E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde---

FED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde

FED’in jumbo faiz artışı yeniden gündemde
05 Aralık 2022 - 11:30 borsagundem.com

Geçtiğimiz cuma açıklanan ABD istihdam verileri FED’in yeniden 75 baz puanlık faiz artışını değerlendirmesi için zemin hazırladı. Şahin FED yöneticileri çalışan ücretlerindeki güçlü artıştan destek alabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını yavaşlatacağı beklentileri geçtiğimiz hafta yayınlanan istihdam verilerinin ardından büyük bir yara aldı. Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından biri olan KPMG’nin ABD Baş Ekonomisti Diane Swonk, cuma günü yayınlanan ABD kasım ayı istihdam raporunda çalışan ücretlerindeki güçlü artışa dikkat çekti. Swonk iki hafta içerisinde FED’in para politikası toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı (jumbo faiz artışı) olasılığını tekrar masaya koyabileceğini belirtti.

MarketWatch’un haberine göre Swonk istihdam rakamlarına FED’in nasıl cevap vereceği konusunu değerlendirirken, “75 baz puanlık faiz artışı konusunu nasıl tekrar masaya yatırılabileceğini bilmiyorum. Ücretlerdeki artış onlar için zor olacak. Bu en büyük korkularının gerçeğe dönmesi demek” ifadelerine yer verdi.

Swonk, büyük ücret artışlarının hizmet sektörü genelinde enflasyonuna dönüşeceğini ve ABD enflasyonu için %4 civarında bir "zemin" oluşturacağını söyledi. KPMG baş ekonomisti enflasyonu %6’dan %4’e indirmenin kolay olacağını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Başkanı Jerome Powell çarşamba günü yaptığı açıklamada çalışan ücretlerinin hizmet sektörü enflasyonu için kritik öneme sahip olduğunu vurgulamıştı.

New York Times Yazarı Paul Krugman, Twitter hesabından istihdam verilerinin açıklanmasının ardından enflasyon konusunda daha az iyimser olduğu mesajını paylaştı.

Northern Trust'ın Baş Ekonomisti Carl Tannenbaum, 75 baz puanlık bir faiz artışını destekleyebilecek şahin üyeler için en güçlü argümanın, finansal koşulların geçen ay ne kadar kolay hale geldiğini göstermek olduğunu söyledi. Zira yükselen hisse senedi fiyatları ve düşen kredi marjları enflasyonun düşürülmesi konusunda destekleyici değildir.

Swonk ve Tannenbaum FED’in günün sonunda 50 baz puan faiz artışı gerçekleştireceğini kabul ediyor. Ancak baş ekonomistlere göre bu beklenenden çok daha yakın bir karar olacak.

Swonk, daha şahin FED üyelerinin daha sınırlı bir faiz artışının desteklenmesine ikna edilmesi için, FED yönetiminin yükselen nihai faiz artışı oranına işaret edeceğini söyledi.

FED yönetimi eylül ayındaki para politikası toplantısında nihai faiz artışının en üst seviyesini %4,75’ten %5,5’e yükseltmişti. FED’in politika faizleri eylül ayı toplantısı itibariyle %3,75 ila %4 aralığında bulunuyor.

FED yavaş da olsa faizleri artıracak

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

Dolara Powell darbesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum06 Aralık 2022 17:43

    Hiç ABD doları degersizlestirip altına yonelmeyi desteklermi. Bunca aldığı yolu çöpe atarmi. Sol gösterip sağ çakar kimsenin ruhu duymaz.