E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar için büyük risk: ‘Şahin’ duraklama---

Küresel piyasalar için büyük risk: ‘Şahin’ duraklama

Küresel piyasalar için büyük risk: ‘Şahin’ duraklama
12 Haziran 2023 - 12:02 borsagundem.com

Bu hafta yapılacak para politikası toplantısında FED analistlere göre büyük ihtimalle faizleri yükseltmeyecek. Ancak noktasal grafikler ve FED Başkanı Powell’ın açıklamaları yine de piyasaları allak bullak edebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu hafta yapılacak para politikası toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor. Ancak Wall Street çevreleri söz konusu faiz kararının ‘şahin’ açıklamalarla beraber geleceği konusunda uyarıyor.

MarketWatch’un haberine göre çarşamba günü açıklanacak faiz kararında FED oranları yükseltmekten kaçınsa bile piyasalarda ciddi bir sarsıntıya sebep olabilir. Habere göre bu sonuç ABD borsalarında bir düşüş trendine yol açabilir. Özellikle de yarın açıklanacak ABD mayıs ayı enflasyon verileri beklenenden daha güçlü gelirse Amerikan merkez bankasının tavrı daha olağanüstü seviyelere bile ulaşabilir, çarşamba günü yeni bir faiz artışı kararı dahi gelebilir.

Ekonomistler mayıs ayı tüketici fiyat endeksi verilerinin yıllık bazda %4’lük bir yükselişi göstermesini bekliyor. ABD enflasyonu nisan ayında ise yıllık bazda %4,9 oranında artmıştı. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon endeksininse %5,3’ten %5,5’e yükseldiği görülmüştü.

Öte yandan, ekonominin zayıfladığına ve enflasyonun düşmeye devam ettiğine dair işaretler, FED’in haziran ayında bir faiz artışını pas geçmesini temellendirmeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte bazı üst düzey FED yetkililerinin de önerdiği üzere temmuz ayında yapılacak bir sonraki faiz toplantısında döngüdeki son faiz artışı kararı alınabilir.

OANDA Kıdemli Borsa Analisti Craig Erlam konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD verilerinin zayıflaması, haziran ayında pas geçilen faiz artışının temmuz ayındaki bir duraklamaya dönüşebileceği çağrılarını desteklemelidir. Gelecek hafta, ekonomik verilerin çoğunun zayıf kalması veya çok az değişmesi bekleniyor: perakende satışlar aylık bazda sabit kalabilir, bölgesel FED anketleri negatif bölgede kalabilir ve tüketici duyarlılığı dalgalanabilir” ifadelerine yer verdi.

Çarşamba günkü FED toplantısı kritik bir dönemde gerçekleşiyor. ABD hisse senetleri altı ayı aşkın süredir güç kazandı. FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi 12 Ekim tarihindeki kapanış dibinden bu yana %20’nin üzerinde yükseldi. Endeks daha geçen hafta bir yıl önce girdiği ayı piyasası bölgesinden çıktı.

2023’ün başından bu yana %12 yükselen S&P 500 Endeksi geçtiğimiz yıl kaydettiği %19,4’lük sert düşüşün bir kısmını geri çekildi. Söz konusu düşüş 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana Amerikan borsalarında görülen en büyük yıllık gerilemeyi ifade ediyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları bu yıl özellikle yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, teknoloji hisseleriyle yükseldi. Ancak bu yükseliş geçtiğimiz iki haftaya kadar borsaların geneline yayılan geniş tabanlı bir toparlanma değildi. Son iki hafta içerisindeyse düşük sermayeli ve değerinin altındaki hisseler de borsa rallisine katıldı. FED Başkanı Jerome Powell’ın para politikası toplantısı sonrasında yatırımcıların beklediğinden daha yüksek oranlara işaret etmesi politika faizlerine duyarlı teknoloji hisselerine zarar verebilme riski de taşıyor.

Yardeni Research’ün Başkanı Ed Yardeni bu yıl S&P 500’de görülen yükselişlerin sekiz büyük teknoloji hissesi tarafından yürütüldüğünü söyledi. Söz konusu hisselerse çip üreticisi Nvidia, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms, elektrikli araç devi Tesla, dijital yayın platformu Netflix, Microsoft, Amazon ve Apple.

Ancak Factset verilerine göre, haziran ayının başlangıcından bu yana düşük sermayeli şirketler endeksi Russell 2000’de de %6,6’ık yükseliş görüldü. Endeksteki değerinin altındaki düşük sermayeli şirketleri belirten Russell 1000 Değer Endeksi bu süreçte %3,5 yükseldi. Aynı dönemde teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise piyasa lideri olarak kalmaya devam etti. Nasdaq 1 Ocak’tan bu yana %26,7 yükseldi.

