E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto piyasasına yatırım için doğru zaman mı?---

Kripto piyasasına yatırım için doğru zaman mı?

Kripto piyasasına yatırım için doğru zaman mı?
22 Haziran 2022 - 16:03 borsagundem.com

Fazlasıyla volatil olan kripto para piyasalarının sıcaklığına dayanabiliyorsanız, yatırım yapmak için doğru zaman olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları büyük düşüşler ve yükselişleriyle ünlü bir piyasa. Bu yönü nedeniyle her zaman manşetlerde kendine yer bulması ise biraz ironik. Yüksek volatiliteye sahip olmasıyla diğer piyasalardan ayrılan kripto para piyasaları bugün diğer piyasalar gibi dip yapmış olsa da, her an her şeyin olabileceğine dair işaretler de vermiyor değil.

The Motley Fool’dan David Moadel’ın haberine göre, hangi kripto para birimine ilgi duyuyorsanız duyun, bugün fark edeceğiniz ilk şey fiyatların çok düşük seyrettiği olacaktır. İndirimli fiyatlarla bir ürünü satın almak ne kadar cezbedici gelse de, şu anki fiyatın gerçekten de dip fiyat olup olmadığı yatırımcıları haklı olarak korkutuyor. Hacmin yüksek seyrettiği bugünlerde potansiyel yatırımcılar için ‘bilgi’ en işe yarar silah konumunda bulunuyor. Kripto para piyasalarında yaşanan çöküşler ve tekrar yükselişleri araştırıp duygularınızı bir kenara atabilir ve daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.

Kripto para piyasalarındaki çöküşün asıl suçlusunun FED’in şahin politikaları ve yüksek faiz artışları olması çok daha olası.

FED korkusu ve Luna kayıpları

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi sürecinde adeta bir bahar yaşayan kripto para piyasası, bazı kripto paraların birkaç ay içinde yüzde 50’nin üzerinde değer kaybetmesiyle yeniden kış mevsimine girdi. Yatırımcıları ürküten ve caydıran bu enkazın ortasında, yapılacak akla yatkın ilk şey ise bunun nedenini doğru anlayabilmek. Mayıs ayında değerinin tamamını kaybeden Terra Luna bu enkaz için oldukça basit bir günah keçisi olabilir. Terra LUNA’daki çöküş genel kripto para piyasasından değil, Terra Luna’nın stabil koini olan TerraUSD’nin (USTC) ABD doları karşısında sabitlenememesinden kaynaklanıyordu. Bu durum belli stabil koinlere şüpheyle bakılmasına neden olsa da tüm kripto para birimlerini suçlu ilan edecek bir gerekçe olmaktan uzak.

Kripto para piyasalarındaki çöküşün asıl suçlusunun ise FED’in şahin politikaları ve yüksek faiz artışları olması çok daha olası. FED agresif bir faiz artırma politikası izlediği için yatırımcıları riskten kaçınma hissine kapılıyor. Bu da yükseliş yaşayan varlıkların tümünde bir düşüşe neden oluyor. Bu durum, yüksek değerli teknoloji hisselerinin neden büyük düşüşler yaşadığını da açıklıyor.

Volatilite ve keskin düşüşler ve yükselişler söz konusu olduğunda, hızlı hareket ettiği kabul edilen teknoloji hisseleri dahi kripto para birimleriyle kıyaslanamaz.

Beklenmeyeni bekle

Volatilite ve keskin düşüşler ve yükselişler söz konusu olduğunda, hızlı hareket ettiği kabul edilen teknoloji hisseleri dahi kripto para birimleriyle kıyaslanamaz. Birçok nedenden dolayı en çok bilinen ve yüksek fiyat ve piyasa değeriyle yatırımcılar Bitcoin’in volatilitesinin düşük olduğunu düşünebilir. Ancak Bitcoin’in 2021 yılı Kasım ayında ulaştığı 69 bin dolar seviyesinden 2022 yılı Haziran ayında 20 bin dolar seviyesine gerilediği düşünüldüğünde bu varsayımın ne kadar hatalı olabileceği daha iyi anlaşılacaktır. Bu noktada Bitcoin’in çöküş ve toparlanma geçmişine bakmak gerekir. Bitcoin, 2012 yılından 2021 yılına kadar altı defa yüzde 50 ve üzeri oranda düşüş yaşadı. Bunlardan üçünün ise derinliği yüzde 80’i aştı. Ancak her seferinde Bitcoin tam bir iyileşme yaşadı ve aylar ya da birkaç yıl içinde eski değerine ve üzerine ulaşmayı başardı. Bu veri, kripto para piyasasına yatırım yapmak isteyenler için altın değerinde bir tavsiye barındırıyor: “Beklenmeyeni bekle.”

Güvenilir kripto paralardan şaşmayın

Elbette geçmiş performanslar gelecekte yaşanacakların garantisi değildir. Yine de kripto para birimlerinin çöküşlerden sonra tarihsel olarak toparlanma eğilimine girdiği, özellikle bazı kripto para birimlerinin ise er ya da geç önceki zirve noktalarını tekrar ziyaret edecekleri fikri, yatırımcılara güven veren bir nitelik taşıyor.

Buradan yola çıkarak, uzun vadede yararınıza çalışacak güvenilir ve güçlü kripto paralara yatırım yapmanız önceliğiniz olmalı. Bazı düşük değerli kripto para birimleri büyük getiriler sağlama ihtimali barındırsa da aynı oranda büyük yıkımlar yaşatma tehlikesine de sahiptir. O halde, en büyük piyasa değerine sahip kripto paralarla işe başlamak en doğrusu olacaktır. Bu şartlara uyan en belirgin adaylar ise Bitcoin ve Ethereum’dur.

Unutmamanız gereken bir şey daha var… Yatırımda herkes için geçerli tek bir doğru yoktur. Bu nedenle riske toleransınız olduğunda emin olun ve pozisyonlarınızı doğru ve yatırım stratejinize uygun bir risk yönetimi gerçekleştirdikten sonra yapın. Kripto para piyasasının hala emekleme aşamasında olduğunu göz ardı etmeyin ve yüksek volatiliteyle barışık olmaya hazır olun.

Bitcoin yeniden 20 bin doları üzerine tırmandı

 

Fed'in adımları sonrası Bitcoin 20 bin doların altına sarktı

 

Faiz baskısı bitti, borsa ve Bitcoin yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ak22 Haziran 2022 20:33

    Pata değil kripto.Sanal para.Aklınizi yitirmek istemiyorsaniz coinlerden uzaaaaaak durun.!!!!

  • KILIÇ22 Haziran 2022 16:48

    kriptolar alevere dalevere uzak durun benim çocuk baba bana 25 bin tl verde kripto oynayıp kazanır pararnı verim dedi 25 bin tl verdim oynadı şimdi 2.500 tl düştü kar ve zararı ögrensin diye vermiştim.şimdi agzına bile kriptoyu alamıyor.