E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez'in hamlelerine rağmen dolar 7.37 TL'yi aştı---

Merkez'in hamlelerine rağmen dolar 7.37 TL'yi aştı

Merkez'in hamlelerine rağmen dolar 7.37 TL'yi aştı
24 Ağustos 2020 - 14:13 borsagundem.com

Piyasalarda, TL fonlama maliyeti Merkez'in likidite adımlarıyla artmaya devam ediyor. Günün ikinci yarısında dolar 7.37, euro ise 8,73 liranın üzerinde el değiştiriyor. BİST ise döviz piyasalarına göre daha sakin ve yatay seyrediyor.

Piyasalarda bugün yurt içinde Temmuz ayı turist verileri ve Hazine'nin dört yıl vadeli sabit faizli ve yedi yıl vadeli değişken faizli tahvilleri yeniden ihracı izleniyor. Yurt dışında da perşembe günü yapılacak olan Fed yıllık sempozyumu gündemde. Fed Başkanı Powell'ın para politikası hakkında bir konuşma yapması bekleniyor.

Saat 14.00 itibarıyla dolar 7,3770 TL'den karşılık bulurken, euro 8,7315 liradan el değiştiriyor. Borsa İstanbul BİST 100 ise yüzde 0,25 oranında değer kazancıyla 1.112 puandan işlem görüyor. 

Fonlama faizi yükseliyor

Geçen hafta politika faizini değiştirmeyerek kısa vadeli faizleri sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) likidite adımlarıyla ortalama fonlama maliyetlerini yükseltmeye devam ediyor. TCMB'nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da yüzde 7.34'e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini cuma itibarıyla yüzde 9.52'ye yükseltti. Bu veriler 200 baz puanın üzerinde bir sıkılaştırma anlamına geliyor. TCMB ayrıca geçen hafta reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için TL ve yabancı para (YP) zorunlu karşılık oranlarını da artırdı. TCMB böylece salgın döneminde finans sistemine sağladığı 17.7 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditeyi geri çekmiş oldu.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına dair tahminlerini paylaşacağı bu haftaki Jackson Hole toplantıları öncesinde dolar başlıca para birimleri karşısında yatay seyretti.

Dolar endeksi Cuma gününden beri belirgin değişim göstermeyerek 93.218 seviyesine gelirken iki yılı aşkın en düşük seviyesini gördü.

TCMB: BIST repo pazarında yapılan fonlama gerekirse azaltılabilecek

Dolardaki sert düşüş yatırımcıyı altına yöneltiyor

Dolara küresel darbe olur mu, analistler ne diyor?

Fitch’e göre önümüzdeki beş yıl belirsiz

Borsa İstanbul haftaya yatay başladı

Borsa rallisi ne kadar sürecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI24 Ağustos 2020 16:45

    Benim beklentim eğer faiz artırışı 5 puan olarak gidilmez ise. dolar yakında 8 TL euro 11 TL olur.

  • AHMET ÖZBİR24 Ağustos 2020 15:56

    T.C. Devleti'ne plan yapan alçakların devletine ait olan PARAYA PARA DEMEM. Benim param TÜRK KİRASI, ÖTESİ KARIN AĞRISI. Önümüzdeki kısa dönemde AB'de DİJİTAL PARA DÖNEMİ BAŞLIYOR, USA'nın KILsası ORTADA KALIYOR.

  • Uad24 Ağustos 2020 16:58

    Türk lirasını sen kullanıyorsun da devlet büyüklerimiz ihaleleri USD üzerinden yapıyor nasıl olacak bu is

  • Alp cem yılmaz 24 Ağustos 2020 15:49

    Faiz %15_20 arası olmalı yoksa dolar 8.5 tl oluverdi :=) eti puf puf

  • Hasan24 Ağustos 2020 15:32

    Alsın piyasadaki tüm TL parayı ne kredi verebilsin bankalar ne piyasada  para kalsın TL değerlenir o zaman iyi güzelde ekonomi ne olur bir de onu düşünseler . Amaç dolarların TL ye dönmesini sağlamak olmalı .  Millet aptal değil bende dolarımı bozdurmam bu adamlara güvenip. Konu vatan sevgisi falan laf ebeliği yapmasın kimse de. Vatanını sevenler dolarla kopru yol havaalanı ihale yapmasın sonra bana gelsinler

  • şakamısın24 Ağustos 2020 14:51

    şu dolara altına müdahale edecek çokomel ci amca aranıyor....

  • Okie Dokie24 Ağustos 2020 14:44

    Kim ne yapsın %9 TL faizini? Şu an bile dolara %3 faiz veren bankalar var. Tüm parayı dolara çevirdim kafam rahat. TL faizi en az %15 olmalı. O da ancak doların yükselişini durdurur.

  • ender24 Ağustos 2020 14:32

    Bankaların aleyhine,,,nitekim düşüyor.