyin göründüğünü kabul etti. Milyarder borsa uzmanı, yatırımcıların ve özellikle de hisse senetleri yatırımcılarının iyimser doğasına işaret ederek bu iyimserliğin sona erebileceğini kaydetti. Marks ‘finansal piyasanın dişlilerinin bazıları öngörülemeyen birçok biçimde zaafa uğrayabileceğine’ dikkat çekti.

Ünlü milyarder düşen faiz oranlarının sağladığı destek rüzgarının hafife alındığını savunuyor. Zira Marks’a göre bu kadar büyük miktardaki kolay para yatırımcıların son kırk yıldır elde ettiği kazanımların önemli bir kısmından sorumlu.

Bundan sonraki süreçte ise yatırımcılar, varlık tahsisi konusundaki düşüncelerini değiştirerek iyi bir tahvil getirisi elde edebilirler. Marks, aralık ayında kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetim kurulu toplantısında şaka yollu olarak kuruluşun tüm hisselerini satmasını, hedge fonu varlıklarının yanı sıra özel ve kamu sermayesi varlıklarını tasfiye etmesini ve hepsini %9'luk yüksek getirili tahvillere park etmesini tavsiye etti.

Marks tavsiyesinin ciddi olmadığını belirtse de bu açıklamayla “daha çok son bir buçuk yıldaki değişiklikler nedeniyle bugün yatırımcıların kredi yatırımlarından hisse senedi benzeri yatırımlarla elde edilecek derecede yüksek getiri alabildiği gerçeğinin tartışmaya açılmasını” hedeflediğini söyledi. Borsa uzmanı ABD borsalarında S&P 500 Endeksinin neredeyse bir asırdır %10 getiri sağladığını ve bu orandan herkesin çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Ancak günümüzde ICE BofA ABD Sınıflandırılmış Yüksek Getiri Endeksi %8,5’in üzerinde, CS Kaldıraçlı Kredi Endeksi kabaca %10 ve özel krediler de bu oranların ciddi derecede üzerinde getiri sağlıyor. Marks bir diğer deyişle yatırım yapılabilir olmayan tahvil yatırımlarından beklenen vergi öncesi getirilerin artık öz sermaye üzerinden elde edilebilecek tarihsel getiri ortalamalarını yakaladığına ve hatta geçtiğine dikkat çekti.

“Kredi getirilerinin hisse senetleri ile rekabet etmesinden bu yana yıllar geçti. Şimdiyse yine durum böyle. Bana göre para tahsis edeceklerin kendilerine şu soruyu sorması gerekiyor: ‘Bugün sermayemizin önemli bir bölümünü kredi piyasasına yatırmamanın argümanları nelerdir?’”

Marks, faiz oranlarının 1980'lerin başındaki en yüksek seviyelerine geri döneceğini söylemediğini de vurguladı. Borsa uzmanına göre çoğu insanın düşündüğünün aksine şiddetli veya uzun süreli bir resesyonun yaşanacağına inanmak için hiçbir neden yok. Milyarder yatırımcı borsalarda da bir çöküş tahmininde bulunmak için makul nedenler olduğunu düşünmüyor. Hisse senedi değerlemeleri yüksek olsa da bu yükseklik bir çöküşü tetikleyecek abartılı seviyelerde değil.

Marks yatırımcılara yaptığı çağrının borsalarda savunma portföylerinin yükselmesinden kaynaklı olmadığını belirtiyor. Borsa uzmanının çağrısının sebebi sermayenin mülkiyetten ve kaldıraçtan uzaklaşıp borç verme alanına doğru yeniden tahsis edilmesi.

Her kesimden yatırımcının ardık hisse senetlerinin tarihsel getirileriyle rekabetçi olan sabit getirili varlıklara erişebildiğini belirten Marks, birçok yatırımcının sabit gelir piyasalarından varsayımlarından daha fazla kazanım elde edebileceğini, hisse senedi piyasalarında ise durumun çok daha belirsiz olduğunu söyledi.

Marks, “Eğer mantığımda ciddi boşluklar yoksa sermayenin önemli ölçüde kredi piyasalarına tahsis edilmesinin garanti olduğuna inanıyorum” dedi.

Yetkililer 'Fed' konusunda hemfikir

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır

 

Wall Street dibe ulaştı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)