E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları için kritik günler---

Petrol fiyatları için kritik günler

Petrol fiyatları için kritik günler
25 Mart 2022 - 07:45 borsagundem.com

Teknik olarak bakacak olursak, 130,40 $ ile zirvesini test eden ham petrol fiyatları şu günlerde 115 $ civarında işlem görüyor. Ancak piyasalar Rusya-Ukrayna savaşının ne yönde geliştiğini takip edecektir.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin sürmesi, yaptırımların artacağına dönük beklentiler ve arz endişelerinin derinleşmesi ile birlikte petrol fiyatlarındaki artış sürüyor. Aslında petrolde hareketlilik pandeminin etkilerinin her geçen gün azalmasıyla petrole olan talebin ters orantılı olarak artmasıyla 2021 sonbaharından sonra başlamıştı. Dünya fiyatların fiyatların nereye gideceğini ve bunun enflasyona olan etkilerini hesaplarken aniden ortaya çıkan jeopolitik riskler ve gündeme gelen yaptırım haberleri sadece enflasyon baskısını değil; petrolün doğrudan ya da dolaylı kullanıldığı tüm yaşamsal faktörleri de tetikledi ve endişeleri artırdı.

24 Mart tarihinde NATO Liderler Zirvesi’ne katılmış olan ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları duyurması bekleniyor. Biden’ın yeni duyuracağı yaptırımların enerji arzında yeni sorunlar doğuracağına ilişkin endişeler bulunuyor.

Öte yandan Karadeniz’de bir ihraç terminalinin fırtınadan zarar gördüğü haberleri de petrol fiyatlarını artmasına sebep oldu. Fırtına, Kazakistan'ın Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC) terminalinden gelen ham petrol ihracatını tamamen durdurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, terminalden gelen petrolün, iki ay kadar süreyle durdurulabileceğini söyledi. CPC boru hattı, çoğunluğu Kazakistan'a ait olmak üzere günlük 1,2 milyon varil petrolü Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki bir limana taşıyor.

Yatırımcılar ve analistler ekonomik data setinde petrol stokları verisini takip etse de var olan gündemin içerisinde stoklarda ani değişim olmadığı sürece petrol fiyatında majör fiyat hareketlerine sebep olamıyor. Hali hazırda takip edilen petrol arzı için gelebilecek müjdeli haber ise İran’dan bekleniyor. İran anlaşmasına ilişkin beklentiler, yeni arz potansiyelleri konusunda umut olsa da Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan gelişmeler nedeniyle petrol fiyatları yukarı yönlü tırmanışını sürdürüyor.

Teknik olarak bakacak olursak; 130,40$ ile zirvesini test eden ham petrol fiyatları şu günlerde 115$ civarında işlem görüyor. Geçtiğimiz haftalarda Rusya-Ukrayna görüşmeleri haberleri ile 95$ civarına gerileyen WTI buralarda çok uzun kalamadı ve tekrardan 100$ üzerine attı; şimdi 100$ seviyesi psikolojik destek olması açısından da önemli. WTI kontratının 10 günlük üssel ortalaması 110$ civarında. Olası İran anlaşması haberi ile bu destek kırılırsa 100$ civarına doğru bir hareket görmemiz olası; ancak yine de piyasalar Rusya-Ukrayna savaşının ne yönde geliştiğini takip etmekten vazgeçmeyecektir.

Ham petrol fiyatının hareketinden yararlanmak istiyorsanız, WTI olarak da bilinen Ham Petrol Vadeli Sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.

Ham Petrol Sözleşmeleri; CME Group olarak bilinen dünyanın en büyük emtia borsasının alt borsası olan NYMEX ‘de hafta içi 5 gün 23 saat işlem görmektedir.

Üç tip ham petrol sözleşmesi bulunmaktadır: Standart-Mini ve Micro. Bu üç sözleşmelerin dayanak ürünü ham petrol olduğu için fiyatları birbirine çok yakındır. Sözleşmeler arasındaki fark dayanak ürün büyüklüğü ve buna bağlı olarak yatırılması gereken teminattır.

Standart Sözleşme 1.000 varil; Mini Sözleşme 500 varil ve Micro Sözleşme 100 varil sözleşmesi büyüklüğündedir. Sözleşmede işlem yapmak için gerekli olan Teminat büyüklüğü zaman içinde değişebilmektedir. 24 Mart 2022 itibariyle 1 Micro sözleşme için gerekli olan teminat 1200$, standart sözleşmek için gerekli olan teminat 12.000$’dır.

Ham petrol fiyatının yükseleceğini düşünüyorsanız sözleşmeyi önce satın almanız, fiyatlar hedeflediğiniz değere yükseldiğinde de satın aldığınız sözleşmeleri satmanız gerekmekterir. Örneğin fiyatlar 114,60$ iken fiyatların 115,60$'a yükseleceğini düşünüyor ve 2 adet Micro sözleşme alıyorsunuz. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle 1200$ x2=2.400$ teminat yatırmanız gerekir. 114,60$'dan 2 adet micro sözleşme satın aldığınızda 114,60$x100 varil X2 adet=22.920$’lık pozisyon açmış olursunuz. Buradaki kaldıraç kaldıraç oranı 22.920$\ 2400$ = 9,5'dur. Fiyatlar 115,60$’a yükseldiğinde sahip olduğunuz 2 sözleşmenin değeri 115,6 $x100 x2=23.120$ olur. Sözleşmelerinizi satarsanız 200$ (23.120$-22.920$) karınızı realize edersiniz ve isterseniz teminatınızla birlikte 2600$ olarak çekebilirsiniz. Elbetteki fiyatlar tahmin ettiğiniz gibi yükselmez ve 1$ düşerse bu durumda sözleşmelerinizi değeri 22.720$’a düşer ve sözleşmeleri 113,6$ iken satmanız halinde 200$ zarar edersiniz. 

(*Söz konusu örneklerde komisyon tutarı dahil edilmemiştir.)

PhillipCapital’de hesap açarak Dünyanın en büyük vadeli borsalarından biri olan Chicago Emtia Borsası'nda Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. Sadece Altın mı? Hayır gümüş, buğday, mısır, platin gibi pek çok vadeli üründe de işlem yapabilirsiniz.

Dünya 15 ülkede 1,5 milyon yatırımcının tercih ettiği PhillipCapital’de siz de hesap açarak ABD hisse senedi piyasalarında da hisse senedi alım satım işlemi yapabilirsiniz. PhillipCapital teknolojisi ile Türkiye ve ABD hisase senetlerinde aynı platormda işlem yapabilirsiniz. Platormlar  ve  ABD Hisse senedi anlık iyatları ücretsiz. Komisyon oranları rakipsiz.

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede yatırımcılarına  hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Altın fiyatlarında dalgalı seyir!

Petroldeki yükseliş devam edecek mi?

Home Depot’da güçlü büyüme devam edebilecek mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)