E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir---

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir
17 Mart 2023 - 11:07 borsagundem.com

ABD bir bankacılık krizine doğru mu gidiyor yoksa Silicon Valley Bank’in iflası sadece bir yol kazası mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

SVB’nin iflasının bulaşıcı bir bankacılık krizi yaratmasından endişe ediliyor. Öte yandan, bunun olumlu bazı gelişmelere yol açabileceği düşüncesi de uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wharton Profesörü Jeremy Siegel, SVB'nin çöküşünün iyi bir şey olabileceğini söylüyor. Siegel, bu durumun faiz artışlarını duraklatmak için Fed’i uyandırmasını umuyor.

Piyasalar için iyi bir şey olabilir

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Profesör Jeremy Siegel, Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasının aslında piyasalar için iyi bir şey olabileceğini söylüyor. Siegel, Fed yetkilileri bankanın başarısızlığını bir uyandırma çağrısı olarak alır ve sonunda faiz artırımlarını durdurursa, bunun piyasalara olumlu etkisi olacağını belirtiyor.

Siegel, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için agresif faiz artırımına gitmesini, SVB’nin çöküşüyle bağlantılı gördüğünü ifade ediyor ve “Umarım bu, Fed ve Başkan Powell'a bir miktar gerçeklik kazandırmıştır” diyor. Merkez bankası yetkilileri geçen yıl faiz oranlarını yüzde 1.700 oranında artırdı. Siegel, bu yüksek oranı, ekonomiyi resesyona sürüklemeye yeter bir seviye olarak gördüğünün altını çiziyor.

SVB’nin çöküşünün arkasında kısa vadeli faiz artışları var

Siegel, Silicon Valley Bank’in çöküşünün bu politika hareketinin bir sonucu olduğunu söylüyor. Teknoloji odaklı banka, tahvil getirilerini yükseltirken fiyatları aşağı çeken agresif faiz oranı artışları nedeniyle tahvil portföyünde 1,2 milyar dolarlık zarar bildirdiğinden beri, geçen haftadan bu yana piyasalara bir kargaşanı hakim olduğu görülüyor. Hatırlacağı üzere, çöküş, bankanın hisselerinin düzenleyiciler tarafından kapatılıp Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) tarafından devralınmadan önce tek bir günde yüzde 60 oranında düşmesine neden olmuştu.

Siegel, kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli faiz oranlarını geçtiğinde ortaya çıkan tersine çevrilmiş Hazine getiri eğrisine işaret ederek, yaşanan patlamanın faiz artırımlarının resesyon ihtimalini nasıl artırdığının da altını çizdiğini söylüyor. Siegel, kısa vadeli oranlardaki artışın kısmen SVB'nin çöküşünün arkasındaki neden olduğunu ve tersine çevirmenin kendisinin yaklaşan bir durgunluğun kötü şöhretli bir işareti olduğunu belirtiyor.

Siegel, “Son elli yıldaki her durgunluğun ters getiri eğrisiyle ilgisi var. Böyle dönemlerde mutlaka bir şeyler ters gidiyor. Bence bu gerçekler artık iyice içeri sızıyor. Umarım Fed de bunun farkındadır” şeklinde konuşuyor.

Faizlerde düşüş için henüz erken

CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar merkez bankasının oranları 25 baz puan artırma olasılığını yüzde 75 olarak fiyatlandırırken, piyasalar daha yumuşak bir faiz artırımı, hatta Fed'in bir sonraki politika toplantısında bir ara verme ihtimalini de değerlendiriyor gözüküyor.

Siegel, “Bence bu nihayetinde iyi bir şey olabilir. Şu anda vadeli işlemler piyasasına bakarsanız, faiz oranlarında bir düşüş beklendiğini görebilirsiniz” diye ekliyor.

Siegel, Fed yetkililerinin faiz oranlarını durdurması gerektiğine inanmasına ve merkez bankacılarını aylarca bunu yapmaya teşvik etmesine  rağmen, Fed yetkilileri parasal sıkılaştırma çabalarını hafifletmeye çalıştıkları için önümüzdeki hafta 25 baz puanlık bir faiz artırımının en yüksek olasılık olduğunu söylüyor.

Siegel’a göre bunda piyasaları endişelendirmeme isteğinin de etkisi bulunuyor. Gerçekten de faiz artışlarında ani bir duraklama, Fed'in bankacılık sisteminin krizde olduğuna inandığının sinyalini verme tehlikesi taşıyor. Bunun da piyasalarda daha fazla dalgalanmaya yol açabileceği ve hisse senetlerinde düşüşe neden olabileceği öngörülüyor.

Küresel piyasalarda pozitif seyir

 

Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ17 Mart 2023 11:23

    bunların hepsi pislik.bir gün önce karamsarlık pompalayıp hisseleri sattırıp topluyorlar sonra böyle konuşuyorlar.hangilerine inanacağız.