E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez bankaları emtia sektörünü kurtarmayacak---

Merkez bankaları emtia sektörünü kurtarmayacak

Merkez bankaları emtia sektörünü kurtarmayacak
25 Mart 2022 - 11:32 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte ani bir biçimde yükselen enerji ve emtia fiyatları emtia tüccarlarını zor durumda bıraktı. Emtia ticaretindeki yardım çağrılarına merkez bankalarının cevap vermesi beklenmiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankaları, Ukrayna'daki savaşın yol açtığı piyasa gerginliklerini hafifletmek için yardım çağrısında bulunan enerji ticaret firmalarıyla tartışmalarını yoğunlaştırdı. Ancak Financial Times’ın haberine göre, tartışmalar sonucu ek bir desteğin ortaya çıkma ihtimali oldukça düşük.

Üst düzey enerji piyasası yöneticileri, risk yönetimini engelleyen ve fiziksel varlıkların küresel çapta sorunsuz akışını tehdit eden emtia vadeli işlem fiyatlarındaki büyük ani artışlar konusunda uyarmak için bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri ile bir araya geldiler.

Habere göre üst düzey BoE yetkilileri, vadeli işlem piyasalarındaki gerginliklerin hafifletilmesi konusunda istekli olduklarını ve küresel ticarete yönelik potansiyel risklerin farkında olduklarını söylüyorlar. Ancak BoE’de piyasa koşullarındaki potansiyel kötüleşmelere karşı mevcut düzenlemelerin halihazırda bir hava yastığı etkisi oluşturduğu görüşü hakim.

Emtia ticaret şirketi Trafigura'nın Genel Müdürü Jeremy Weir, "Düzenleyici kurumlar, merkez bankaları ve bankalar arasında bu sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda oldukça aktif bir tartışma olduğunu düşünüyorum” dedi. Weir Salı günü İsviçre’de gerçekleşen FT Emtia Küresel Zirvesi’nde yaptığı açıklamada “En azından piyasa şartlarının ne durumda olduğunu anlatmak için çok sayıda kurum ve düzenleyiciyle konuşmak konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Pazara geri dönmek için bir çeşit likiditeye ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

Dünyanın en büyük emtia tüccarlarından biri olan Vitol'un CEO’su Russell Hardy, ticaret maliyeti nedeniyle gaz için spot piyasaya katılımın azaldığını söyledi. Hardy, 97 eurodan fiyatlanan bir megavat saatlik sıvılaştırılmış doğalgaza eşdeğer bir kargoyu taşımak için, yatırımcıların sermaye gereksinimlerini zorlayarak 80 euro nakit sağlamaları gerektiğini söyledi. Emtia tüccarı, "Doğalgaz piyasalarındaki derinlik ve likidite normalde fiyatın bir günde iki katına çıkması gibi bir şeyin olmasını önleyecektir" dedi.

Tüccarlar, önemli malların dünya çapında hareket etmesini sağlamak için terminal, depolama tesisleri ve nakliye filoları ağlarına güveniyor. Ancak aynı zamanda finansal piyasalara da ihtiyaç duyuyorlar. Zira borsagundem.comun derlediği bilgilere göre finansal piyasalar tüccarların gelecek tarihler için minimum fiyatlardan kontratlar oluşturmalarına ve emtialar teslim edilene kadar fiyatların tüccarların aleyhine hareket etmesi riskinin yönetilmesine imkan sağlıyor. Söz konusu kontratlar genellikle ICE Avrupa Vadelileri ve Chicago'daki CME Group gibi borsalarda emtia fiyatlarına sabitlenmiş sözleşmeler yoluyla yapılıyor. Avrupa enerji sözleşmelerinin büyük bir kısmının risk yönetimi Londra’da yapılır ve BoE tarafından denetlenir.

BoE ve ECB konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İngiltere'nin mali düzenleme kurumu, Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) "enerji piyasalarında faaliyet gösteren finans firmalarıyla yakın temas halinde" olduğunu söylüyor.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’nın ürettiği petrol ve doğalgaz gibi ürünlerin maliyetlerini artırdı. İşgal Ukrayna’nın ürettiği buğday gibi kritik emtia ürünlerinin de tedarik zincirini bozdu. Söz konusu durum fiyatların düşeceği yönünde pozisyon alan tüccarların ağır kayıplar vereceği ve daha fazla marj talebinin tetiklendiği anlamına geliyor.

Bu marjlar emtiaların teslim edilmesiyle birlikte tüccarlara iade edilecektir. Ancak bu arada ticaret firmaları likidite kriziyle karşı karşıya kalabilir. Bu, özellikle de büyük kredi hatlarına erişimi olmayan küçük şirketler için ciddi bir sorundur.

Shell, BP ve Almanya’nın kamu hizmetleri harcamaları gibi Avrupa’nın en geniş çaplı enerji ticaretlerini yöneten bir sektör grubu bu ay yayınladığı bir mektupla yardım çağrısında bulundu. Birçok tüccar, merkez bankalarından ticaret odalarının ve bankaların desteklenmesini talep ediyor. Tüccarlar bu sayede daha az marj çağrısıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

Euro Bölgesi yetkilileri emtia sektörüne doğrudan destek verme olasılığını dışlıyor. Yetkililer, herhangi bir açık desteğin veya garantinin hükümetlerden veya kalkınma bankalarından gelmesi gerektiğini savunuyor.

JPMorgan petrol tahminini revize etti

 

Küresel borsaların yeni ‘FANG’ yatırımı

 

Petrol fiyatları için kritik günler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)