E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKıdem tazminatına karşı genel grev resti---

Kıdem tazminatına karşı genel grev resti

Kıdem tazminatına karşı genel grev resti
20 Haziran 2020 - 09:33 borsagundem.com

Ülke genelindeki 34 sendika başkanıyla yapılan Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında, kıdem hakkının zayıflatılmasına yönelik her türlü girişime genel grevle cevap verileceğine işaret edildi

Kıdem tazminatının kaldırılıp yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) getirilmesine yönelik düzenlemenin 34 sendika başkanının yer aldığı Türk-İş Başkanlar Kurulu'ndaki görüşmelerinde ‘genel grev' vurgusu yapıldı.

Başkanlığını Ergün Atalay'ın yaptığı Türk-İş, görüşmenin ardından yayımladığı ve tüm teşkilatlara dağıtılmasını istediği değerlendirme notunda, salgın döneminde kıdem tazminatının gündeme getirilmesinin çalışma hayatının huzurunu bozduğu belirtilerek, “Türk-İş'in kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı, ‘genel grev' olacaktır” uyarısı yapıldı.

MAAŞIMIZ DÜŞECEK
Değerlendirme notunda ayrıca yeni sistemin devreye girmesi halinde işçinin 30 günlük kıdeminden 12 gününü kaybedeceği, kıdem parasının ise enflasyon karşısında eriyip yok olacağı bildirildi.

Teşkilatlara dağıtılan 5 sayfalık bilgi notunda, TES'in kabul edilebilir bir tarafının olmadığına işaret edilirken, TES ile işverenin yanı sıra işçiye de kıdem için prim ödeme yükümlülüğü getirilmek istendiği, böyle bir durumda maaşından her ay prim kesilecek işçinin zaten düşük olan maaşının daha da düşeceği belirtildi.

12 GÜN KAYIP OLACAK

Mevcut sistemde 25 yıl çalışan bir işçinin son aldığı maaş üzerinden 25 maaş tutarında kıdem tazminatı aldığına işaret edilen bilgi notunda, TES'de ise primlerin her ay kesilecek olması nedeniyle bugün yatırılan primlerin 30-40 yıl sonra faiz getirisine rağmen enflasyon karşısında eriyip azalacağı bildirildi.

Türk-İş, TES'deki ikinci modelin uygulanması halinde işçi ve işveren priminin yüzde 5'te kalacağı, bu nedenle mevcut haklara göre işçinin yüzde 3.33 oranında yani 12 günlük (30 günde 12 gün) kayba uğrayacağı hesabını yaptı. Bilgi notunda ayrıca TES'in bir tür kredi kuruluşuna dönüşeceği uyarısı da yer aldı.

DÜZENLEME YAPILIRSA İŞSİZLİĞİ ARTTIRIR

Kıdem yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) ya da benzer bir düzenlemenin getirilmesi halinde cevaplarının genel grev olacağını net bir şekilde ifade eden Türk-İş, bu modele işverenlerin de karşı olduğuna dikkat çekti.

Bilgi notunda, “SGK primlerini bile ödemeyen işveren TES primlerini ödemeyecek, kayıt dışılık artacak, işveren maliyeti azaltmak için daha az işçi çalıştırmayı hedefleyecek böylece istihdam azalacak, işsizlik artacaktır” uyarısı yapıldı.

TES'le işçinin iş güvencesinin yok olacağı, işten atılmanın kolaylaşacağı, sendikalı işçilerin de 30 güne ilave kıdem alma döneminin kapanacağı da bildirildi.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir?

Kıdem tazminatında iki seçenekli formül

Kıdem tazminatında kritik toplantı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eminim20 Haziran 2020 14:57

    Mevcut sistem şimdiki ve bundan önceki hükümetler yüzünden işlemedi olması gereken 1 günde çalışsa 1 saatte çalışsa yıllık 1 brüt maaş üzerinden değerlendirmeli ve beklemeden iş sözleşmesi bittiğinde çalışana ödenmeli çalışan isterse yatırım yapar isterse bese yatırır şimdiki durumda çalışanım ücret ödemesi yarısı orda yarısı burda fon denilen sistemler örnek bes teki gibi işlevini yitiriyor her ay brüt maaşımın %3 kesiliyor biriken para enflasyonun altında getiri getirmiş O yüzden hükümet sorun çözmek istiyorsa bıraksın fonu kıdem aylık uygulanacak desin 1 ayda çalışan istifa dışında her hakta alsın oranı kendileri söylediler %8’33 ü brütün alsın

  • fenasi kerim20 Haziran 2020 13:24

    sendikalar hiç bi b o k yiyemez dünya lideri reisimiz ne isterse o olur

  • Somtici20 Haziran 2020 15:42

    Doğru onlar ne bilecek ejder meyveli smotileri

  • mıysız20 Haziran 2020 14:22

    tazminat beklentin yok o zaman

  • tazminat madurları20 Haziran 2020 11:39

    Bu olayın gerçekten çözülmesi gerekiyor. Bizde alamadık 7 yıllık tazminatımızı patron malları başkasına devretmiş kaç kişi madur oldu mahkemeye veriyorsun adam senin avukatını parayla satın alıyor bide evine haciz geliyor. birde bu duruma düşenlere tavsiyem başımıza geldi aynı avukata birden fazla kişi vermeyin avukatlık yemini diye birşeyleri yok para yeminleri var. anlatacak çok şey varda sığmaz buraya. bu işin her iki tarafıda mutlu edecek şekilde çözülmesi gerekir eski sistem sadece sendikicalıra yarıyor sendikasız çalışan sayısı bunların kat ve kat fazlasıdır eğerki gerçek bir işçi sendikası iseniz sendikasız işçileride düşünün gerçi Türkiyede sendikacılarda bu işlerle uğraşmak yerine cep doldurmaya sıfır araçlara binmeyle uğraşıyor....

  • Düdükosan20 Haziran 2020 10:39

    Hadi hadi boş yapmayın gider imzalarsınız tarih tekerrürden ibaret olur dikkat et mikrofon açık kalmasın bu sefer.

  • Y20 Haziran 2020 11:48

    AYNEN DOĞRU.OLUMU GOSTERIP SITMAYA RAZI EDECEKLER.