E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası faiz indirdi---

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası faiz indirdi
23 Şubat 2023 - 14:00 borsagundem.com

Merkez Bankası, politika faizini yarım puan daha indirerek yüzde 8,50'ye çekti. Piyasada ağırlıklı öngörü 100 baz puan indirim gelebileceği yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), şubat ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, faizde 50 baz puan indirime giderek, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) yüzde 8,50’ye çekti.

Merkez Bankası, ocak ayında beklentiler doğrultusunda faize dokunmayarak sabit bırakmıştı. Ancak PPK karar metninde değişikliğe gitmişti. Aralık ayında yer verdiği, 'mevcut politika faizinin yeterli olduğu' ifadesini ocak ayındaki karar metninde kullanmamış ve enflasyonda iyileşmelerin görülmeye başlandığını belirtmişti.

Merkez Bankası, enflasyonda yaşanan yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz indirim döngüsünü kasım ayında tamamlamıştı. Banka, aralık ve ocak aylarında yaptığı toplantılarda politika faizine ekonomistlerin beklentileri dahilinde dokunmamış ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakmıştı.

PPK sonrası açıklama şöyle:

Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmektedir.

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmektedir.

Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır.

Depremin etkilerine karşı uygun finansal koşullar önceliklendirilecek

Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir. ,Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma metninde belirttiği üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir.

Enflasyonda iyileşme var, depremin etkileri izleniyor

Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

İndirim döngüsü kasımda tamamlanmıştı

Merkez Bankası, ocak ayında beklentiler doğrultusunda faize dokunmayarak sabit bırakmıştı. Ancak PPK karar metninde değişikliğe gitmişti. Aralık ayında yer verdiği, 'mevcut politika faizinin yeterli olduğu' ifadesini ocak ayındaki karar metninde kullanmamış ve enflasyonda iyileşmelerin görülmeye başlandığını belirtmişti.

Merkez Bankası, enflasyonda yaşanan yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz indirim döngüsünü kasım ayında tamamlamıştı. Banka, aralık ve ocak aylarında yaptığı toplantılarda politika faizine ekonomistlerin beklentileri dahilinde dokunmamış ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakmıştı.


 

TCMB rezervlerinde gerileme

 

BES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı

 

TCMB'den kredilere zorunlu karşılık muafiyeti

 



 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )24 Şubat 2023 11:15

    Para basınca kaynak bulurum... para basınca enflasyon olur.. ama o oranda faiz düşürürsem birbirini nötür eder.. özelleştirme ve satma yok artık bitti....  otomatıkman faizlerin seçimlere kadar düşmesi...her düşüşte ilgili oran kadar matbadan para basılması... tek parasal kaynak gibi duruyor... o bakımdan yapılanlar ekonomi ile ilgili değil, sadece kaynak oluşturma adımları olarak görüyorum. Bu durumdada özerk ve bağımsız bir kurumun bu adımlarının gelecekte ciddi sorunlar yaşatacağını tahmin ediyorum.  yerli cep telefon, yerli pc, yerli gübre, yerli saman, tohum, otomobıl ve parçaları, traktör, tv, beyaz eşya, vb. hiç bişe yapılmıyor. Hepsi ithal malzemeli, ithal madenli, ithal aparatlar çipler vb .... Buda demek oluyor ki  1 usd= 50 tl de olsa çözüm olmayacak. Bizim ekonomi programı yanlış dedik, ilk günde, şimdide yanlış diyoruz. Çin modeli densede=çin a dan z ye eğitin, üniversite vb bunları üretiyordu.

  • VS23 Şubat 2023 21:59

    bu faiz kararı tek bankalara yarıyor geçel yıl 4 milyar kar efen banka 2022 de 40 milyar kar açıklıyor 1 gr altına 40 tl komisyon alıyorlar % 3,5 bankalara mb yi ve vatandaşını bu kadar soyduran başka bir ülke varmı

  • Numan23 Şubat 2023 23:18

    Bankalara batmak yarar. Öğrenemediniz gitti yahu banka demek varyedirmez demek. Yıllarca remetti vermeyen bankalar zort diye karının tamamını bağış yaptı borç sildi. Bu bankalar çağrı fiyatı belirleyip borsadan çıkmalı. Halk ve vakıfbank. Yatırımcısına vermeyenler.

  • Lale23 Şubat 2023 18:27

    Bankalar daha ucuza borc alabilecek merkez bankasindan.faiz lobisi mutlu

  • Kerem23 Şubat 2023 20:50

    Bankalar petrol çıkarsa 1 lot almam. Onlarda lanet var.

  • Seçim23 Şubat 2023 16:42

    Bankalar ve yandaş şirketlerin batmaması için alınan bu faiz indirme kararları, büyük zorluklar çekmesine neden olsa da, sabırlı ve inancı çok büyük olan halkımızın her şeye rağmen cumhuru yeniden iktidara getireceğine kesinlikle eminim.

  • vatandas23 Şubat 2023 16:37

    dolarcı vatanseverler ne üzüldü ne üzülduü tuuuu onlarada ben üzüldüm megerse ne seviyolarmis memleketlerini..keske 2-3 puan düssseydide faiz dolar biraz zıplasa pesindeydiler..dimi lan vatanseverler..

  • fahri23 Şubat 2023 15:36

    Bizim Merkez Bankasının faiz kararını kaale alan var mı?Bu faiz oranları nerede geçerli bilen var mı?Bankalar MB ucuzca parayı alıyor,geri devlete kakalıyor,yani,devlet soyuluyor,yabancı bankalar zengin oluyor.

