E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel tedarik zinciri pamuk ipliğinde---

Küresel tedarik zinciri pamuk ipliğinde

Küresel tedarik zinciri pamuk ipliğinde
25 Şubat 2020 - 11:39 borsagundem.com

Korona virüs küreselleştikçe tedarik zincirlerinin devamlılığı da tehdit altına giriyor. Uzmanlara göre tedarik zincirinin kırılması anî ve habersiz olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ticarette en kritik alanlardan birisi tedarik zincirleri. Günümüzde bir ürünün ortaya çıkması için küresel ticaret ağlarına bağlı ve bu ağların kopması durumu küresel ekonomi için önemli bir risk taşıyor. Bloomberg yazarı Tyler Cowen yazısında küresel tedarik zincirlerinin korona virüs etkisiyle kırılması durumunda olabilecek riskleri yazısında aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşının baskısı altında olan küresel tedarik zinciri, şimdi de korona virüsten dolayı daha büyük bir zorlanmayla karşı karşıya. Uluslararası tedarik zincirleri göründüklerden daha sağlam olsalar da, başarısızlıkları durumunda tedarik zinciri herhangi bir uyarı olmadan ve ani bir şekilde çöker.

Apple iPhone’u örnek vermek gerekirse, teknoloji devinin düzinelerce şirketle ve kıtalara yayılan bir tedarik zinciri ağı söz konusu. Bu tip karmaşık uluslararası tedarik zincirleri nispeten yüksek kârlar üreterek küçük aksaklıklara karşı bir tür dokunulmazlık sağlar. Beklenmeyen bir vergi, tarife veya döviz hareketi varsa, tedarik zinciri genellikle maliyetleri yutabilir ve devam edebilir. Kâr düşebilir ama üretim devam eder.

Tedarik zincirleri dokunulmaz değil

Fakat bu tedarik zincirlerinin dokunulmaz olduğu anlamına gelmiyor. Maliyetler veya riskler yeterince yüksek hale gelirse, tüm bu karmaşık yapı sökülür. Doğası gereği, tedarik zincirleri yavaş yavaş parçalanmaz, çünkü zincirin her parçası değerini eklemek için diğer parçalara güvenir. Eğer aynı zamanda cam ekranlar üretemiyorsanız, örneğin, iPhone diğer parçalarının dizilmiş olması çok üretimini devam ettirme. Bu nedenler tedarik zincirleri aşırı koşullar altında daha az sağlamdır.

Küresel tedarik zinciri ticaret ve artan refah seviyesi sayesinde ortaya çıkmıştır. Fakat İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa küresel ekonomi birçok ticari bağlantının gerçekten kopması tehdidiyle karşı karşıya.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)