E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKKM’de bir ilk yaşandı---

KKM’de bir ilk yaşandı

KKM’de bir ilk yaşandı
05 Kasım 2022 - 06:38 borsagundem.com

KKM uygulanmaya başlandığı tarihten itibaren ilk kez yenileme döneminde kur farkı geliri sağlamadı. KKM'ye para yatıranlar, bu dönem yalnızca faiz geliri elde etmiş oldu.

2021 Aralık ayında ilan edilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında yeni bir gelişme yaşandı.

Bu yıl 21 Temmuz’da 17.70 TL olan dolar kuru, yüzde 5.1 yükselerek 21 Ekim’de 18.60 TL oldu. Dolardaki artış, yüzde 5.5’lik mevduat getirisinden daha az olduğu için kur farkı geliri elde edemedi.

Bu dönemde (resmi) enflasyon ise yüzde 7’nin üzerindeydi. Barış Erkaya'nın Dünya'daki haberine göre, KKM'de son üç aylık dönem itibariyle enflasyona karşı koruyan bir enstrüman olmaktan uzaklaştı.

KKM de enflasyona karşı koruyamadı

Faizlerin düşürülmesinden dolayı mevduatın getirisinin artık daha da azalacağı bir döneme girdik. Enflasyona karşı parasının satın alma gücünü korumak isteyenlerin çoğunlukla dolara karşı alternatif olarak değerlendirdiği KKM’de yenilemelerin boyutunun bundan sonra ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

Yüksek enflasyon ve baz etkisi

Sadece ekim ayında açıklanan aylık TÜFE yüzde 3.54. Kasım, aralık ve ocak aylarında ise geçen yıl sırasıyla aylık bazda yüzde 3.51, yüzde 13.58 ve yüzde 11.10 oranından enflasyon oluşmuştu. Baz etkisi nedeniyle özellikle aralık ayında bir düşüş yaşanma olasılığı olsa da bu herkesin de bildiği gibi fiyatların düşüşü değil artış hızının düşüşü olacak. Buradaki en büyük risk ise ÜFE ile TÜFE arasındaki makas. Yani üreticinin henüz tüketiciye yansıtmadığı kendi enflasyonu.

Dolar/TL'de sınır 19.22 TL

Yeni dönemde KKM yenileyecekler için sınır artık Dolar/TL'nin 19.22 TL’nin üzerinde olması. Yani KKM’nin zaten düşük olan mevduat faizinden fazla kazandırabilmesi için bankaların mevcut KKM faiz önerileri üzerinden bir hesap yaparsak, dolar kurunun bu seviyenin üzerinde olması halinde KKM yatırımcısı kur farkı geliri de elde edebilecek. Yoksa yıllık bazda yüzde 13’ten biraz fazla bir mevduat faizi getirisi elde edecek. Bu rakam bir önceki üç ayın KKM getirisinden bile düşük olacak. Enflasyonun o tarihlerde ne olacağını ise yine hep birlikte bekleyip göreceğiz.

KKM’den borsaya geçiş olur mu?

Şimdi bu durumda KKM’den enflasyona karşı koruma amaçlı başka enstrümanlara geçiş yaşanır mı diye bir tartışma yaşanıyor. Bu açıdan özellikle Borsa İstanbul’un bir sermaye akışına ev sahipliği yapabileceği konuşuluyor. Fakat burada unutulmaması gereken bir nokta var. Yatırımın temel prensiplerinden biri bütün meyveleri aynı sepete koymama prensibi. Yani ortada değeri korunmaya çalışılan bir para varsa bu durumda bunu bölüp yüksek getiri sağlayacak enstrümanlara ayrılacak kısmıyla, korumacı davranılacak yani daha az risk alınacak olan kısmını birbirinden ayırmak gerekiyor.

Borsa İstanbul’da bilançoların açıklandığı, bilanço bazlı sert yükselişlerin başladığı ve uzun süredir gerçekleşmeyen kar realizasyonlarının ufukta belirdiği bir döneme denk gelmesi riski daha da artırabilir. Öte yandan uzmanlar borsaya yeni girecek olan yatırımcıların açıklanan bilançoları değerlendirip, güçlü ve gelecekte güçlü kalmaya devam edebilecek bilançoya sahip, henüz fiyat olarak BİST- 100’ün performansını yakalayamamış hisselere yönelmesini öneriyor.

KKM de enflasyona yenildi: Tek alternatif hisse senedi

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı

 

KKM'de hesap sayısı 2 milyonu aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Kasım 2022 10:21

    Milleti üretmeyen faizle harama ortak eden bir düzen sistem... o paraların kime ne faydası var ? lafa gelince yastık altında altın var felan filan üretime sokun.... eeee nakıt paranız var üretmeyin bankaya verin, bankada paralar kalsın... bankalar faizden kar yapsın, bankalarda üretmesin kredi vermesin devletten 40 yıl 10 yıl tahvil alsın kanun yasa çıksın eee o parayıda devlet yeniden alsın hesap vermedne yapmaya devam ettiği üretimlere harcasın :D bu nasıl devlet yönetme modeli ? bu iş batışın ta kendisidir. o paralar fabrika kurmadığı sürece, üretmediği sürece, devlet elindeki paraları hesap vermeden savurduğu sürece bu ülke zor ve krizli günlerden asla kurtulmaz... kısır döngüye düştü ekonomık program... daha çok toprak satılır, arsa hacilenir bankalar el koyar oradan yabancı bankaları alıp memlekete el koyar... sistem çöküştür.. 

  • Tufan06 Kasım 2022 10:18

    Şuanda maalesef en mantıklısı ya borsa yada bir mala parayı yatırmak. Helali derseniz araba ev gibi malları tercih edebilirsiniz. Parada beklemek şuan sadece zarar.

  • Bik05 Kasım 2022 18:06

    Bankalar faizleri yükseltti.

  • KERİM05 Kasım 2022 17:01

    YAKINDA KKM OLCAK MKM(MEVDUAT KORUMALI KUR HESABI)

  • Pala05 Kasım 2022 08:35

    Çok iyi ya, bankalar %13 faizle mevduat topluyor, vatandaşa %23 ile ihtiyaç kredi veriyor. %10 temiz kâr var. Faiz lobisine hizmet ediyorlar

  • Mucise Reis ;)06 Kasım 2022 10:23

    Bankalara yaptırımlar başlladı... DEvlet diyorki sende nakit var ey banka... ben sana tahvil veriyorum, yazılı a4 kağıdı 10 yıl parayı alan devlet , xx faizli olarak 11. yıl banka faizle parayı öder diyor yani... sonra bankalara zorla bu tahvili verip, ellerindeki nakti alıp devlet olarak parayı kullanıyorlar.. 10 yıl sonra kim gelirkim gider Allah bilir :D bankalarda bu baskı oluşuyor.. bankalarda paraları farklı yerlerde değerlendirmek istiyorl ulusal ve global ucuz yerlerde... banka işleride zor bu aralar borsada felan sıkıntılar olabilir. soylem ve ınatlaşmalar olursa

  • Basri coşkun05 Kasım 2022 07:27

    Kkm yi bozdum dolara geçtim SS kuralı

  • AhmetK05 Kasım 2022 20:32

    Embesil. Kkm sadece faiz verdi demek.kur artmiyor.demek..dovizde olunca daha da zararda olursun demek.ama tipik salak.muhalifsin yalan yanlis birseyler yaziyorsun. Neyse iyi olmus. Dolar 50 olacak ya size gore. Zengin olursun.embesil..