E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLavrov'dan Ukrayna'nın olası AB üyeliği için Türkiye örneği---

Lavrov'dan Ukrayna'nın olası AB üyeliği için Türkiye örneği

Lavrov'dan Ukrayna'nın olası AB üyeliği için Türkiye örneği
12 Kasım 2023 - 17:48 borsagundem.com

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupalı ​​liderlerin Kiev'in Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin söylemlerinin yoğunlaştırılmasını ‘oyun’ olarak nitelendirirken, Türkiye’nin uzun zamandır bu oyunu oynamaktan vazgeçtiğini hatırlattı.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son günlerde Avrupa gündemine oturan ‘Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması ile ilgili raporunu’ değerlendirdi.

Rus Devlet kanalı Rossiya 1 muhabiri Pavel Zarubin’e Kiev ile tam üyelik müzakerelerine başlatılmasıyla ilgili söylemlerin esas olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından ifade edildiğine dikkat çeken Lavrov, “Bazı tavsiyeler hazırlıyor, gönderiyorlar. Aynı zamanda Ukrayna'nın kriterlerin önemli bir kısmını yerine getirmediğini kendileri itiraf ediyorlar. Kiev, Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba’nın ağzından ‘Bizi almak istiyorsanız neden bu kriterlere ihtiyaç duyuyorsunuz? Koşulsuz kabul edin' diyor. Bütün bunları büyük zorlukla algılıyorum. Bana öyle geliyor ki bu, Sovyetler Birliği'nin ortadan kaybolması sonrası AB'nin krizden sonra izlediği çizginin devamı olan bir oyun” ifadelerini kullandı.

AB'ye üyelik sürecinde Türkiye örneği

AB’ye üyelik sürecinin siyasi hale geldiğini, koşulları yerine getirememesine rağmen bir dizi Baltık ülkesinin AB’ye davet edilmesiyle gördüklerine değinen Rusya Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Sırbistan’ı örnek verdiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“SSCB'nin çöküşü sırasında tüm kriterler de bir kenara atıldı. Baltık ülkelerinin Avrupa Birliği'ne katılımıyla ilgili alınan kararların temelinde tamamen siyasi çıkar vardı. Bunun bir oyun olduğundan kimsenin şüphesi yok. Üyelik konusunda Ankara artık nafile ve faydasız bir işe girmek istemediğine karar verdi. Belgrad da AB'ye katılma yolunda, ‘Ukrayna ve Moldova’nın yanında bizi unutmayın’ diye sorarken, ‘öncelikle Rusya karşıtı yaptırımlara katılın’ yanıtı alıyor. Sözde ‘ekonomik birlik’ olarak reklamı yapılan bu birlik (AB) şimdi tamamen jeopolitik’ oyun sahası haline gelmiş durumda.”
Yakın zamanda '2023 Genişleme Paketi'ni kamuoyu ile paylaşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını, Gürcistan'a ise aday ülke statüsü verilmesini tavsiye etmişti.

AB üyeliğinin liyakate dayalı olduğu vurgulanan raporlarda, Ukrayna ve Moldova'nın son dönemde AB yolunda reformlarda ciddi ilerleme kaydettiği, bu iki ülkeyle tam üyelik müzakerelerinin başlatılabileceği belirtilerek, AB ülkelerinden oluşan AB Konseyinin bu konuda karar alması tavsiye edildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili basın toplantısında, "Komşularımız ne yöne gideceklerini seçti. Batı Balkanlar, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna açıkça ne yöne ilerleyeceklerini belirledi" dedi.

Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin ne zaman biteceğinin reformların hızına bağlı, sürecin liyakata dayalı olduğunu söyleyen von der Leyen, müzakerelerin AB liderlerinden siyasi karar çıkmasından sonra hemen başlayabileceğini, Mart 2024'te AB Komisyonu olarak durum raporu hazırlayabileceklerini bildirdi.(Sputnik)

Rusya, tahıl üretiminde büyük başarıya ulaştı!

 

Zelenskiy'den İsrail'in saldırılarına ilişkin açıklama: Suçlanması gereken Rusya ve İran

 

Zelenskiy: Ukrayna ve Avrupa tarihi için doğru adım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)