E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaradeniz'de büyük keşif nasıl yapıldı?---

Karadeniz'de büyük keşif nasıl yapıldı?

Karadeniz'de büyük keşif nasıl yapıldı?
21 Ağustos 2020 - 22:49 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin çalışmaları ve bundan sonraki süreçte yaşanacak gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Bakan Dönmez, "2100 metre civarında bir deniz derinliği var bu bölgede. 1400 metrelik kazından sonra 2 adet gaz akışları gelmeye başladı. Teknik ekip bunları test etti. Basınç okumaları yapıldı. Ve biz bölgede gaz olduğu kararına vardık." dedi. Ayrıca Bakan Dönmez "Bu gazın ekonomik değerinin 65 milyar dolar olacağını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez'in açıklamaları:

14 ay önce bu bölgede sismik araştırma çalışmalarına başladık. Yerin röntgenini çekiyoruz. Sonra da uzmanlarımız burada değerlendirme yapıyorlar. Potansiyel bölgeler belirlendikten sonra da arkadaşlarımız buraya sondaj yapılması tavsiyesinde bulundu.

2100 metre civarında bir deniz derinliği var bu bölgede. 1400 metrelik kazından sonra 2 adet gaz akışları gelmeye başladı. Teknik ekip bunları test etti. Basınç okumaları yapıldı. Ve biz bölgede gaz olduğu kararına vardık.

Hasretle beklediğimiz konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza söyledik. Bugünde müjdeli haberi Cumhurbaşkanımızın ağzından duyduk

2004'ten beri Karadeniz'de yabancı şirketlerle birlikte 6 tane derin deniz sondajı yaptık.

"GAZIN DEĞERİ 65 MİLYAR DOLAR"
Potansiyeli en yüksek bölgede ilk sondajımızı yaptık. Farklı alanlarda da sismik çalışmalarımızı yapacağız. Bize yakın sahalarda keşifler oldu ama miktar düşüktü. Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi.

Yeni kaynak bulamazsak bile bu gaz 7-8 yıllık ihtiyacı karşılar. Gaz ve petrol fiyatlarını bilmeden geleceğe dönük bir tahmin zor olacaktır.
 
Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar. Vatandaşların kullanacağı doğalgaz, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacak.

Bundan sonraki işlerimiz, sondaj ve sismik faaliyetlerimizi kendi imkanlarımızla yapacağız.

"İŞLETME TÜRKİYE PETROLLERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK"
Boru hattını ihale usulüyle yapabiliriz. İşletme, Türkiye Petrolleri tarafından yürütülecek. Kaynaktan evdeki ocağa kadar yerli ve milli imkanlarla bu süreci yönetecek güce sahibiz.

81 ilimizde doğalgaz kullanıyoruz. Dünyada bu şekilde şebeke genişleten başka bir ülke yok. Birçok malzemeyi yerli sanayi üzerinden yürütüyoruz.

Doğalgaz ve petrole 40 milyar dolar seviyesinde ücret ödüyoruz. Bunları azaltacağız ve cari açıkta pozitif katkı sağlayacağız.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ ÇALIŞMALAR
Yunanistan bizim kıta sahanlığımızı da işgal edecek şekilde bir ekonomik alan belirlediler.

GKRY'nin hakkaniyete sığmayan bir şekilde münhasır ekonomik bölge belirlemesinin uluslararası hukuka uygun olmadığını başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere defalarca söyledik.

Kimsenin malında gözümüz yok ama kimse de bizim yetki alanımıza, malımıza göz dikmesin.

Yunanistan ile Mısır'ın yaptığı anlaşma göre bizim için yok hükmündedir, biz geçersiz sayıyoruz.

Artık Türkiye eskisi gibi sahada kazanıp masada kaybeden bir ülke değil. Sahada da masada da kazanıyoruz. Ama diyaloğa da açığız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bekir22 Ağustos 2020 10:21

    Aynı bölgede daha önce 8 kere doğalgaz çıktığı açıklanmış. Kısacası borsada mal satılmak için haber yapıldı. Borsa kötüleşebilir dikkatli olun.

  • Pala22 Ağustos 2020 17:59

    Mayıstan bugüne borsada yatırımcı sayısı 1 milyondan, 1,4 milyona çıktı. Bu 400.000 yeni yatırımcının çoğu asker polis. Vatan millet sakarya edebiyatı ile maaşlarını borsaya yatıran garibanlar. Boşuna nefesini tüketme, jet Fadıl, tosuncuk gibi dudukleyecekker

  • Necati22 Ağustos 2020 14:07

    Evet bir hazımsızlık daha

  • K222 Ağustos 2020 10:07

    yazımı turamı attılar.............

  • Alparslan22 Ağustos 2020 14:07

    Ne oldu boğazına takıldı

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ21 Ağustos 2020 23:57

    Bu hükümet canını dişine takıp eşekler gibi çalışıyor arkadaş.hükümet şunu yapacağım bunu yapacağım  şunları hedef ediyorum diyor dağ taş şantiye.keşke muhalef partilerinden de  büyük projeler duysak çok iyi olur idi ülke için.

  • Pamir Piroglu22 Ağustos 2020 09:37

    Dağ taş şantiyede neden yabancılar çıkarıyor altını, madeni bizim payımız% 5 veriyorlar.

  • Hkn22 Ağustos 2020 08:06

    Paralar ödeme garantili dağa, taşa, şantiyeye değil de teknolojiye yatırılsaydı işte o zaman kazanırdık. İnşaat getirisi olmayan ölü yatırımdır. Senin anlamadığın ve bize kaybettiren asıl fark da bu zaten.

  • Tekno papaz 22 Ağustos 2020 07:00

    :))) muhalefet Sanki iktidarda projeyi yapacak yetkiye sahip

  • Ömer21 Ağustos 2020 23:49

    Malesef 2 km den gaz çıkartabilen sadece amerikaymış. Yine unutulup gitmese bari. 2009 da manisada petrol çıkmıştı. Seçimden sonra unutuldu.

  • emekci21 Ağustos 2020 23:37

    Allah'tan bazı ahmaklar gibi Lozan'ın gizli maddeleri olduğuna inanmıyorlarmış. O salaklara kalsa 2023e kadar dış mihrakların petrol doğalgaz çıkarmamıza izin vermediğini sanıp, arama yapmazlardı

  • Ahmet22 Ağustos 2020 06:11

    Gerçekten hani lozanin gizli maddeleri 2023te geçerliliğini yitirecekti?