E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSVB, 'madendeki kanarya' mı?---

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

SVB, 'madendeki kanarya' mı?
15 Mart 2023 - 17:17 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Ray Dalio, SVB’nin başarısızlığının risk sermayesi dünyasının ötesinde yansımaları olacağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in iflası ABD’de bankacılık merkezli yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor. Ancak milyarder yatırımcı Ray Dalio, bu olayın, risk sermayesi dünyasının ötesine uzanacağını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Silicon Valley Bank’in iflasını ‘kömür madenindeki kanarya’ya benzeten yatırımcı Ray Dalio, olayın etkisinin finans dünyasında sert yansımaları olacağını belirtiyor.

Finans dünyasında etkisi sert hissedilecek

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, milyarder yatırımcı Ray Dalio, Silicon Valley Bank (SVB) başarısızlığının risk sermayesi dünyasının ötesinde yansımaları olacak 'kömür madenindeki kanarya’yı işaret ettiğini söylüyor. Dalio, SVB’nin iflasının, finans dünyasında sert yankılara yol açmasını beklediğinin altını çiziyor.

‘Madendeki kanarya’ metaforu, büyük bir tehlikenin habercisi olabilecek olayları nitelemek için kullanılıyor. Kanarya ile madene inen madenciler, kanaryanın tepkileri sayesinde maden ocağında karbonmonoksit sızıntısı olduğunu anlıyor ve bu sayede hızlı şekilde ocağı terk edebiliyor.

Bridgewater Associates'in kurucusu Salı günü yayınladığı bültende, banka kargaşasını ‘kısa vadeli borç döngüsünün çok klasik balon patlatma kısmına dair çok klasik bir olay' olarak nitelendiriyor.

Hatırlanacağı üzere düzenleyiciler önce Silicon Valley Bank'ı ve hemen iki gün sonra da Signature Bank’ı kapatmış ve bankalarda mevduatı olanların zararlarının karşılanacağı mesajını vererek krizin büyümesinin önüne geçmişlerdi. Ancak olayı izleyen günlerde piyasalar bir süre nefes almış olsa da, bankacılık sektöründe kayıplar devam etti.

Döngü 7 yıl sürüyor

Dalio, döngünün yaklaşık yedi yıl sürdüğünü belirtiyor. Dalio'ya göre mevcut aşamada enflasyon ve azalan kredi büyümesi bir borç daralmasını hızlandırıyor ve bu durum, Fed kolay para politikasına dönene kadar bulaşmaya neden oluyor. Dalio, “Bu dinamiğe ve şu anda olanlara ilişkin anlayışıma dayanarak, bu banka başarısızlığı, girişim dünyasında ve onun çok ötesinde zincirleme etkileri olacak bir 'kömür madenindeki kanarya’ya işaret ediyor” diye yazıyor.

Dalio, borç verenler ve bankaların genellikle uzun süreli düşük faiz oranları ve kaldıraçlı varlıkları ucuz krediyle uzun süre elde tutma döneminden çıkıp bu varlıkların değer kaybetmesinin genellikle tarihsel verilerle de kanıtlanan klasik bir döngü olduğunu belirtiyor.

Domino etkisi

Dalio'nun görüşüne göre, Fed'in geçen yıl faiz oranlarını yüzde 1.700'den fazla artırdığı ve artırmaya da devam edebileceği göz önüne alındığında, SVB’nin iflasının domino etkisi yaratması oldukça muhtemel gözüküyor.

Dalio, önceki eğilimlere atıfta bulunarak, muhtemelen daha fazla firmanın varlıklarını büyük zararlar karşılığında düşük fiyatlardan satmak zorunda kalacağını ve bunun da borç verme hacimlerinde daha fazla düşüşe neden olacağını söylüyor.

Dalio, “Geleceğe baktığımızda, sorunların ortaya çıkması çok uzun sürmeyecek ve bu da sonunda Fed ve banka düzenleyicilerinin koruyucu bir şekilde hareket etmesine yol açacak” diyor. Dalio, “Bu nedenle, güçlü sıkılaştırma aşamasından kısa vadeli kredi/borç döngüsünün daralma aşamasına geçiş noktasına yaklaştığımızı düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Moody’s bankacılık görünümünü negatife çevirdi

Derecelendirme kuruluşu Moody's Salı günü, SVB'nin düşüşüne yanıt olarak, sektörün karşı karşıya olduğu koşulların hızla kötüleşmesine atıfta bulundu ve ABD bankacılık sistemi için görünümünü düşürdü.

Moody's stratejistleri durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Pandemi ile ilgili mali teşvik, on yılı aşkın süredir aşırı düşük faiz oranları ve niceliksel genişleme ile birlikte ABD bankacılık sektöründe önemli ölçüde fazla mevduat yaratılmasına neden oldu. Bu durum, ABD faiz oranlarındaki hızlı artış sırasında değer kaybeden daha uzun vadeli sabit getirili menkul kıymetlere fazla mevduat yatıran bazı bankaları doğrudan ilgilendiren şekilde aktif-pasif yönetimi zorluklarına yol açtı.”

Larry Summers açıkladı: SVB’nin en büyük hatası

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

SVB krizinin küresel finansa maliyeti 465 milyar dolar

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)