E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Kırmızı dalga’ umutları çabuk söndü, borsalar düşüşe geçti---

‘Kırmızı dalga’ umutları çabuk söndü, borsalar düşüşe geçti

‘Kırmızı dalga’ umutları çabuk söndü, borsalar düşüşe geçti
10 Kasım 2022 - 10:19 borsagundem.com

ABD’de ‘kırmızı dalga’ umutları yetersiz kalınca borsalarda düşüş kendini gösterdi. Şimdi ise tüm gözler enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ara seçimleri ekonomi ve enflasyonun gölgesinde geçti; en azından beklentiler bu yöndeydi. Seçimde Cumhuriyetçiler önde olsa da, aradaki farkın beklentilerin altında kalması, borsalarda sürpriz olarak algılandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cumhuriyetçilerin olağandışı şekilde fazla oy almasını tarif eden ‘red wave' yani ‘kırmızı dalga’ beklentisi de böylelikle gerçekleşmemiş oldu. Yatırımcıların gözü artık enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.

Kısa vadeli katalizör

Investing.com’dan Yasin Ebrahim’in haberine göre, S&P 500 Endeksi, Fed'in para politikası önlemleri hakkında yeni ipuçları verebilecek enflasyon verilerinden sadece bir gün önce, beklenmedik şekilde yoğun geçen ABD ara seçimlerinde Kongre’yi kontrol etme savaşını kimin kazanacağına dair belirsizliğin ortasında yönünü aşağı çevirdi. S&P 500 yüzde 1,9 düşerken, Dow Jones 590 puan kayıpla yüzde 1,8 ve Nasdaq da yüzde 2,4 oranında değer kaybetti.

Görünen o ki, ara seçimler, Cumhuriyetçiler için büyük zaferi ya da birçoğunun yakın zamanda tahmin ettiği sözde kırmızı dalgayı getirmedi. Cumhuriyetçilerin hala Meclis'te küçük bir çoğunluğu kazanması ve bölünmüş hükümete yol açması bekleniyor ancak Demokratların kilit yarışlarda beklenenden çok daha iyi sonuç vermesinin ardından Senato yarışının yakın geçeceği de kesinleşti.

Cumhuriyetçilerin hala Meclis'te küçük bir çoğunluğu kazanması ve bölünmüş hükümete yol açması bekleniyor ancak Demokratların kilit yarışlarda beklenenden çok daha iyi sonuç vermesinin ardından Senato yarışının yakın geçeceği kesinleşmiş gözüküyor.

Ancak Penn Mutual Asset Management Genel Müdürü ve Portföy Yöneticisi Zwei Ren, “Siyasi tıkanıklığın tarihsel olarak hisse senetleri için bir nimet olduğunu kanıtlayan ara seçimler ve beklentiler, sadece ‘insanların yılın geri kalanında pozisyonlarını belirlemeleri için kısa vadeli katalizör’ işlevi görebilir” diyor. Zwei ayrıca, Perşembe günü açıklanacak ve fiyat baskısında yavaşlama göstermesi beklenen enflasyon verileri öncesinde Fed'in ‘piyasadaki en büyük güç’ olduğunu söylüyor.

Asıl düşüş enerjide

Endekslerdeki düşüşün asıl nedeni ise enerji sektörü gibi duruyor. Enerji hisseleri, ABD'nin haftalık ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir artışın ve Kremlin'in, askerlerin Kherson'dan çekilmesini emretmesiyle Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin gelen olumlu haberlerin ardından yüzde 3 oranında düşerek, endekslerin yönünü aşağı çevirmesindeki en büyük etken olmuşa benziyor. Coterra Energy, Hess Corporation ve Occidental Petroleum Corporation’ın gün sonunda yüzde 6'dan fazla düşmesi de bu analizi kanıtlar nitelikte oldu.

Teknoloji de eşlik etti

Bu arada Walt Disney, parklarındaki ve medya işlerindeki zayıflık nedeniyle Wall Street tahminlerinin altında kalan üç aylık karlılık sonuçlarının ardından yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Medya devi, Disney+ akış platformu için büyümenin yavaşlaması konusunda da yatırımcılarını uyardı.

Teknoloji sektöründe ise Meta, 11 binden fazla kişiyi işten çıkarma planlarını ayrıntılı olarak açıklamasının ardından, düşüş eğilimini yüzde 5'ten fazla artırarak değer kaybetti.

Video oyun şirketi Roblox da üçüncü çeyrekte beklenenden daha büyük bir kayıp bildirmesinin ardından yüzde 20 oranında düştü.

ABD’deki seçimler piyasanın beklediği gibi geçmedi

 

Ara seçimler sonrası borsalarda ne olacak?

 

ABD borsaları seçim sonuçları öncesinde yükselişle kapandı

 

Ara seçimler hangi sektörleri ve hisseleri uçurabilir?

 

Piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

 

ABD enflasyonu henüz fiyatlanmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)