E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar, Merkez Bankası’nı bekliyor---

Kurlar, Merkez Bankası’nı bekliyor

Kurlar, Merkez Bankası’nı bekliyor
17 Mart 2022 - 09:36 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 14,6980 liradan, euro 16,1990 liradan güne başladı.Piyasalar TCMB'den gelecek faiz kararına odaklanacak

Serbest piyasada 14,6960 liradan alınan dolar 14,6980 liradan satılıyor. 16,1970 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 16,1990 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 14,6820 lira, euronun satış fiyatı ise 16,1430 lira olmuştu.


ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararının ardından gözler bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararlarında olacak.

ABD'den gelecek veriler de yakından takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalar hızlanmalı" dedi.

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştüğü aktarılarak, ABD’nin Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik yardımlarından dolayı teşekkür ettiği ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna ile görüşmeye hazırız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında, "Bence o bir savaş suçlusu" dedi. Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için kullandığı, “O bir savaş suçlusu” sözlerine cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bombaları dünya çapında yüz binlerce insanı öldüren devlet başkanının bu tür söylemlerini kabul edilemez ve affedilemez buluyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarından "derin endişe duyulduğunu” ifade ederek, “Rusya, Ukrayna’ya yönelik işgalini derhal sonlandırmalı” çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ukrayna’ya 800 milyon dolar daha ek güvenlik yardımı yapacağını duyurdu. ABD’nin Ukrayna’ya yönelik sağladığı güvenlik yardımı 2 milyar dolara ulaştı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Amerikan enerji şirketi Cheniere Energy’den Avrupa’ya daha fazla miktarda sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatına onay verdi.

ABD Merkez Bankası(Fed), beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında 25 baz puan artışa gitti.

Brezilya Merkez Bankası(COPOM), üst üste 9'uncu toplantısında da faiz oranında beklentiler doğrultusunda 100 baz puan artışa gitti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Başkan Biden'in teklifi doğrultusunda yeniden bu göreve atanması Senato Bankacılık Komitesi'nin onayını aldı.

ABD, İran Devrim Muhafızları'nı yabancı terörist organizasyonlar kara listesinden çıkarmayı değerlendiriyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, gevşek para politikasının BOJ'un yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşılana kadar devam ettirileceğini söyledi.

Yurt İçi Gündem

TCMB Ocak ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımlayacak. Kısa vadeli dış borç bir önceki ay 125,6 milyar dolar seviyesinde açıklanmıştı (10.00).

Haftanın merakla beklenen en önemli kararı TCMB'nin faiz açıklaması olacak. TCMB, bu yılın ilk iki toplantısında faizi yüzde 14,00 seviyesinde tutmuştu. ForeksHaber anketine katılan 18 ekonomistin tamamı faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş belirtti (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşecek.

Yurt Dışı Gündem

Avrupa piyasalarında ilk veriler Şubat ayına ilişkin İsviçre dış ticaret rakamları olacak (10.00). Aynı saatte Euro Bölgesi ve Avrupa için binek araç kayıtları açıklanacak.

Endonezya Merkez Bankası(BI), faiz kararını açıklayacak. BI, faiz oranını yüzde 3,50 seviyesinde tutuyor. Piyasa beklentisi faizde yine değişiklik olmayacağı yönünde (10.30).

Hong Kong'tan işsizlik oranı ve dış ticaret rakamları gelecek (11.30).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, "ECB ve Gözlemcileri 2022" konferansında açılış konuşmasını yapacak (12.30). Gün boyu ECB yetkililerinen konferansta konuşmaları izlenecek.

Euro Bölgesi final enflasyon rakamları yayımlanacak. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 5,8 artış göstermişti (13.00).

Günün merakla beklenen diğer faiz kararı İngiltere Merkez Bankası(BoE) tarafından açıklanacak. BoE, bir önceki toplantısında faizi beklendiği gibi 25 baz puan yukarı çekerek yüzde 0,50'ye getirmişti. Analistler bu toplantıda da 25 baz puan artırılmasına kesin gözüyle bakıyorlar (15.00).

ABD'den art arda önemli veriler ekranlara düşecek. İlk açıklanacak olanlar konut başlangıçları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi ve işsizlik başvuruları olacak. Bir önceki ay yüzde 4,1 düşüşle 1,64 milyon olarak açıklanan konut başlangıçlarının, şubat ayı verileri yayımlanacak. Philadelphia Fed ise Mart ayına ilişkin iş koşulları endeksini duyuracak. Endeks bir önceki ay 16,0 seviyesinde gelmişti (15.30).

ABD'den gelecek diğer önemli veri Şubat ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı rakamları olacak. Yılın ilk ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 artış göstermiş, kapasite kullanım oranı yüzde 77,6 seviyesinde gelmişti (16.15).

Günün son verisi ise haftalık doğal gaz stokları olacak (17.30).

Kanada Hazinesi 3 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Almanya Federal Meclisi'nde videokonferans yoluyla konuşma yapacak.

Altın Fed sonrası yükseldi

 

Fed'in ardından gözler TCMB'ye çevrildi

 

Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)