E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan CEO’su Jamie Dimon: Merkez bankaları tahminlerinde yüzde 100 hatalı---

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon: Merkez bankaları tahminlerinde yüzde 100 hatalı

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon: Merkez bankaları tahminlerinde yüzde 100 hatalı
24 Ekim 2023 - 17:18 borsagundem.com

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, merkez bankalarını tahminlerinde yüzde 100 hatalı olmaları nedeniyle sert şekilde eleştirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara hakim olan belirsizlik yatırımcıları zor durumda bırakıyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, bu belirsizlikte merkez bankalarının da büyük sorumluluğu olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, merkez bankalarını yüzde 100 oranında hatalı tahminleri ve 'her şeye kadir olma hissi’ nedeniyle eleştiriyor.

Yüzde 100 hatalı tahminler

Fortune’dan Chloe Taylor’ın haberine göre, JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, ekonomiye ilişkin görünüme ağırlık verdiği konuşmasında, merkez bankalarını mali tahminlerinde ‘tamamen hatalı’ olmakla suçladı.

Suudi Arabistan’da düzenlenen Geleceğe Yatırım Zirvesi'ndeki (Future Investment Summit) bir panel tartışmasında söz alan Wall Street emektarı Dimon, gelecek yıl için finansal tahminlerde alçakgönüllü olunması gerektiğini söylüyor ve insanları daha fazla faiz artırımı olasılığına karşı sakin olmaya teşvik ediyor.

Riyad'daki etkinlikte konuşan Dimon, dinleyicilere şunları söylüyor: “Merkez bankaları 18 ay önce yüzde 100 oranında hatalıydı. Yerinizde olsam, gelecek yıl ne olabileceği konusunda oldukça temkinli olurdum.”

Barış dönemindeki yüksek harcamalar

Dimon, yakın vadeli ekonomik beklentilere ilişkin ihtiyatlı tavrının, ‘barış zamanında hiç olmadığı kadar fazla’ olan mali harcamalarla bağlantılı olduğunu belirtiyor ve mevcut ortamı, ABD'nin artan enflasyon ve büyük faiz oranı artışları gördüğü 1970'lere benzetiyor.

Ancak JPMorgan'ın patronu, hükümetler büyük meblağlar harcamaya devam ederken para politikasının ekonomi üzerinde ne kadar bir etki yaratabileceği konusunda şüpheci olduğunun da altını çiziyor ve bu çabaların çoğunun ‘boşa gideceğini’ savunuyor.

Faizler yüzde 7’yi bulabilir

Dimon, “Merkez bankalarının ve hükümetlerin tüm bunları yönetebileceğine ve her şeye güçlerinin yetebileceğine dair bir his var. Ben ise ihtiyatlı olmayı tercih ediyorum. Faizlerin 25 baz puan ya da daha fazla yükselmesinin ise hiçbir fark yaratacağını düşünmüyorum. Eğrinin tamamı 100 baz puan yükselse de yükselmese de insanları buna hazırlıklı olmaya çağırıyorum” şeklinde konuşuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasa gözlemcileri ve ekonomistler tarafından, çok geç olmadan enflasyonla mücadele etmek için araç setini kullanmadığı gerekçesiyle geniş çapta eleştirildi ve hala da eleştiriliyor. Uzmanlar, bunun enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefinin çok üzerine çıkmasına ve maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olmak için şahin politikalar gerektirmesine neden olduğu fikrinde.

Dimon, Eylül ayında Times of India ile yaptığı bir röportajda da, pandemiden bu yana ekonomiye enjekte edilen tüm mali ve parasal teşvikler nedeniyle Amerikalıların ekonomik olarak 'yüksek şeker'de olduğunu savunmuştu.

Dimon, JPMorgan’ın müşterilerini bu tür bir strese hazırlıklı olmaya çağırdığını belirterek, insanları faiz oranlarının yüzde 7'ye ulaşma olasılığına hazırlanmaya çağırdıklarını ifade etmişti.

JPMorgan CEO'su Dimon, İsrail-Hamas savaşını değerlendirdi

 

Jamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir

 

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

 

JPMorgan Chase CEO'su Dimon: Bankacılık krizi henüz bitmedi

 

Fed uyardı: Piyasalar olumsuz etkilenebilir

 

Bostic: Fed'in faizi 2024'ün son çeyreğinde düşürmesi mümkün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)