E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKremlin'in nükleer silah planları sızdı---

Kremlin'in nükleer silah planları sızdı

Kremlin'in nükleer silah planları sızdı
29 Şubat 2024 - 16:35 borsagundem.com

Rusya Ukrayna savaşı iki yıldır aralıksız sürerken,İngiliz Financial Times Kremlin'in nükleer silah planlarının sızdığını öne süren raporları paylaştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sürdüğü 2 yıl içerisinde hem iki ülke için hem de dünya için önemli olaylar gündeme geldi. Savaş, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük yıkımı yaşattı.

Moskova-Kiev hattında barışın tesis edilmesi için çabalar sürerken iki ülke arasındaki gerilim de tırmanıyor.

Savaşın başladığı günden bu yana Rusya'nın her an nükleer silaha başvurabileceği iddiaları, Batı medyasına sık sık konu oldu. Sabah'ın haberine göre, konuyla ilgili yeni bir gelişmeyi ise İngiliz Financial Times duyurdu. FT, ele geçirdiğini öne sürdüğü Rusya'ya ait gizli askeri dosyalarda, Kremlin'in ne zaman nükleer silah kullanabileceğine dair önemli ipuçları olduğunu gündeme getirdi.

Çin ile ilgili derin endişeler yer aldı

Dosyaları inceleyen uzmanlara göre ise Rusya'nın nükleer silah kullanma riskinin, herkesin korktuğundan çok daha düşük olduğu detayı yer aldı.

Financial Times, Rusya'nın nükleer savaşa yönelik stratejik planlamasını gösteren 29 askeri dosyanın 2008 ile 2014 yılları arasında kaydedildiğine yer verdi. Sızdırılan askeri belgelere göre Kremlin, hangi durumlarda nükleer silah kullanılacağına dair bir dizi senaryo üzerinde çalışmış. FT, bu senaryolardan ilkinin Rus topraklarına düzenlenecek bir düşman saldırısı olduğunu belirtti.

İngiliz gazeteye göre bir diğer senaryo, stratejik öneme sahip denizaltıların hedef alınması hali. Buna göre Rusya, balistik füze denizaltılarının yüzde 20'sinin, nükleer güçle çalışan denizaltılarının yüzde 30'unun ortadan kaldırılması halinde nükleer silah kullanabilir.

Sızdırılan belgelerde, son dönemde kurdukları yakın ittifaka rağmen Rusya'nın Çin ile ilgili derin endişelerinin de yer aldığı öne sürüldü. FT dosyalarda, Rusya'nın olası bir Çin işgaline karşılık senaryolar hazırladığını ortaya koyarken, Çin Dışişleri Bakanlığı Moskova'dan şüphelenmek için herhangi bir nedenleri olmadığını belirten bir açıklama yayınladı.

FT ayrıca, Rusya'nın nükleer silahları Avrupa ve Asya'yı kapsayan savaş alanları için tasarladığını iddia etti.

"Gerçekliğinden kesinlikle şüphe duyuyoruz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü ise, söz konusu belgelerle ilgili yaptığı açıklamada "Önemli olan nükleer silah kullanım eşiğinin kesinlikle şeffaf olması. Bahsi geçen belgelere gelince, bunların gerçekliğinden kesinlikle şüphe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Rus şirket hisselerine 'yaptırım' darbesi

 

Biden Rusya'ya 500'den fazla yeni yaptırım açıkladı

 

Rusya ABD'ye nota gönderdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AZİMET GERÇEKKALE29 Şubat 2024 17:39

    Gözünüzü seveyim .....Bizler asırlardır sizler ile savaştık Dedelerimiz Osmanlı İmparatorluğunu yıktınız, Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletimizde yapmadınız pislikler askeri darbeleri kaos ekonomik krizleri ve yüzbinlerce askerimizi insanımızı şehit edip ekononimimizi de çökertiniz halada çökertmektesiniz.Lütfen artık bizler savaşmaktan bıktık artık sizler nükleer silahlar ile bir birlerinizi kırın ve biraz da bizler sizleri seyir edelim.