E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGriffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık---

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık
14 Mart 2023 - 16:39 borsagundem.com

Milyarder hedge fonu yöneticisi Ken Griffin ABD’li bankacılık düzenleme kurumlarının SVB’nin mevduatlarına güvence sağlamasına tepki gösterdi. Griffin devlet müdahalesini ‘kapitalist ekonominin çöküşü’ olarak tanımladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü hedge fonu firması Citadel'in Kurucusu Ken Griffin, ABD'li düzenleyiciler tarafından açıklanan Silicon Valley Bank için yayınlanan kurtarma paketinin Amerikan kapitalizminin "gözlerimizin önünde parçalandığının" göstergesi olduğunu söyledi.

Griffin, Financial Times'a verdiği demeçte, ABD hükümetinin cuma günü Santa Clara merkezli bankanın çöküşünün ardından tüm SVB mevduat sahiplerini korumak için müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

Ünlü borsa uzmanı pazartesi günü verdiği röportajda, “ABD’nin kapitalist bir ekonomi olması gerekiyordu ve bu gözlerimizin önünde çöküyor” eleştirisinde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin bankacılık düzenleyici kurumları pazar günü yaptığı ortak açıklamada SVB’deki tüm mevduat sahiplerinin varlıklarını koruma sözü verdi. Bu güvence 250.000 dolarlık federal sigorta limitinin üzerinde bakiyesi olan mevduatları da kapsıyor.

Griffin konuyla ilgili açıklamasında, “Hükümetin mevduat sahiplerini tamamen kurtarmasıyla mali disiplin kaybı yaşandı” eleştirisinde bulundu.

SVB, müşterilerinin bir günde 42 milyar dolar (toplam mevduatının dörtte biri) çekmek için bankaya akın etmesinin ve bankanın yeni sermaye artırma çabalarının başarısız olmasının ardından cuma günü ABD bankacılık düzenleyicileri tarafından kapatıldı.

Kurtarma paketinin eleştirmenleri, tüm mevduat sahiplerine SVB'de sahip oldukları paraya yeniden ulaşabilmesinin getirmenin getirdiği ahlaki tehlike riskine işaret ediyor. Düzenleyici kurumlarsa bankacılık sistemindeki çatlakların fark edilmediği gerekçesiyle eleştirilerin odağına yerleşti.

Griffin konuyla ilgili açıklamasında, “Düzenleyici kurum direksiyonda uyuma sözünün tam tanımıydı” dedi.

1990 yılında kurulan ve son rakamlara göre 54 milyar dolarlık varlığı yöneten Citadel, bu yıl tarihin en başarılı hedge fonu unvanını kazandı. Fonun milyarder kurucusu Griffin, ABD ekonomisinin güçlü olmasının ABD hükümetini böyle güçlü bir eylemi gerçekleştirmek zorunda olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

Griffin, “Ahlaki tehlike konusunda büyük bir ders olurdu. Mevduat sahiplerinin zararlarının önemsiz olması gerekirdi ve risk yönetiminin gerekli olduğu dersi kazanılabilirdi. Tam istihdam noktasındayız, kredi kayıpları asgari düzeyde ve banka bilançoları şimdiye kadarki en güçlü seviyede. Ahlaki tehlike konusunu güçlü bir konumda olmamız üzerindenele alabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Griffin'in pozisyonu, bir başka yüksek profilli hedge fon yöneticisi Bill Ackman'ınkiyle taban tabana zıt konumda. Ackman pazartesi günü Federal Mevduat Sigortası Kurumu'na "tüm mevduatları hemen açıkça garanti etmesi" çağrısında bulundu ve "saatlerin bile önemli olduğu" konusunda uyardı. Ackman Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Topluluğumuz ve bölgesel bankacılık sistemimiz olmadan ekonominin etkili bir şekilde işlemeyeceğini" söyledi.

Ackman ayrıca ne kendisinin ne de hedge fonu Pershing Square'in SVB’de yatırımı olmadığını ve start-up sektörüne kişisel yatırımlarının da varlıklarının yüzde 10'undan az olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'de enflasyon şubatta beklentilere paralel

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?

 

İşte ABD'deki banka iflaslarının anlamı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atasözü14 Mart 2023 21:19

    Zenginin malı züğürt' ün çenesini yorarmış.

  • Ali14 Mart 2023 18:23

    Sürekli savaş kaybederek süper güç kalamazsın. ABD ekonomisininn sonu iyi olmayabilir

  • Ali aga14 Mart 2023 23:27

    Kim kaybetmiş savaşı abd mi enayilere yıllardır söylenen palavralar kaybettiği her savaşı amacı dogrultusunda kazanmıştır uzağa gitme yakın zamanın iki dünya savaşının galibi dünyaya hükmediyor parasına dünya tapıyor

  • mehmet14 Mart 2023 17:42

    nolacak sanki fed tekrar para basar dünyada öyle izler izler durur...

  • tv14 Mart 2023 16:52

     :D  :D  :D  :D  :D  :D 

  • ALİ KODUŞ14 Mart 2023 16:50

    Tek Baki yüce ALLAH tır.Hak olmayan bütün sistemler bir gün çökecekler idi.Çökmese Osmanlı İmparatorluğu çökmez idi.Bırakın sisteminizin çökmesini ABD de yakında yok olacak.

  • Uca15 Mart 2023 00:24

    Dediklerinin peşinden giden hak olan ülkelere bir bak goduş adamlar zalim savundugun sistemden canlarını kurtarmak için ölümü göze alıp kaçıyorlar esaretten din ticaretinden insanlığa yaşama özgürlüğe senin savunduğun sistemler çoktan çökmüş

  • Maho14 Mart 2023 23:18

    ABD niye yok olsun yok olacaksa din üzerinden inancın ticaretini yapan yoksulluk yolsuzluk halkın menfaatlerini şahsi çıkarlarına alet ederek hak yiyen Allahı kullanan ülkeler yok olacaksa onlar çöküp yok olacak

  • Mert14 Mart 2023 17:47

    Senin oy verdiğin parti dünyanın en kapitalist ülkerinden bviri yaptı burayı, boş konuşma