E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda dikey ralli beklentisi---

Borsalarda dikey ralli beklentisi

Borsalarda dikey ralli beklentisi
24 Kasım 2022 - 10:33 borsagundem.com

Piyasalar şu ana kadar Fed’in şahin tutumunu, enflasyondaki yavaşlamanın önünde tutmuş olabilir. Bu nedenle, enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi, borsalarda dikey bir rallinin önünü açabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara ve ekonomiye dair genel ruh hali yılbaşından bu yana oldukça karamsar. Bu olumsuz havanın elbette yüksek enflasyon, Fed’in enflasyonla mücadele amacıyla rekor faiz artırımlarına giderek şahin tutumunu sürdürmesi, tedarik zinciri sorunları, jeopolitik gerilimler ve enerji krizi gibi haklı gerekçeleri bulunuyor. Ancak ya piyasalar olması gerekenden daha karamsarsa?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yavaşlama belirtileri gösteren enflasyonun Fed’in şahin tavrında büyük bir değişiklik yaratmamış olması, yatırımcıları temkinli duruşlarını sürdürmeye itiyor. Ancak, Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğine dair verdiği sinyallerin piyasalar tarafından olduğu gibi kabul edilmesi, sanıldığı kadar uzun sürmeyebilir.

Piyasa Fed’in şahin tavrını fiyatladı

Business Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, enflasyon düşmeye devam ederse, borsaların 1982 yılındakine benzer tarzda bir dikey ralliyle yeni rekor seviyelere yükselmesi hala güçlü bir olasılık olarak ortada duruyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre enflasyon, Fed'in beklediğinden daha hızlı yavaşlamaya devam ederse, hisse senetleri 1982 tarzı dikey bir ralliyle yükselebilir ve yeni rekorlara ulaşabilir.

Lee, tarihsel veriler ışığında yatırımcılarla paylaştığı notta, 1982 yılında S&P 500 Endeksi’nin keskin şekilde toparlanışını örnek veriyor ve endeksin sadece dört ayda 27 ay süren bir ayı piyasasından çıktığını hatırlarıyor.

Fed yetkililerinin hisse senetlerini tüm yıl boyunca baskı altında tutan yorumlarına atıfta bulunan Lee, “Piyasalar haklı olarak Fed'in itibari değerine odaklandı ve 'Fed’in şahin modu’nu fiyatladı” diyor.

Endeks yüzde 16 düştü

Fed yetkilileri son zamanlarda faiz artırımlarının hızının yumuşatılmasını önermiş olsalar da, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester kısa süre önce enflasyon konusunda daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi ve Başkan Jerome Powell, enflasyon hala devam ederken para politikasında henüz ‘gerçek bir yumuşama’ için bir gereklilik görmediğini söyledi. Powell, enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefinin henüz oldukça üzerinde olduğunu da yineledi.

Bu tür yorumlar, Fed'in bu yıl şimdiye kadar yaptığı 375 baz puanlık faiz artırımlarıyla birlikte, S&P 500 Endeksi’nin Ocak ayından bu yana yüzde 16 oranında düşmesine yol açtı ve CEO güveninde tarihi bir düşüşü de hızlandırdı.

Yüzde 12 artış

Ancak bir başka açından bakıldığında, bunun aslında hisse senetleri için iyi bir haber anlamına geldiği söylenebilir. Çünkü bu, Fed'in şahinliğinin piyasada çoktan fiyatlandığının bir işareti niteliği taşıyor. Yani piyasa ve Fed arasında üstü kapalı şekilde var olan enflasyon oranlarındaki uzlaşmanın, enflasyonun beklenenin altında gelmesi durumunda, hisse senetlerinin yükselmesine neden olması oldukça muhtemel gözüküyor.

Lee, “Enflasyon Fed'in beklediğinden daha hızlı yumuşarsa, ki bu aynı zamanda piyasalar ve Fed arasındaki uzlaşmanın da beklentisi, bu bir dikey ralliyi başlatabilir” diyor.

Lee, böyle bir durumda S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar 4400-4500 puan bandına yükselmesini beklediğini ifade ediyor. Böylesi bir ralli, mevcut seviyelerden yüzde 12 artış anlamına geliyor.

Fed’in Volcker’in yolundan gitmesi yanlıştı

Tüketici enflasyonu aylardır yavaşlıyor ve fiyatlardaki artış hızı Haziran ayındaki yüzde 9,1’lik seviyesinden Ekim ayında yüzde 7,7’ye geriledi. Fiyatların 2023 yılına kadar yüksek kalacağı endişelerine rağmen Lee, devam eden tedarik zinciri sorunları, pandemiden sonra yeniden canlanan talep ve seyahat gibi sektörlerde gerçekleşen ‘intikam harcamaları’ gibi geçici enflasyon baskılarına dair kanıtlara işaret ediyor. Lee, “Bunların hepsi enflasyona katkıda bulundu, ancak sone erecek ve bu da fiyatları daha da aşağı çekecek” diyor.

Powell'ı, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yüzde 20'ye çıkaran ve derin bir resesyona neden olan ünlü eski Fed Başkanı Paul Volcker ile karşılaştıran Lee, “Fed'in enflasyonla mücadele etmek için Volcker’in yolunda gitmesine gerek yoktu” diye ekliyor.

Diğer uzmanlar, önemli enflasyon verilerinin genellikle resmi istatistiklerin yaklaşık 18 ay gerisinde kaldığını ve Fed'in oran artışlarının da ekonomideki bir gecikmeyle birlikte çalıştığını belirtiyor. Bu, enflasyonun zaten iyi bir şekilde düşme yolunda olduğu anlamına geliyor ve bunun da nihayetinde Fed'in para politikasını gevşetmesine ve hisse senetlerine nefes alması için biraz alan bırakmasına neden olabileceği düşünülüyor.

Lee, bu yılki zorlu piyasa bozgununun ortasında hisse senetlerinde long pozisyonda yer alıyor. Daha önce, S&P 500'ün yıl sonuna kadar tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4800'e yükselebileceğini söyleyen Lee, bu tahmini aşağı yönlü revize etmek zorunda kalmıştı.

Yeni ralli Aralık’ta

 

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yısuf25 Kasım 2022 00:01

    Bizim borsa dikine çakılır. Bugün çok mal verdiler. Yarın kara cuma kapatır.

  • DIMBIL24 Kasım 2022 11:55

    BEN EN ÇOK DİKEY YÜKSELİŞLERDEN KORKARIM.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK24 Kasım 2022 11:32

    Yakında suriye operesyonları ile bizim borsada çöküşler olabilir.

  • ALİ KODUŞ24 Kasım 2022 11:28

    NE AYAKTIR.BİZİM BORSA BIRAK DİKEY YÜKSELMEYİ DİKEY KIRILMA NOKTASINA GELDİ.BURALARDAN HİSSELERİ ALANLAR BİR SATIŞ DALGASINA KAPILIR İSE 10 SENE ZARARLARINI DAHİ ÇIKARTAMAYACAKLARINI DÜŞÜNMEKTEYİM.BÖYLE YORUMLARA KAPILMAYIN DERİM.SONRA AN MESELESİ SURİYE OPERESYONU SONUÇLARI NE OLACAK GÖRMEK DE GEREKİR.ABD TERÖRİSTLERE SÜPER SİLAHLARI VERMİŞ DURUMDA OLUP ABD KIS KIS GÜLÜP ÜLKEMİZİ TERÖRİSTLERE KIRDIRMAKTAN ZEVK ALMAKTADIR.ASIL BİZİM BAŞ DÜŞMANIMIZ ABD DİR.