E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKapanma önlemlerinin pozitif etkileri---

Kapanma önlemlerinin pozitif etkileri

Kapanma önlemlerinin pozitif etkileri
27 Nisan 2021 - 09:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende dün açıklanan tam kapanama düzenlemesinin sektörel bazda etkileri inceleniyor

Dün kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tam kapanma kararını açıklandı. Kapanma, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek. Böylelikle İçişleri Bakanlığı genelgesinde yayınlanan istisna tutulan kuruluşların haricinde tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Şehirlerarası seyahatlerin tamamı izne tabii olacak ve şehirlerarası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışacak.

Konaklama tesislerine yönelik istisnaların olmayacağı da belirtildi. Vaka sayılarını düşürmek adına tam kapanma önlemlerinin kısa vadede ekonomiye etkisi şüphesiz negatif olacaktır. Yalnız bu önlemler sayesinde vaka sayılarının kontrol altına alınması turizm sezonuna yaklaşırken kritik öneme sahip. Dolayısıyla kapanma önlemlerinin kısa vadede etkisi negatif olsa da orta/uzun vadede ekonomide pozitif ivmenin oluşması adına olumlu katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Beklentimiz ise Tam kapanmanın gıda ve parakende sektörlerinde yönelimi sağlayacak ol ası sonrasında ise vaka sayılarındaki azalma ve aşılanma sürecinin hızlanması ile birlikte Turizm, Havacılık ve Bankacılık sektörlerinde talep oluşması yönündedir.

Küresel tarafta ilk olarak Almanya’da Nisan ayına ilişkin ifo iş iklimi endeksi açıklandı. 97.8 ile 96.8 olarak belirlenen beklentilerin altında gelen endeks yüksek korona virüs vakalarının oluşturduğu endişeleri gösterdi. Takip edilen bir diğer veri de ABD Mart ayı dayanıklı mal siparişleri datasıydı. Hem manşet hem de çekirdek veriler piyasa beklentilerinin altında kalsa da Şubat ayında görülen eksi bölgeden Mart ayında artı bölgeye geçiş yaşandı.

Yeni günde veri akışının sakin olduğunu görüyoruz. Piyasanın izleyeceği en önemli veri ABD’de açıklanacak Nisan ayı Conference Board (CB) Tüketici Güven endeksi olacak. Beklenti 113.0 olarak gerçekleşeceği yönünde. ABD ekonomisinin özellikle aşılamanın hız kazanması sonucu tüketici güveninde yükseliş Aralık ayından bu yana devam ediyor. Nisan ayında da beklentilerin üzerinde bir veri ile karşılaşabiliriz. Yalnız bu gelişmenin dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinde net olarak yükseliş yönünde hareket oluşturma ihtimalini düşük görmekteyiz.

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Günün önemli şirket haberleri 27/04/2021

Berkosan ve Matriks sorusu

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

Borsada kazandıran sanayi şirketleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)