E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJaponya borsası 34 yıl sonra nasıl rekor kırdı?---

Japonya borsası 34 yıl sonra nasıl rekor kırdı?

Japonya borsası 34 yıl sonra nasıl rekor kırdı?
22 Şubat 2024 - 11:38 borsagundem.com

1989’da Japonya’da patlayan balon piyasası ve ardından gelen kayıp 10 yıl hâlâ yatırımcıların hafızalarında. Japon hisseleri bu yıl o tarihten bu yana ilk kez rekora ulaştı. Üstelik uzmanlara göre bu kez rallinin temelleri de sağlam

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japonya borsaları 34 yılı aşkın bir süre sonra yeniden tarihi zirveye ulaştı. Küresel yatırımcılar Uzak Doğu devinin nihayet deflasyondan kurtulduğuna ve sürdürülebilir bir büyüme yoluna girdiğine inanıyor.

Bu destansı geri dönüşün gelmesi Wall Street’teki Büyük Buhran’dan bile uzun sürdü. Ancak Bloomberg’ün haberine göre kaydedilen rekor Japon hisse senetleri için bir yeniden doğuşa işaret ediyor.

Japon hisse senetleri son rekor seviyesine ulaştığında inanılmaz bir hızla yükselmişti ve hisse senetlerinin düşmekten başka bir yolu kalmamıştı. Haberde CLSA Menkul Kıymetler Japonya Stratejisti Nicholas Smith, “1989 büyük olasılıkla insanlık tarihindeki en büyük balondu” diyor.

Bugünün rallisinde ise bazı yatırımcılar piyasaların hatalı bir umuda kapıldığını düşünse de analistlerin ve yatırımcıların çoğu yükselişin sağlam bir zeminde ilerlediğine inanıyor. Ülkede daha hissedar dostu bir şirket kültürü yerleşti ve şirketlerin istikrarlı bilançoları Çin gibi pazarlarda görülen kargaşa nedeniyle fonların değişen rotaları için cazip geliyor.

Rakipleri geride kaldı

Japonya’daki toparlanmanın en önemli katalizörlerinden biri enflasyon göstergelerinin ve ülkenin bu yıl içinde negatif faiz oranlarından çıkacağı beklentilerinin şirketlerin işlerini büyümesi ve geliştirmesi için bol miktarda nakit kullanımına teşvik etmesi.

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın Japonya’nın en büyük şirketlerindeki hisse senedi yatırımlarını artırması da Tokyo hisselerinin cazibesini artırıyor. 2024’ün başından bu yana Nikkei Endeksi %16’dan fazla yükseldi ve birçok büyük borsanın üzerinde performans gösterdi. Bu güçlü yükseliş 12 aylık süreçte ise daha bile etkileyiciydi.

Yabancı yatırım akışları

Şüpheci yatırımcılar piyasa duyarlılığı değişirse fonların hızlı bir şekilde Çin’e geri dönebileceğini ve Nikkei’nin kaydettiği güçlü yükselişi kaybedebileceğini öne sürüyor. Japonya’nın toparlanması konusunda temkinli olmak için hâlâ güçlü nedenler olsa da ülke dışından gelen yatırımcılar çoğunlukla bu nedenleri bir kenara bıraktı.

Yerli alıcılar büyük ölçüde piyasaların dışında kalırken ülkenin geniş çaplı Topix Prime Endeksi’nin neredeyse %70’ini yabancı yatırımcılar oluşturuyor ve endeksin itici gücü konumuna yerleşiyor. Kurumsal yatırımcılar da portföylerini bölmüş durumda. Bireysel yatırımcılarsa ocak ayında özel vergisiz hesapların kapsamının genişletilmesinin ardından ABD’ye ve yurtdışındaki diğer pazarlara akın ediyor.

Küresel alıcılar, 1989'da %5'in altında olan varlıklarını %30'a yükselmesiyle olası satış dalgalarını da absorbe ediyor.

Piyasanın yeniden canlanacağını tahmin eden ilk büyük aracı kurumlardan biri olan Morgan Stanley'in Baş Asya Stratejisti Jonathan Garner, "Küresel yatırımcıların Japonya'nın değiştiğini kabul etmesi uzun zaman aldı" dedi. Garner, tutarlı kurumsal bilanço büyümesi ve kârlılık iyileştirmelerinden sonra, şimdilerde denizaşırı ülkelerde "Japonya'nın süreklilik gösteren bir boğa piyasasında olduğu" konusunda daha büyük bir uzlaşı olduğunu söyledi.

Aynı fiyat, farklı tablo

Son otuz yılda Japonya’da çok şeyin değiştiğine işaret eden bir diğer gösterge de Japonya borsalarının durumu. 1989'da Japon şirketleri, küresel piyasa değerine göre ilk 50 şirketin 32'sini oluşturuyordu. Bugün sadece bir Japon şirketi, Toyota Motor, küresel ilk 50 listesine giriyor.

1980'lerin sonlarında, Japon bankaları, şişirilmiş varlık fiyatları sayesinde piyasanın gerçek ağır toplarıydı. Bugünse Japonya borsaları teknoloji devi Sony, Uniqlo gibi markaların ana şirketi olan moda firması Fast Retailing ve Çin'den gelen siparişlerdeki artıştan yararlanan ve yarı iletken tedarik zincirinde kilit pozisyonda olan Tokyo Electron gibi şirketlere ev sahipliği yapıyor. Diğer bir deyişle Japonya borsasında yükselen şirketler artık daha dengeli ve çeşitli.

Büyüme potansiyeli

Bu yılki ralliden sonra bile birçok Japon hissesi hâlâ değerinin altında işlem görüyor. Nikkei üyelerinin %37’si defter değerinin aşağısında hisse fiyatlarına sahip. Teorik olarak bu tablo, bir şüphe durumunda yatırımcıların şirketin tüm varlıklarını satması halinde mevcut seviyelerinden daha fazla para kazanabilecekleri anlamına gelir. Bu düşük değerler genellikle şirket yönetimlerine güvensizlik anlamına gelir. Ancak işler doğru yürütülürse hisse senetlerinin yukarı yönlü potansiyelini de gösterir.

S&P 500'deki hisse senetlerinin sadece %3'ü defter değerinin altında işlem görüyor. Euro Stoxx 600 Endeksi’ninse sadece beşte biri bu kategoriye giriyor. Japonya'daki düşük hisse diyarları, Hisse senetlerinin balonlaştığı 1989 ile tam bir tezat oluşturuyor.

Tüm bu işaretler bazı fon yöneticilerinin artık Nikkei 225 Endeksi’nde neden ciddi getiriler beklediğini gösterir nitelikte.

Varlık yönetimi firması Comgest’in Portföy Yöneticisi Richard Kaye, "Bana kalırsa 42.000 puan gibi bir seviyeye kolayca gidebilir" dedi. Kaye tarihi rekora geri dönmenin, "Japon yatırımcılar üzerinde muazzam bir psikolojik etkiye" sahip olacağı öngörüsünde bulundu.

Japonya'nın ihracatı beklentileri aştı

 

Nvidia'nın gelirleri rekor seviyeye ulaştı

 

Zincir marketlerde ‘robot işçi’ dönemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)