E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi 500 baz puan artırdı---

Merkez Bankası faizi 500 baz puan artırdı

Merkez Bankası faizi 500 baz puan artırdı
21 Mart 2024 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizinde 500 baz puan artırıma giderek, faizi yüzde 50 seviyesine çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), piyasaların beklemediği bir şekilde haftalık gösterge repo faizinde 500 baz puan artışa gitti.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 45,00'ten yüzde 50,00'ye yükseltildi. Foreks Haber anketine katılan 24 ekonomistin 20'si faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirirken, 3'ü faizin 250 baz puan, 1'i ise 500 baz puan seviyesine yükseltilmesini bekliyordu.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 25 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.

Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir.

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Yabancı basın MB'nin faiz kararını değerlendirdi

 

Sürpriz faiz kararı sonrası dolarda yön değişti

 

Capital Economics: TCMB'nin kararı cesaret verici

 

Ekonomistler faiz kararını nasıl yorumladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eyup22 Mart 2024 06:54

     ya bu bizim nas ın olcusu yude elli mi yoksa daha da yukselecek mi tek kelimeyle garibanları yol ma nası hani nas vardı nerde

  • Tarık 21 Mart 2024 22:46

    Yazık. Kudüs kurtulacak diye ülkeyi batırdılar. Sisi kaybedecek dediler gidip ellerini örtüler

  • Msc21 Mart 2024 20:31

    Cumhur başkanıma rağmen,naz a rağmen, benburda olduğum sürece faiz artiramazlar demesine bu faiz neyi nesi

  • azmi21 Mart 2024 20:49

    Dön baba dönelim..Bu can bu bedende oldukça...

  • Selin21 Mart 2024 18:23

    Seçimden sonra gerçeklerle yüzleşmek gerekecek dövizde adil değerine gelecektir.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ21 Mart 2024 17:26

    Uzmanlar söylüyorlar idi % 70 kesin göreceğiz diye demek  ki bu olacaktır.

  • k221 Mart 2024 17:19

    ENFLASYONUN TEMELİ SAVURGANLIKTIR ZİHNİYET DEĞİL.......2 . DİŞA BAĞIMLIĞI EN AZA İNDİRECEKSİN İHRAÇ EDECEKSİN Kİ DÖVİZ GİRİŞİN OLSUN SEN DIŞA BAĞIMLISIN VE ÖYLE İKEN BİRDE SARAY VE SARAYCILARINDA SAVURGANLIĞI CABASI........

  • Selim21 Mart 2024 16:26

    Doları tutmak için .Artırmasa serbest piyasa azabilirdi bugün.

  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 15:39

    sıcak para için faiz arttı. adam 100 dolar alıyor, bozduruyor. dolar 10 tl iken. borsamıza giriyor. sonra boradan kazanıyor. attım yüzde 80 kar. tl borsa kar ve ana para çeviriyor. yine dolar alıyor yabancı aldığı dolar 30 tl oldugu için 110 dolar :D ne oldu ? dolar bazında yabancı sıcak para yüzde 10 kazandı :D neden ??? enflasyondan TL eriyor diye oldu... TLitibarı dip olduğu için. faizler yine arttı, yabancı gelsın diye... bu sefer emekli 10 bın, ücretli 174 bın çalışan 30 bin ... yaşam malıyeti hammadde ithal dolar ile oluyor. dolar artıyor. iç ÜRETİM MODELİ YOK. ücretli hizmetli yaşam maliyeti enflasyondan artıyor. devlet borçları  hastane yol otoban zart zurt dolar borçlu, vergiler artıyor ama en dipteki  ezilmeye başlıyor. SICAK PARA DOLAR umudu denenecek. zeçim sonrasi özellikle. imf, dunya bankası borç alsan adamalr denetıme tutacak seni :D  denetimsiz sıcak para hedefine gidiyoz. FED faiz arttırana kadar ( usd değersizleşecek ozaman)

  • xyz21 Mart 2024 17:20

    Sırtını pkk ypg kandile dayadıklarını milletvekillerinin söyledikleri eş başkanlı partiye ve onun eş başkanlığı ortağına mı oyumuzu verse idik bunumu istiyorsun sen.

  • Ali21 Mart 2024 17:07

    Reis, kuşlu da paylaşılan gayrimenkul zengini olan siyasetçiler aldıkları kiraları 💲💰 değilde borsaya yatırsaydı şuan durum çok daha farklı olurdu bence. Valla elini taşın altına koyan, hem kazanç hemde milli duygularla hareket eden, en çokta sömürülen kesim borsa yatırımcıları bana göre,

  • k221 Mart 2024 15:38

    YENİ TÜRKİYE  BASKANLIKLA NE UÇTUK FROM WHREE TO WHREE..............

  • k221 Mart 2024 15:37

    SÖYLEDİĞİ HİÇ BİRŞEY TUTMADI MILLETİ DOLAR ALTIN SATTIRDI SATANLARINDA SAÇLARINI YOLDURTTU VAYBE FROM WHREE TO WHREE ECEVİTİ ELEKTRİK FATURASINI YAZIP ÖDEYEN AHMET NECDETİ SEZERİ VE ONUN GİBİ POLİTİKACILARI MUMLA ARAYACAKSINIZ...................

  • Turkogluturk22 Mart 2024 07:16

    Deveye diken ve kilavuzu karga olanin vede cahille etme sohbet gibi sozleri zamaninda neden soylemislerse.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL21 Mart 2024 17:21

    Haydi ordan Başıörtüklere nefret eden birisi idi  dediğin kişi.

  • maarif21 Mart 2024 14:47

    faizci zihniyet yönetime geldi. Allah ramazan günü faizcilerin yüzünü güldürmez

  • ...22 Mart 2024 07:18

    Musluman isen once oku anla.yani turkca oku.maun suresini.anla.

  • PETER AGULARO21 Mart 2024 17:22

    Haydi ordan dünbük sen yenimiyor ise faizi bana ver.Ben neden faiz yüksek olmaz ise dövizimi bozdurupda risk alayım ki.Sana faiz parası verseler göbek atar idin sağ çebime koy.

  • kaportacı salim usta sanayiden21 Mart 2024 14:16

    neo oldi ne oldi saaa borsa .ahauhuhahauhauh mücize ekip harika ekip 8 aydır ülkenin geldiği nokta .kasvet karamsasarlık umutsuzluk .acil babacan ekibin başına getirilmeli .demekki ak parti dönemi refahı babacan sayesindemiş.8 aydır dünyayı dolaştılar .para yön vericiler bu ekibin seöçim sonrası ne yapacağını bilmiyor .ve korkuyor.sorun burada.güven veren bir ekip acil iş başı yapmalı çok acil .babacan bir an evvel ekonominin başına geçmeli .

  • Ver21 Mart 2024 14:09

    Nasda yalan oldu beeeee..

  • Çerkeş li tahsin 21 Mart 2024 14:09

    Nasılsın nas

  • k221 Mart 2024 14:07

    E KONOMİYİ EKONMİSTE  BIRAKMAYIP YANDAN EKONOMİST OLAN VE BAĞIMSIZ MERKEZ BANKASINI VE SEFFAF IHALE KANUNLARI VE HUKUKUN USTUNLUĞUNU TANIYAN EKONOMIST IN EKONOMISI BUDUR............

  • dumur21 Mart 2024 14:03

    amerikalılar,ingilizler ne derse o.gerisi kukla.