  • kılıç23 Şubat 2023 16:34

     halkı enflasyon canavarına bogdurup milleti inim inim inletiyor bu kararlar deprem kadar halkı eziyor.bunlar halkından kopuk bir yönetim.

  • Adem23 Şubat 2023 16:11

    Ülkede liyakatli tek bir kurum kalmadı. Sabah bankalar +%3,5 tan -%1 geldi. Ne desek boş anlamsız. Güven, liyakat, istikrar ne zaman gelir? Daha önce Borsada bu şekilde entrika oluyormuydu? Sorunun kaynağını ve neden müsaade edildiğini anlamaya çalışıyorum.

  • fafa23 Şubat 2023 15:23

    Cari açığı önleyin,benden yardım isteyip de zenginin vergisini silmeyin.Dış borcu azaltın,israfı şatafatı bırakın,34 milyonluk arabalardan vaz geçiin,uçaklarla hava atmayın,yoksul halkın nasıl geçindiğini araştın.Pynir 180 ti.et 180 tl.Tabii şimdi baktım,et 220 tli

  • N.D23 Şubat 2023 15:09

    Faizleri düşürdüm deyince faizler düşmüş mü oluyor.Biz şimdi aptalmıyız ekenomik hayatın içinde gerçek faizlerin nerelerde gezdiğini bilmeyecek  kadar.Nefret ediyorum milleti aptal yerine koyanlardan.

  • fafa23 Şubat 2023 15:38

    Tiyatro.Trajik bir sahne.

  • AHMET ÖZBİLEN23 Şubat 2023 15:05

    Yıllarca gariban hakkın sırtına kene gibi yapışıp kanlarını emdikce emdiler.şimdi o guruh ve yandaşları faiz indikce panikleyip ne yapacaklarını şaşırtmaya başladılar.

  • Beyin bedava23 Şubat 2023 16:10

    Biraz düşün de bankaların hiç etmedikleri kadar karı neden bu dönemde ettiklerine bak. Vatandaş kredi kullanınca %30'dan aşağısı yok. Senin güruh dediklerin şu an göbek atıp oynuyor

  • VS23 Şubat 2023 14:59

    Faiz düştü yaşadık 1 ay önce 677 bin tl olan duster şimdi 850 bin ve yok ve döviz aynı

  • KERİM23 Şubat 2023 14:57

    PARA NEDİR FAİZ NEDİR

  • VATANDAS23 Şubat 2023 14:18

    TL LESMEYE GAZ VERILMELI  TR DE ANA SOUN DOLAR TL BALONU VE NATOCU FETOCU KURESELCI KUCAKCI HIRSIZ SERMAYE SINIFI...IRAK DA DOLAR KUCAGINDAN INDI...PARA KONUSUNDA EN SALAK ULKEYIZ SERMAYESI EN HIRSIZ ULKEYIZ..SALAKLIGA VE HIRSIZLIGA SAVAS ACIN YETER..IHRACATTAN ZIYADE IC TALEBE SAGLIK KAZANDIRILMALI O DA BASIT..OYULMASI GEREKENLERI OYACAKSIN GREKIRSE CALDIGINI DONUNA KADAR ALACAKSIN...DUNYADA EMTEALAR GOCTU ICERDE DOLAR TL YATAYDA AMA HIRSIZ SERMAYE ARALIKSIZ OYDU...SIZ DE GERI OYUN 

  • Mucise Reis ;)23 Şubat 2023 14:09

    Para basıyoruz... para bastığımız için karşılıksız biçimde malesef enflasyon oluyor... Enflasyon olması kadar Para değer alım gücü kaybediyor... Tek yol ise, yapılan faiz ayarlaması karşılı 0,50 baz puan bu sureci yavaşlatıp yumuşatıyor... Yoksa stratejı, planlama, ekonomi programı, zart zurt hiç bişe görmüyorum. Yani pansuman işler oldu. Bu seçimler öncesi ve ekonomık kriz dönemleri yapabilecekleri tek yol . borç alacaklarımızı aldık, kurumlardan toplayacaklarımızı topladık aldık, vatandaşdan zaten vergi algı vb topauyoruz ağır ağır, içeride yüzde 75 fakirleşmiş bir halk asla daha fazla yük kaldıralaz..yap işlet devret üretim hatları yok, üretim hatları zaten satıldı, özelleşti vb... Son seçim öncesi hamleler. Bu iş bir yerde tıkanır ...Allah milletimize destek  olsun... Ben ekonomi program ve adımlarda hiç bişe görmüyorum, gören ne görüyor....

  • Mucise Reis : )23 Şubat 2023 17:36

    EFE Fetoş kanların ve etrafındakiler kaçmış, herkes kaçacak zannediyorsun :D Etrafını değiştir, Arakadaş grubunu... Helel süt emenler kaçmaz...

  • EFE23 Şubat 2023 14:23

    HANGI SINITRDAN KACARKEN YAKALANACAKSN MRAK EDIYOM EGER TR DE ISEN HALA

  • borsacı23 Şubat 2023 14:08

    enflasyonu canavara çevirmeye gayret edip piyasadan kopuk hatta dünyadan kopuk kararlar veriyor bu kara düzen ekenomi halkı her geçen gün fakirlige sürüklemeden başka icraatı yok.

  • EFE23 Şubat 2023 14:21

    DOLARA FAHISELIGE SON VERIN YETER..END DA KENDILIGINDEN DUSER...DUNYADA ZATN GFIYATLAR GRILIYOR KI DAHA DA DUSECEK RESESTYONDAN OTURU...IHRACATCI CIN BIL EKENDI TOPLUMUNU TUKETICI YAPMA PESINDE SAGLIKLI TALEP ICIN...BATTI GITTI BATI SAHTE PARA DUZENI DE BATACAK