FED’in planıyla ilgili endişeler Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) dört aylık duraklamanın ardından sürpriz bir şekilde faiz artırmasıyla geçtiğimiz hafta yoğunlaştı. BOC’nin kararı Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) hamlesiyle de aynı doğrultudaydı. Gelişmelerin ardından ABD Hazinesi getirileri yükseldi ve teknoloji hisselerindeki ralli durakladı. Nasdaq 25 Nisan tarihinden bu yana en sert düşüşünü gösterdi.

Düşük sermayeli şirketlerin hisseleri ABD borsalarının kaostan kurtulmasına imkan sağlasa da piyasalardaki bu tepki, FED’in çarşamba günü faiz kararına verilebilecek reaksiyona ilişkin endişeleri de arttı.

‘Şahin' duraklamanın sonuçları

FED, BOC ve RBA'nın sürpriz şahin politikasını takip etme sinyalini verirse, hisse senetleri daha fazla türbülansa girebilir. Borsa stratejistleri bunun içi illa faiz oranlarının artırılmasına gerek olmadığını da belirtiyor.

Borsalarda oluşan kayıtsızlığa dair işaretler de piyasaların tepkisini daha karmaşık hale getirebilir. Korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) Kovid-19’un ortaya çıkmasından itibaren ilk kez 15 seviyesinin altını gördü. Miller Tabak Baş Borsa Stratejisti Matt Maley bu tabloyu inceleyerek yatırımcıların olası bir satış dalgası için endişelenmekten bıktığının işareti, olarak okuyor.

Bir diğer analist de şahin bir FED ihtimalinin 2022’yi geri getirebileceğinden endişeleniyor. GraniteShares’in CEO’su Will Rhind, MarketWatch’taki açıklamasında, “Eğer FED yeniden faizlerin artacağını söylerse piyasa şu ana kadar 2023’te gördüğümüzü değil 2022’deki oyun planını okuyacaktır” dedi.

Piyasalara ilişkin şimdilik en önemli bilinmezse salı günkü enflasyon raporu. Eğer rakamlar çok sıcak gelirse Powell ve diğer FED yetkilileri piyasaları hazırlamadan faiz artırma baskısıyla karşı karşıya kalabilir.

Rhind bu sebepten yatırımcıların bu hafta bir faiz artışı ihtimalini hafife aldığını düşünüyor. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in %70 ihtimalle faiz artışını duraklatacağını öngörüyor.

Söz konusu görüş sadece Rhind’e ait değil. UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Leslie Falconio salı günkü enflasyon rakamlarının piyasalar için kader anı olduğunu belirtiyor.

Falconia, “Yeni bir faiz artışının masada olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte FED kararından bir gün önce, 13 Haziran’daki TÜFE açıklaması çok kritik. Bizim görüşümüze göre yeni bir faiz artışı ekonomik büyümenin hızında ciddi bir etki yaratmayacak” dedi.

Yatırımcılar neye dikkat etmeli?

Fed'in Haziran ayında bir artışından vazgeçtiği varsayılırsa, yatırımcıların "şahin bir duraklama" olup olmadığını belirlemek için izlemeleri gereken birkaç önemli nokta var.

Burada belki de en önemli gösterge FED’in yakından izlenen noktasal grafikleri olacak. İsviçre Re Enstitüsü'nün Makro Strateji Başkanı Patrick Saner, FED’in küçük bir farkla da olsa daha yüksek bir medyan noktası vermesinin, FED’in para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceği algısını yaratabileceğini söyledi. Saner’a göre bu da para politikasının piyasaya verdiği zararın devam edebileceğine dair açık bir işaret niteliği taşıyor.

Saner açıklamasında, “Eğer FED pas geçerse ancak faiz artışı döngüsünün sona erdiğine dair bir izlenim yaratmaktan kaçınırsa bunun noktasal grafikleri de içermesi gerekir. Daha yüksek GSYİH tahminleri ve daha yüksek enflasyon beklentilerini haklı çıkarabilir. Bu nedenle odaklanılması gereken şey açıklamalar ve noktasal grafikler olacak” dedi.

FED’in bu hafta yapacağı tüm açıklamalar ve alacağı tüm kararlar, hafta içerisinde gelecek ekonomik verilerin merceği üzerinden görülecek. Salı günkü enflasyon verilerine ek olarak perşembe günü de ABD perakende satışlar verileri yayınlanacak. Cuma günü ise Michigan Üniversitesi’nin tüketici duyarlığı raporu açıklanacak. Tüm bu göstergeler yatırımcıların ABD’nin ekonomik durumu ve FED’in nasıl davranacağına dair beklentileri etkileyebilir.

Fed Başkanı Powell şahinleri ikna edebilecek mi?

 

Piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikilemi

 

Goldman Sachs, S&P 500 hedefini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)