E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı---

Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı

 Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı
17 Mart 2023 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Haftanın son gününe girerken hafta boyunca bir dizi haber akışı ile gündemin nabzının sürekli değiştiğini gördük. SVB ve Signature Bank’ın ani iflasıyla başlayan bu süreç Credit Sussie ile ilgili haberler ile devam etti ve piyasaları yeniden düşünmeye zorladı.

Şahin tondaki söylemlerini sürdürmeye devam eden Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararını bütün bu gündemin ardından merakla takip ettik. Avrupa Merkez Bankası (ECB), İsviçre Ulusal Bankası’nın Credit Suisse’e  verdiği 54 milyar dolarlık büyük desteğin ardından enflasyonla mücadele doğrultusunda  50 baz puanlık bir faiz artırımı yaptı. Ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde politika kararının ardından yaptığı açıklamada, “Enflasyonla mücadele taahhüdümüzden vazgeçmiyoruz… Kararlılık bozulmamış durumda. Amaç faiz oranını 50 baz puan artırarak fiyat istikrarı sorununu çözmek. Bunun dışında piyasa gerilimlerini de izliyoruz ve gerekirse finansal kuruluşlara ek destek sağlamaya hazırız” söylemlerinde bulundu. Piyasalar, ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlamasına rağmen 50 baz puanlık bu artış ile birlikte faiz oranlarını 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu. ECB, enflasyonla mücadele ile finansal istikrarı korumak ve olası bir finansal krizin arasında net çizgiler çizmeye çalışıyor. Bu, diğer merkez bankalarının da uygulayabileceği bir yolun giriş tabelası gibi görünüyor.

ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif para politikasına rağmen iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdi. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 21 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 6 bin kişi azalarak 186 bine indi. Piyasa beklentilerinin aksine azalış göstererek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen işsizlik maaşı başvurularının, bu dönemde 205 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Ardından beklenmedik şekilde konut başlangıçlarının da güçlü gelmesi talebin hale güçlü olduğunun sinyalini verdi. ABD merkez bankası FED finansal kriz ve güçlü enflasyon arasında sıkışmaya devam ediyor.

Tüm bu yoğun gündem sonrasında mevcut durum; dolar endeksinde düşüşler devam ediyor. Güvenli liman konumunda olan altın ise yükselişe devam ediyor. Durgunluktan kaçınıyormuşuz gibi teknoloji hisseleri artıyor. Resesyondaymışız gibi petrol fiyatları düşüyor. Bölgesel bankalar, krizdeymişiz gibi sarsılmaya devam ediyor.  Büyük bankalar ise krizin daha da derinleşmesini önlemek için First Republic Bank’a 30 milyar dolarlık mevduat desteği sağlamaya çalışıyor.

Asya piyasalarında ise yayılan bankacılık krizinin tahvil getirilerinde düşüşe yol açtığı ve bu nedenle piyasada faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini keskin bir şekilde düşürdüğü bir haftanın son işlem gününe pozitif seyirdi başladı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi  Cuma günü %0.9 yükselerek bu hafta daha önceki kayıplarını sildi. Japon Nikkei hisse senedi endeksi %0,5 yükseldi. Çin’in hisse senedi endeksi  %0,8 arttı ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %1,2 artış gösterdi.

Suudi Arabistan ile Rusya arasında yapılan toplantının piyasaları sakinleştirmesinin ardından bu sabah itibariyle petrol fiyatları çok az değişim gösterdi. Ancak ham petrol, bir bankacılık krizinin küresel finans piyasalarında satışları tetiklemesinin ardından hâlâ iki hafta yaşadığı düşüşü sürdürüyor.

Brent ham petrolü vadeli işlemleri, bu günün sabahına %1,4 artışla üç günlük kayıplarını kapatarak 74,72 dolara yükselerek başladı. ABD West Texas Intermediate ham petrolü, bir önceki seansta %1.1 artışla kapandıktan sonra 2 sent düşüşle varil başına 68.33 dolardan işlem gördü.

Haftanın son günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Piyasa Katılımcıları Anketi” ve Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için kredi notu değerlendirmesi bekleniyor. Yurt dışında ABD sanayi üretimi ve Michigan tüketici güven endeksi verileri öne çıkıyor.

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

ABD'deki bankacılık krizinin Asya hisselerine etkisi

 

Günün önemli şirket haberleri 17/03/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)