E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKaos dolu 2022 yılı dev bir ralliyle kapanabilir---

Kaos dolu 2022 yılı dev bir ralliyle kapanabilir

Kaos dolu 2022 yılı dev bir ralliyle kapanabilir
05 Aralık 2022 - 13:51 borsagundem.com

Hisse senedi yatırımcıları, başından bu yana kaotik geçen yılı, güçlü bir ralliyle bitirmeyi umuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımcıları, tam anlamıyla kaos içinde geçen 2022 yılının büyük bir ralliyle sona ereceğini düşünüyor ya da en azından böyle olmasını umuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, daha az şahin bir Fed ve cesaret verici enflasyon verileri, son 70 yıldır borsa için güçlü bir ay olduğunu kanıtlayan Aralık ayında mega bir ralli başlatabilir.

Boğalar bile o tarihi bekliyor

Bloomberg’den Jess Menton’ın haberine göre, olası rallinin başlangıcının ise biraz gecikmesi muhtemel. Bunda 2023 yılına doğru yükselen piyasalarda, boğaların bile 13 Aralık’ta açıklanacak bir sonraki enflasyon verilerinin yayınlanmasını bekleme ihtimalinin büyük etkisi bulunuyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırım hızını yavaşlatacağının sinyalini vererek biraz iyimserlik sağladı. Powell’ın yorumlarının ardından, S&P 500 Endeksi, Nisan ayından bu yana ilk kez uzun vadeli fiyat eğilimlerini ölçmek için kullanılan ve geniş çapta izlenen bir teknik gösterge olan 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 3,1 oranında yükseldi. Yatırımcılar şaşırtıcı derecede güçlü bir istihdam raporunu ve ABD ekonomisini resesyona sürükleyen oran artışlarının kapsayıcı riskini değerlendirirken, bu, göstergenin haftayı yüzde 1,1 oranında yukarıda kapatmasına yardımcı oldu.

Steward Partners Global Advisory varlık yönetimi yöneticisi Eric Beiley, “Borsa muhtemelen düşüşleri gördü çünkü muhtemelen Fed'in faiz artırımlarının sonuna yaklaşıyoruz. Gelecek yıla baktığımda, Fed'in faiz artırma politikasının 2023'ün başlarında sona erdiğini görüyorum, çünkü bu artışların enflasyon rakamlarının zayıflamasında ve küresel ekonomideki yavaşlamada oldukça fazla etkisi bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Fed'in enflasyonun geçici olmadığını anlamasıyla birlikte rekor seviyede kısa süren boğa piyasasına sona erdi ve şimdi hisse senetleri için oldukça çalkantılı geçen bir yılın potansiyel olarak güçlü bir şekilde kapanma ihtimali bulunuyor. Fed’in yüksek enflasyonunu dizginlemek için gerçekleştirdiği rekor faiz artırımlarıyla şiddetli bir ayı piyasasına giren hisse senetlerinin, Ekim ayında enflasyonun soğumasıyla toparlanmaya başlamasının bunda katkısı olması bekleniyor. Bu süreçte yaşanan ralli sayesinde ise S&P 500 Endeksi’nde bu yıl için kayıplar şimdilik yüzde 15'in altında seyrediyor.

1999’dan beri en iyi dördüncü çeyrek olabilir

Boğalar ve ayılar arasındaki bu çekişme, Fed'in 13 Aralık'ta en son tüketici fiyat endeksinin yayınlanmasından bir gün sonra gerçekleşecek olan 2022'deki son toplantısı öncesinde sessiz bir döneme girerken, önümüzdeki sekiz günde de devam etmesi bekleniyor. Fed'in yükselen fiyatları bastırmaya yönelik agresif kampanyası göz önüne alındığında, bu yıl Kasım ayındaki enflasyon okumasından daha önemli olan çok az ekonomik duyuru olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Ekim ortasından bu yana piyasadaki toparlanma Aralık ayına kadar devam ederse, S&P 500 Endeksi’nin, küresel para yöneticileri için çalkantılı bir yılı yüksek bir seviyede bitirmesi muhtemel gözüküyor. S&P 500, Eylül ayının sonundan bu yana yüzde 14 oranında artış gösterdi ve 1999 yılından bu yana en iyi dördüncü çeyreğine doğru ilerliyor.

