E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te yıl sonu rallisi gelecek mi?---

Wall Street’te yıl sonu rallisi gelecek mi?

Wall Street’te yıl sonu rallisi gelecek mi?
28 Kasım 2022 - 11:50 borsagundem.com

ABD’de Şükran Günü sonrası ile yıl başı arası dönem olarak alınan yıl sonu rallisi dönemi başladı. %70’in üzerinde bir ihtimalle yükselişin görüldüğü söz konusu döneme ilişkin yatırımcıların beklentileri yüksek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Noel öncesi ve Noel döneminde genellikle yükseliş trendi görülür. Yıl sonu rallisi olarak bilinen bu mevsimsel dönem bu hafta itibariyle başlıyor. Yatırımcılar için önemli olan soruysa olumlu mevsimsel faktörlerin piyasalardaki karamsar temel verilerden daha güçlü olup olmayacağı.

Wall Street borsaları yıl sonuna doğru yaklaşırken ekim ayındaki en düşük seviyesine göre %12,6 oranında yükseldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de beklenenden çok daha iyi gelen enflasyon verileri ve istihdamdan yana bir siyaseti savunan Cumhuriyetçilerin ABD Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi borsaları dipten kurtaran en önemli etkenler olarak öne çıktı.

Dow Jones Endeksi eylül ayı sonundaki en düşük seviyesinden yaklaşık yüzde %20 yükseldi ve ayı piyasasından çıkmanın eşiğine kadar geldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi yatırımcıları ise bekle ve gör politikasını benimsedi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını, enflasyon verilerinin devamını ve sınırları dışındaki jeopolitik riskleri izleyen Nasdaq yatırımcıları endeksin performansını dengede tuttu.

ABD borsaları Şükran Günü haftasını yükselişle kapattı. Perşembe günü kapalı kalan ve cuma günü yarım gün işlem gören borsalarda Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,8 ve %1,5 yükselirken Nasdaq Endeksi’ndeki yükseliş ise %0,7 kadar oldu.

MarketWatch’un haberine göre bundan sonraki süreçte ise mevsimsel olarak yıl sonu rallisi başlıyor. Dow Jones piyasa verilerine göre S&P 500 Endeksi 1950’ye kadar uzanan bir zaman dilimi boyunca Şükran Günü’nden sonraki işlemlerde yıl sonuna kadar %71 ihtimalle yükseldi. Endeks ortalama %1,8 oranında artış gösterdi. Bu tür göstergeler yatırımcılar için kaba bir rehber gibi olsa da haberde borsaların bu dönem içerisinde düştüğünün de unutulmaması gerektiği ve hiçbir yüksek performans beklentisinin garantisi olmadığı hatırlatılıyor.

Bu olumlu mevsimsel model, 2023'te stagflasyona getirebileceği korkularla karşı karşıya gelebilir. MarketWatch yazarı Vivien Lou Chen’e göre bu aynı zamanda yatırımcıların karşılaşabileceği mümkün olan en kötü sonuç. Zira stagflasyon, tanım olarak yavaş ekonomik büyümenin yüksek enflasyonla birleşimi anlamına gelir. ABD'de halihazırda yüksek enflasyonun döneminin etkileri hissediliyor.

ABD tahvil piyasasında derin bir resesyona ilişkin uyarılar düzenli olarak görülüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinden %0,8 daha az getiri sağlıyor. Bu aynı zamanda yaygın bir resesyon göstergesi olan 2 yıllık ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri arasındaki ters getirinin 80 baz puana yaklaşması demek. Geçtiğimiz hafta ters getiri eğrisi 1981’den bu yana en derin seviyesine ulaştı.

Yine de ABD’nin üçüncü çeyrekte pozitif büyüme kaydetmesi ve enflasyonun ekim ayında yavaşlama belirtileri göstermesi yatırımcıları umutlandırıyor. Ekim ayında ABD enflasyonu yıllık bazda %7,7 olarak kayda geçti. Bir önceki ayda ise bu oran %8,2’ydi. Ancak enflasyondaki düşüş FED’in agresif faiz artışlarından tam olarak vazgeçeceği anlamına gelmiyor. Yükselen politika faizleri ise sadece ABD’yi değil tüm dünya ekonomilerini bir resesyona sürükleyebilir.

Atlanta merkezli sermaye danışmanlığı şirketi Constrained Capital’ın Kurucusu Mark Neuman, “"Bir stagflasyon senaryosunda yatırımcılar için zor kısım, nereye yatırım yapılacağı konusunda kafa karışıklığı olacaktır" uyarısında bulundu.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Amerika Kıtası Varlık Tahsisi Başkanı Jason Draho, böyle bir senaryoda piyasanın yıl başından bu yana görülen trendlere geri dönebileceğini söyledi. Draho, yatırımcıların bu endişeye yönelik yatırımlarda kesin karar kılamamasının en büyük nedeninin olası bir yıl sonu rallisini kaçırma korkusu olduğunu söyledi.

Geçen ay borsalardaki yükseliş eğiliminde ekim ayının beklenenden daha güçlü gelen perakende satışları ve beklenenden daha zayıf bir üretici fiyat endeksi raporu da etkili oldu. New York merkezli araştırma firması CFRA’nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall her iki göstergenin de “kısa vadeli faiz oranlarında devam eden artışa rağmen ekonominin iyi bir şekilde ayakta kaldığına” işaret ettiğini söyledi.

Stovall, “Mevsimsel etkiler, yıl sonuna doğru hisse senetlerine biraz yükseliş alanı sunacak. Bence yatırımcılar FED’in Aralık ayında 50 baz puan artırmasını ve açıklamalarda çok da fazla şahin olmaması ihtimalini bekliyor. Şu anda, piyasalar bir resesyona düşmediğimizi veya eğer bir resesyonumuz varsa bile, hafif olacağını, FED’in 2023'ün ikinci yarısında faiz oranlarını düşüreceğini varsayıyor” açıklamasında bulundu.

Stovall CFRA'nın ekonomik görünümünde, ABD ekonomisinin bir resesyona yakalanmaktan az bir farkla kurtulacağını, ancak yine de stagflasyona düşüleceğini öngördü. Baş stratejist daha sonraki süreçte ise V şeklinde bir toparlanma yerine U şeklinde bir toparlanmaya beklediklerini belirtiyor.

Baş stratejist, “Enflasyonun yönü aşağı yönlü olmaya devam ederse; yani enflasyon kademeli olarak ama sürekli olarak düşerse, bu yatırımcıların kendilerini oldukça iyi hissetmelerini sağlamak için yeterli olacaktır. Buna ek olarak, 2023'e girerken kurumsal bilanço büyümesinde bir iyileşme görmeyi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Dolar tırmanıyor, hisse senetleri düşüyor

 

ABD ve Avrupa vadeli endekslerine aşağı yönlü seyir

 

Noel Baba bu yıl Wall Street’i ziyaret edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)