E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge---

Küresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge

Küresel borsaların kaderini belirleyecek gösterge
13 Şubat 2023 - 11:24 borsagundem.com

Salı günü açıklanacak ABD ocak ayı TÜFE rakamları küresel yatırımcıların bir numaralı gündem maddesi. Fiyatlardaki düşüşün FED’in faiz politikaları için belirleyici olması bekleniyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların seyrini belirleyen en önemli göstergelerden birisi olan ABD enflasyon verileri hafta içerisinde açıklanacak. ABD ocak ayı tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) salı günü Türkiye saati ile 16:30’da açıklanması bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılar verilerin açıklanmasıyla birlikte gözünü ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasına çevirecek. Zira geçtiğimiz yıl son 40 senenin en yüksek seviyesine ulaşan ABD enflasyonu FED’in sıkı para politikasına geçmesine ve faizleri agresif bir şekilde artırmasına sebep olmuştu.

TÜFE verilerinin açıklandığı dönemlerin son bir yıldır küresel borsalarda en önemli piyasa dalgalanmalarının yaşandığı tarihler olarak ortaya çıkması dikkat çekici. MarketWatch’un haberine göre ağustos ayı verilerinin açıklandığı 13 Eylül tarihinde enflasyonun beklenenin üzerinde gelmesiyle ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %4,3 ve %5,2’lik düşüşler göstermiş ve 2022’nin en kötü günlük performansını ortaya koymuştu.

Buna karşın ekim ayı TÜFE verilerinin açıklandığı 10 Kasım tarihinde enflasyonun beklenenden düşük gelmesi S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin sırasıyla %5,5 ve %7,3 yükselmesine imkan sağlamıştı. Söz konusu ralliler aynı zamanda 2022’nin en güçlü günlük performanslarını işaret ediyor.

Enflasyon verilerinin açıklanacağı gün borsalarda günlük volatilitenin de yüksek olması öngörülüyor. Eylül TÜFE verilerinin açıklandığı 13 Ekim tarihinde Dow Jones Endeksi dipten zirveye yaklaşık 1.500 puan yükseldi. Bu aynı zamanda endeksin son yıllardaki en büyük günlük dalgalanmalarından biri niteliğinde.

Ocak ayı ve sonraki aylara ilişkin enflasyon verileri özellikle önemli. Horizon Investments’ın Baş Yatırım Sorumlusu Scott Ladner, ABD’de istihdam verileri istihdam verileri düşük kalmaya devam ederken enflasyonun seyrinin FED’in tasarladığı ‘yumuşak iniş’ planının başarısını belirleyeceğine dikkat çekti.

 

Bu ayın başında FED Başkanı Jerome Powell ilk kez ‘dezenflasyon sürecinin’ devam etmekte olduğunu söyledi. Powell geçen hafta verdiği bir röportajda, "dezenflasyonist süreç, enflasyonu düşürme süreci başladı ve bu süreç ekonomimizin yaklaşık dörtte biri olan mal sektöründe başladı" diyerek bu noktayı yineledi.

FED Başkanı, enflasyon hafiflemeye devam ettiği sürece, merkez bankasının ekonomik büyümenin sağlam kalmasına izin vereceği mesajını gönderiyor.

Bununla birlikte, yatırım firması Ally’ın Kıdemli Borsa Stratejisti Brian Overby piyasaların da artık TÜFE raporlarından korkmadığını zira yıllık enflasyonun altı ay üst üste düştüğünü söyledi.

Ancak bazı belirsizlikler halen hissedilebiliyor. Kroll Enstitüsü Küresel Baş Ekonomisti Megan Greene, “Bence çoğu ekonomist ve merkez bankası yetkilisi, bundan sonraki süreçte enflasyon açısından tek yönlü hareket edeceğini varsayıyor, ancak durum böyle olmayabilir” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon verileri, ABD borsalarında 2023 rallisinin geçen hafta duraklamasının ardından geldi. 5 hafta boyunca devam eden yükselişlerin ardından Nasdaq Bileşik Endeksi geçtiğimiz hafta %2,4’lük bir düşüş kaydetti. Aynı hafta S&P 500 ve Dow Jones endeksleri de sırasıyla %1,1 ve %0,2 düştü. Hisse senetleri yılın başından bu yana sağlam getirileri sağlıyordu.

Wall Street Journal anketine göre ekonomistler, ABD ocak ayı TÜFE rakamlarının aylık bazda %0,4 yükseleceğini öngörüyor. Bu aynı zamanda yıllık bazda %6,2’lik enflasyonu gösterecek. Aralık ayında yıllık enflasyon %6,5 seviyesindeydi. ABD’de yıllık enflasyon geçtiğimiz yaz aylarında %9,1’e kadar ulaşarak son 40 yılın zirvesini görmüştü. Yüksek volatiliteli gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonunsa ocak ayında %0,3 yükselmesi tahmin ediliyor. Bu aynı zamanda çekirdek enflasyonun yıllık bazda %5,4 artması anlamını taşıyor.

Infrastructure Capital Management’ın CEO’su Jay Hatfield çekirdek enflasyonun beklentilerden yüksek olmasından endişeleniyor:

“Enflasyonu aşağı çeken şey, ikinci el otomobille bileşeninin yüksek volatiliteli olmasıydı. Bununla birlikte elimizdeki verileri ikinci el otomobil enflasyonunun aslında aşağı değil yukarı gittiğini gösteriyor.”

Hatfield ayrıca barınma maliyetlerinin ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun enflasyon rakamlarını hesaplanmasında önemli bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Navellier & Associates'in Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Louis Navellier, TÜFE’nin barınma maliyetleri bileşeninin önemli bir parçası olan ev sahiplerin kira eşleniği harcamalarına da özellikle dikkat ettiğini söyledi. Navellier bu rakamların kasım ayından aralık ayına kadar düştüğünü ve FED’in “gerçekten de bu rakamlarda düşüşü görmek istediğini, çünkü bu rakamın enflasyonun düşmesi gereken son parçası olduğunu” sözlerine ekledi.

Öte yandan Horizon'dan Ladner, FED’in bizzat konut enflasyonunun daha inatçı olacağının sinyalini verdiğini, bu nedenle buna çok fazla dikkat etmenin mümkün olmadığını söyledi. Ladner, çoğunlukla konut dışı hizmetler sektörüyle ilgili enflasyona odaklandığını söyledi. Ladner, "Mal enflasyonunda neler olup bittiğine dair çok fazla netlik var ve bu sektörde enflasyon açıkça düşüyor" dedi.

Yatırımcılar 13 Eylül’ün tekrarından korkuyor

 

Harker: Fed yüzde 5'in üzerine çıkmalı

 

Dolarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)