E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurumsal yatırımcılar boğa piyasası öngörüyor---

Kurumsal yatırımcılar boğa piyasası öngörüyor

Kurumsal yatırımcılar boğa piyasası öngörüyor
03 Nisan 2020 - 11:03 borsagundem.com

Korona virüsün korkuları piyasalarda devam etse de araştırmalara göre kurumsal yatırımcılar boğa piyasasının oldukça yakın olduğuna inanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid-19 virüsü ABD’nin birçok eyaletinde hızlı bir şekilde yayılmaya devam etse de finansal hizmet şirketi RBC Capital Markets’ın yayınladığı araştırmaya göre kurumsal yatırımcıların piyasadaki gelecek beklentileri gittikçe daha fazla boğa piyasası yönünde.

RBC Capital’ın ABD varlık stratejileri başkanı Lori Calvasina araştırmaya ilişkin, “Katılımcılarımızın beklentileri büyük oranda boğa piyasası yönünde, 2018 yılının ilk çeyreğinden beridir yaptığımız anketlerin en iyimser beklentileri” ifadelerini kullanıyor.

Calvanisa’ya göre iyimser beklentileri ortaya çıkaran üç sebep var. Bu üç sebepse piyasa değerlerinin oldukça cazip seviyelerde olması, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi desteklemek için gerekli önlemleri alacağına dair güven ve kamu sağlığı krizinin ekonomik zararının yönetilebileceğine olan inanç.

Araştırmayı oluşturan anket salı günü 185 kurumsal yatırımcının katılımıyla gerçekleşti. Sonuçlara göre katılımcıların büyük çoğunluğu piyasaların henüz dibe vurduğuna inanmıyor fakat üçte ikiden fazlası S&P 500’ün en dip noktasının Goldman Sachs’ın 2.000 puan öngörülerinin aksine 2.100 puanın üzerinde olacağına inanıyor. Katılımcıların yarısından fazlası yükselişe geçmeden önce düşülecek dip noktasının 3 ay içerisinde bulunacağını ifade ediyor. S&P 500 23 Mart kapanışında 2.304 puanla korona virüs sürecindeki en alt seviyesine ulaşmıştı.

Bununla birlikte katılımcıların %78’i piyasaların tekrar stabil hale gelmesi için korona virüs vakalarında azalma görülmesi gerektiğini dile getiriyor. Vakalarda azalmanın beklendiği tarih ise haziran ayının öncesi. Katılımcıların büyük çoğunluğu çalışma hayatının eylülden önce normale döneceğine inanıyor.

Şirket kazanımlarındaki düşüş ne olacak?

Virüsün en büyük darbeyi vurduğu şirket kârları yatırımcılar için anahtar soru niteliğini taşıyor ve Calvasina’ya göre S&P 500 projeksiyonlarında hisse başına kazanım oranları dağılmış durumda. Fakat satın alma açısından bakıldığında geçen yılın 165 dolar olan hisse başı kazanım beklentileri 2020 yılında %22 düşerek 130 dolara geldi ve 2021’de gerçekleşmesi beklenen geri dönüşle 151 dolara ulaşması öngörülüyor.

Şirket kârlarında önemli bir kayıp beklenirken Hisse senedi fiyatlarındaki düşüş boğaların iyimser bir piyasa ortamı görmesine neden oluyor. Bu yılın ikinci yarısında yatırımcılar 2021 yılının kazanımlarına bakarak piyasaları fiyatlandıracak. Factset’in verilerine göre endeksin geçmiş 5 yıl içerisinde ulaştığı ortalama kazanım oranı olan 16,7 kat kazanca ulaşması halinde, 158 dolarlık hisse başı kazanç S&P 500’ün 2.639 seviyelerinde işlem görmesini gerekçe gösterebilir.

Ankete katılanların neredeyse yarısı FED’in gelecek sene faiz oranlarını sıfıra yakın tutacağına ve tahvil alım programına devam edeceğine inanıyor. 2021 yılındaki 158 dolarlık hisse başı kazanç gerçekleşmesi ya da Çarşamba günü kapanıştan itibaren %21,5 oranında bir yükselişin gerçekleşmesi durumunda endeks kriz öncesi olan 19 misli kazanç seviyelerine gelirse S&P 500 endeksi 3.000 puan barajını aşabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ansızın04 Nisan 2020 11:54

    Her zaman olduğu gibi birden çıkarırlar borsayı kimse mal alamaz çıkıyordu ediyordu alsakmı derken hop zirvede..

  • Himi03 Nisan 2020 17:39

    Sat elindekini yada al çöpü karanlı bizi boğalara..........

  • Bika03 Nisan 2020 14:59

    İkinci dünya savaşından sonraki en büyük kriz yaşanırken, sabırsız boğalar kendini mezbahanede bulur.

  • Serkan .03 Nisan 2020 12:09

    Saçma sapan haber yapmayın boğalar sabırsızlanıyormuş tabi tabi .

  • Eren!03 Nisan 2020 11:58

    benim işime gelir bu belirsizlikte yükselir ve maliyetimi üstüne çıkarsa iş yapmayan şirketleri elden çıkartırım ve nakitte beklerim benim gibi düşünen yatırımcılar anisini yaparsa piyasa ayıya döner alttan gene toplarım dikkat edin kazanmak isteyen doğru zamanda doğru hareket edendir.

  • nedim03 Nisan 2020 11:40

    ayılar ve boğalar karşı karşıya,,şu an borsalar beklemede,,gelişmelere göre her iki yönede sert kırılmalar görebiliriz.

  • Selim03 Nisan 2020 11:37

    Bence borsalar yeteri kadar düştü, merkez bankaları ellerinden gelen tüm faktörleri mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyor ve hisseler de ucuzladi ve herşey ortada, ayrica şirket kârları bugün negatif olduğu için zaten bu seviyelere geldi. Daha iyi olsa zaten eski seviyeye doğru giderler. Yanı şirketler bugün kâr yapmıyor olabilir belki ama 2 ay sonra yada 4 ay sonra normale dönünce kısa sürede toparlayacağina inanıyorum ben . Bence yeteri kadar destek var, yeteri kadar çabalama var, tek şey tekrar güven gelmesi ve piyasanın normale dönmesi. Tabi bir de aşı nin bulunması gerekir. Artik birazda büyük yatırımcılarin ve fonların oyuna girmesine bakiyor

  • ZEYREK ZEMHERİ03 Nisan 2020 11:26

    Tabiki sabırsızlanırlar.millete boğanın buynuzlarınıda geçirmek içindir.diğer kısımlarını zaten geçirdirler.