E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto paraların korkulu rüyası: Fed'in faiz politikası---

Kripto paraların korkulu rüyası: Fed'in faiz politikası

Kripto paraların korkulu rüyası: Fed'in faiz politikası
25 Şubat 2023 - 08:38 borsagundem.com

Fed’in faiz politikasına dair öngörüler kripto paralarda satış baskısı oluşturdu. Bitcoin 23.384 dolara, Ethereum ise 1.600 dolara kadar düşüş gösterdi.

2023 yılına pozitif bir başlangıç yapan Bitcoin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha fazla faiz artırımı yapacağı korkusuyla yeniden düşüş trendine geçti. 21 Şubat'ta 25.236 doları gören Bitcoin bu seviyeyi kıramadı ve yönünü aşağı çevirdi. 25.000 dolar direncine takılan Bitcoin dün 23.384 dolara kadar düşerken, benzer şekilde Ethereum da 1.600 dolara kadar çekildi. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre ABD'de hem üretici hem de tüketici enflasyonunun beklentiden yüksek gelmesi, ‘Fed enflasyonla mücadelede geri planda mı kalıyor' endişesini oluşturuyor. Bu bakımdan gelecek dönemde Fed'in daha da şahinleşmesi ve enflasyonu bastırmak için faizi yüzde 6'ya kadar çıkarabileceği beklentisi artıyor. Nitekim Fed yetkilileri de açıklamalarıyla bu beklentiyi destekliyor.

YÜZDE 6'YA ÇIKABİLİR

Son olarak CNBC'de değerlendirmelerde bulunan JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon da “Fed Başkanı Powell'a saygım büyük, ancak enflasyon konusunda kontrolü biraz kaybettik” ifadelerini kullandı ve Fed'in faiz oranlarını yüzde 6'ya çıkarabileceğini söyledi. Fed politika faizi hali hazırda yüzde 4.50-4.75 seviyesinde. Piyasa faiz oranının maksimum 5.25-5.50 seviyesine kadar çıkabileceğini fiyatlıyordu. Uzmanlar, Bitcoin'in 25 bin doların üzerinde kalması için kuvvetli bir yükseliş yakalaması gerektiğini söylüyor. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, yükselişin devamlılığının sağlanması için ekstra bir veri veya habere ihtiyaç olduğunu belirtirken, Fed'in kripto paralar konusunda bankaları uyardığını hatırlatarak, “Kripto para birimleriyle ilgili müşterilerin herhangi bir likidite sorununa karşı dikkatli olmaları konusunda yeni bir uyarıda bulunması da dün yaşanan kısmi geri çekilmenin sebebi olarak gösterilebilir” dedi.

IMF ve ABD'den uyarı

Fed, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Paranın Kontrolü Ofisi (OCC) yaptıkları ortak açıklama ile kripto varlıklarla ilgili temel likidite risklerine ilişkin bankaları uyardılar. Açıklamada, artan risklerin ışığında kripto varlıkla ilgili kuruluşlardan belirli finansman kaynakları kullanan bankaların likidite risklerini aktif olarak izlemesinin önemli olduğu aktarıldı. Kripto para eylem planını açıklayan Uluslararası Para Fonu (IMF) ise ülkelere Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yasal para birimi statüsü verilmemesini tavsiye etti.

IMF'den 9 maddelik kripto eylem planı

 

Fed'den bankalara kripto uyarısı

 

Kripto rallisi neden risk altında?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)