Hisse senetleri şu andan en az altı ila 12 ay sonra olacakları fiyatlayarak ileriye bakıyor. Tarih, ABD hisse senetlerinin, enflasyonda zirve görüldükten sonra tırmandığını ve S&P 500'ün bir yıl sonra çift haneli kazançlar sağladığını gösteriyor. Bu iyimserlik, son rallinin meyvesini vermeye yardımcı oluyor.

Ayrıca, soğuyan konut piyasası, benzin fiyatları, özel sektör istihdam verileri ve açık pozisyonlar da hisse senetlerinin dip yapıp yapmadığına dair tartışmayı alevlendiriyor. ABD hisse senedi fiyatlarının yıl sonuna kadar güçlü kazanımlar elde etmeye hazır olması boğaları cesaretlendiriyor. Cboe Oynaklık Endeksi (Cboe Volatility Index) ya da diğer adıyla VIX, 12 Ekim'de gün içinde 34,53'e kadar yükseldikten sonra geçen hafta 20'nin altına düşerek oynaklığın da önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.

Buna rağmen, yatırımcılar endeksin Ocak ayı düşüş trendini kırıp kıramayacağını görmek için beklerken hisse senetlerinin önünde hala fazlasıyla engel bulunuyor.

Küçük ölçekli şirketler ve biyoteknoloji

GenTrust Genel Müdürü Mimi Duff, S&P 500'ün henüz sığ bir resesyonu fiyatladığını düşünmüyor. Duff’ın en kötümser senaryosu, endeksin yılı 3300 puanda kapatması; bu ise endeksin bugünkü seviyesinden yüzde 19 oranında düşmesi anlamına geliyor.

Ancak bu, satın alma fırsatları olmadığı anlamına gelmiyor. Duff, müşterilere güçlü bilançoları nedeniyle büyük sermayeli biyoteknoloji şirketlerinin hisselerini satın almalarını tavsiye ediyor ve ayrıca daha ucuz değerlemeleri nedeniyle küçük sermayeli şirketler konusunda giderek daha iyimser olduğunu belirtiyor.

Enflasyonun muhtemelen zirveye ulaştığını ve önümüzdeki yıl yüzde 3 ila yüzde 4 arasına düşebileceğini düşünen Duff, “Kimse düşen bir bıçağı tutmak istemez, ancak kimse olası bir fırsatı kaçırmak da istemez” diyor. Hafif bir ekonomik gerileme olasılığına atıfta bulunan Duff, “Dar bir patikaya uçak indirmek kolay değildir ancak enflasyon eğilimleri iyileştiği için hepimiz daha iyimser olmalıyız” şeklinde görüş bildiriyor.

Şahin bir Fed, tüm senaryoyu değiştirebilir

Peki, S&P 500'ün yeni diplere düşmesini ne tetikleyebilir? Steward Partners'tan Beiley'e göre, devasa büyüklükteki oran artışlarında kararlı tutumunu sürdüren şahin bir Fed, buna neden olabilir.

Beiley, şimdilik yatırımcılara, temel tüketim malları, enerji ve finans hisselerine bağlı kalmalarını tavsiye ediyor. Ancak ekonomi gelecek yıl kademeli olarak yavaşlarsa ve bir durgunluktan kaçınmayı başarırsa, Amazon dahil Big Tech hisselerinin daha iyi bir kar senaryosundan fayda sağlayacağına inandığının da altını çiziyor.

Beiley, “Bilinmeyen, ekonomik yavaşlamanın boyutu. Yumuşak bir iniş mi yoksa daha soğuk bir ekonomik ortam mı? Bunu anladığınızda hisse senedi piyasasında daha iyimser olmalısınız. Ancak durgunlukla birlikte daha önemli bir yavaşlama olursa, hisse senetleri muhtemelen buradan daha da düşecektir” şeklinde konuşuyor.

FED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde

 

Borsada alım için henüz erken mi?

 

Piyasalar haftaya Çin iyimserliğiyle başladı

 

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

 

Wall Street’te yıl sonu rallisi gelecek mi?

 

Borsalarda dikey ralli beklentisi

 

Yeni ralli Aralık’ta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)