E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar doların yönünü tartışıyor---

Küresel piyasalar doların yönünü tartışıyor

Küresel piyasalar doların yönünü tartışıyor
14 Temmuz 2023 - 16:47 borsagundem.com

ABD’de düşüşe geçen enflasyon doların yönünü değiştirdi. 2022 yılında küresel piyasalarda zirvede yer alan dolar 15 ayın zirvesine kadar geriledi. Düşen dolar hisse senetleri içinse iyi haber niteliğinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta açıklanan ABD enflasyon verileri, stratejistlerin günlerdir beklemekte olduğu yatırım trendini doğrular nitelikteydi. Yahoo Finance’in haberine göre, ABD Doları küresel piyasalarda düşüş trendine girdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, çarşamba günü açıklanan ABD haziran ayı tüketici fiyat endeksi rakamları beklentilerin altında gelerek yıllık bazda %3’ü gösterdi. Rapora göre, ABD enflasyonu Mart 2021’den bu yana en yavaş hızda yükselmiş oldu. Rakamların açıklanmasının ardından dolar küresel piyasalarda perşembe günü son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

YahooFinance haberinde sermaye yönetimi şirketi Infrastructure Capital’ın CEO’su Jay Hatfield, “ABD enflasyonu Avrupa ve Asya’ya göre daha hızlı düşüyor ve diğer merkez bankaları faiz artışı anlamında ABD Merkez Bankası’nın gerisinde kalıyor. Bu sebeple dolar, euro ve Asya para birimlerine göre değer kaybediyor” ifadelerine yer verdi.

Doların yönü geçen yılın güçlü yükselişinin ardından tersine dönüyor. Eylül 2022’de diğer büyük para birimlerinden oluşturulan bir döviz sepetine karşı doların değerini ölçen Dolar Endeksi 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114’e kadar ulaşmıştı. Bugünse endeks 100 seviyesinin altında işlem görüyor.

Dolardaki zayıflığın borsalardaki fiyatları da etkilediğini belirtmekte fayda var. ABD’deki çok uluslu şirketler dolar aşırı yükseliş göstermediğinde ürünlerini ve hizmetlerini yurtdışında satmak için daha kolay bir piyasa atmosferi yakalayabiliyor.

Allstarcharts.com’un Kurucu Başkanı JC Parets yakın zamanda yatırımcılara gönderdiği bir notta, “Geçen yıldan bu yana tüm kasvet ve kıyamet senaryolarına rağmen hisse senetlerini bu kadar agresif bir şekilde satın almamızın büyük bir nedeni zayıflayan dolardan kaynaklanıyordu” dedi.

Parets doların bu yaz veya sonbahar aylarında güçlenmesi halinde hisse senetlerinin zor durumda kalacağına inanıyor.

Borsa uzmanı, “Ancak şu noktada doların sürdürülebilir bir yukarı yönlü hareketine ilişkin çok az kanıt var. Aslına bakılırsa verilerin büyük bir kısmı ABD Dolar için aşağı yönü göstermeyi sürdürüyor. Bence bu tablo hisse senetleri fiyatlarının yükselmesini devam ettirecek katalizör olabilir. Aynı durum Bitcoin için de geçerli” açıklamasında bulundu.

Kazanan olması beklenen bir diğer unsur da doların yükselmesi nedeniyle değer kaybeden emtia ürünleri.

Yine de bir stratejist doların ham petrol fiyatları üzerindeki potansiyel etkisine dikkat çekerek, “Şimdilik ortaya çıkan kanıtlar belirsiz” diyor

US Bank Servet Yönetimi Kıdemli Yatırım Stratejisti Rob Haworh, “Petrol yatırımcıları zayıf talep büyümesi ve OPEC ve Rusya’dan gelen üretim kesintileriyle ilgili etkileşime odaklanmayı sürdürüyor. Daha güçlü reel faiz oranları yatırımcı talebini azaltıyor ve doları dengeliyor” dedi.

Bitcoin’de sıradaki durak 12 bin dolar mı?

 

Yatırımcılar 'gülümseyen dolar teorisi'ne sarılıyor

 

Deutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)