E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıJim Cramer tüm Bitcoin varlıklarını sattı---

Jim Cramer tüm Bitcoin varlıklarını sattı

Jim Cramer tüm Bitcoin varlıklarını sattı
22 Haziran 2021 - 13:58 borsagundem.com

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer, Çin’in kripto madenlerini kapatması ve küresel piyasa düzenleyicilerinin oklarını Bitcoin’e çevirmesi nedeniyle Bitcoin varlıklarının neredeyse tamamını sattığını açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Merkez Bankası’nın kripto madenleri üzerinde baskını arttırırken dünya çapındaki piyasa düzenleyicileri de Bitcoin’in fidye yazılım saldırıları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Kripto para piyasası üzerinde gezinen kara bulutlar CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer’ın Bitcoin’den ümidi kesmesine neden oldu.

Borsa uzmanı portföylerindeki pozisyonunu düzeltip elde ettiği kârlarla mortgage ödemesi yaptığını belirttikten iki ay sonraki açıklamasında, “Neredeyse tüm Bitcoin’lerimi sattım. Onlara ihtiyacım yok” ifadelerini kullandı.

Çin Komünist Partisi destekli yayın organı Global Times’ın Pazar günü yayınladığı makalesinde Çin’in Sincan bölgesindeki “birçok madenin” kapatılmasının ardından ülkenin kripto madeni kapasitesinin %90’ın üzerinde düşürüldüğü açıklanmıştı. Haberin etkilerinin hissedilmesiyle Bitcoin’in fiyatı bugün 31.500 doların altına kadar geriledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin yıllardır dünyadaki kripto madenlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapmaktaydı. Bitcoin madenciliği kripto para ekosistemi için hayati bir rol oynuyor. Madencilik faaliyetlerinde bol miktarda enerji harcayan bilgisayarlar merkezi olmayan blockchain işlemlerini doğrulama işlevini yerine getiriyor. Bilgisayar üzerinden yaptıkları bu blockchain doğrulama faaliyetleri sonucu madenciler Bitcoin kazanıyor.

Cramer konuyla ilgili açıklamasında Çin Halk Cumhuriyeti’ni hedef alarak, “Çin bir şey isteğinde onu kendi yöntemleriyle almaya yatkındır. Bu bir demokrasi değil, diktatörlük. Bana kalırsa Bitcoin’in doğası gereği rejim için direkt bir tehdit olduğuna inanıyorlar. Bu sistem onların kontrolü dışında ilerliyor” ifadelerine yer verdi.

Düzenleyici tehdidi

Borsa uzmanı daha önceki açıklamalarında Bitcoin’i alternatif bir nakit pozisyonu olarak tanımlamıştı. Cramer ayrıca ABD’deki dev boru hattı şirketi Colonial Pipeline’a yapılan fidye yazılım saldırısını da değerlendirerek ABD hükümetinin Bitcoin’e piyasa değeri yönünden bakış açısına ilişkin şüphelerin arttığına dikkat çekmişti.

Mayıs ayında gerçekleşen söz konusu siber saldırıda ABD’nin güneydoğusundaki gaz dağılımını sağlayan şirket bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar değerinde Bitcoin ödemesi yapmıştı. Ancak ABD yetkilileri bu ödemenin 2,3 milyon dolarlık kısmının geri alınabilmesini sağlamıştı.

Cramer fidye yazılım saldırılarına ilişkin yorumlarında, “Bana kalırsa ülkemizde konu fidye yazılıma geldiğinde her şey bizim kontrolümüz dışında gelişiyor ve Colonial’ın da fidye ödemesi yapan ilk şirket olduğundan şüpheliyim. Bana kalırsa onlar ilk kez neredeyse Doğu Yakası’nın tamamının elektriğini kesiyorlardı. Bence Adalet Bakanlığı, FBI, ABD Merkez Bankası ve Hazine birleşip şöyle demiş olabilir: ‘Tamam çocuklar, fidye yazılımı öderseniz, sizi yarı yolda bırakmayacağız.’” sözlerine yer verdi.

Colonial şirketine yapılan fidye yazılım saldırısından kısa bir süre sonra dünyanın en büyük sığır eti tedarikçisi şirketlerinden birine de bir hacker saldırısı düzenlendi. Brezilyalı JBS şirketi bilgisayar korsanlarına 11 milyon dolar fidye ödedi.

Bitcoin’in karşısındaki iki zorluğu da göz önünde bulunduran Cramer kripto paralar için, “Yapısal sebeplerden dolayı yükselmediklerini söylüyorum” dedi.

Kripto paralar bir darbe daha mı alacak?

 

Bitcoin'de ayı piyasası iddiası!

 

Kurumsal yatırımcılar kripto para fonlarından çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)