E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJamie Dimon: Faiz oranları yüzde 8 seviyesine yükselebilir---

Jamie Dimon: Faiz oranları yüzde 8 seviyesine yükselebilir

Jamie Dimon: Faiz oranları yüzde 8 seviyesine yükselebilir
09 Nisan 2024 - 08:52 borsagundem.com

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, jeopolitik risklere işaret ederek faizlerin mevcut seviyelerin oldukça üzerine yükselebileceğine işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son dönemde yaşanan duraklamanın da arkasında olduğu düşünülen jeopolitik riskler, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın da gündeminde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Jamie Dimon, faiz oranlarının yüzde 8 veya daha fazlasına ulaşabileceği ve savaşların çok büyük jeopolitik riskler yarattığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Piyasa ‘yumuşak iniş’ konusunda fazla iyimser

MarketWatch’tan Ciara Linnane’nin haberine göre, JPMorgan CEO’su, yapay zekayı gerçekçi bir fırsat olarak değerlendiriyor ve Ukrayna'daki savaş ile Orta Doğu'daki düşmanlıkların II. Dünya Savaşı'nı gölgede bırakabilecek riskler oluşturduğunu söylüyor. Dimon, diğer faktörlerin yanı sıra mali açıklar ve askeri çatışmalardan kaynaklanan kalıcı enflasyonist baskıların ABD’de faiz oranlarının yüzde 8 veya daha fazlasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Hissedarlara gönderdiği 61 sayfalık yıllık mektupta Dimon, piyasanın ABD ekonomisi için yumuşak iniş ihtimalini yüzde 70 ila yüzde 80 aralığında fiyatladığını söylüyor ve ekliyor: “Olasılıkların bundan çok daha düşük olduğuna inanıyorum.”

Dimon, uzun süredir ekonomi konusunda pek çok ekonomistten daha kötü bir tutum sergiliyor ve 2022'de Fed'in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmasıyla ekonomiyi vurmak üzere olan bir ‘kasırga’ konusunda uyarıda bulunuyor. JPMorgan hisselerinin ise yılın başından bu yana, S&P 500'deki yüzde 9,1'lik artışa kıyasla 2024'te şu ana kadar yüzde 16 oranında arttığı görülüyor.

Enflasyon faktörleri

Dimon, enflasyona yol açan bir dizi faktörü şu sözlerle sıralıyor: “Devam eden mali harcamalar, dünyanın yeniden çatışmacı bir yapıya sürüklenmesi, küresel ticaretin yeniden yapılandırılması, yeni yeşil ekonominin sermaye ihtiyaçları ve bunun gelecekte muhtemelen daha yüksek enerji maliyetlerine neden olacak olması, enerji altyapısına gerekli yatırımın yapılmaması nedeniyle aşırı petrol arzı ve bol miktarda yedek petrol kapasitesi.”

Dimon, bugünün mali açıklarının, 1970'lerde ve 1980'lerde görülen ve kısmen Vietnam Savaşı'nın yol açtığı bütçe açıklarından daha büyük olduğunun altını çiziyor ve bunlar, merkez bankalarının parasal genişlemeyle desteklediği durgunluk nedeniyle değil, yükseliş döneminde gerçekleşiyor. Dİmon, “Niceliksel genişleme, para arzını artırmanın bir şeklidir. Ben niceliksel genişleme ve bu genişlemenin daha önce bu ölçekte hiç yapılmamış olan tersine çevrilmesi konusunda çoğu kişiden daha fazla endişe duyuyorum” diye yazıyor.

Yapay zeka olağanüstü ve dönüştürücü bir icat

Hisse senedi piyasasında kazançların artmasına yardımcı olan yapay zeka konusuna da değinen Dimon, bankanın operasyon komitesinde veri ve analitik sorumlusu olarak yeni bir pozisyon oluşturduğunu söylüyor.

Dimon, “Banka, yapay zekanın matbaa, buhar makinesi, elektrik, bilgi işlem ve internet dahil olmak üzere son birkaç yüzyıldaki bazı büyük icatlarla aynı ‘olağanüstü’ ve ‘dönüştürücü’ sonuçları sunduğuna tamamen ikna olmuş durumda” diyor.

Dimon, “Zamanla yapay zeka kullanımımızın neredeyse her işi artırma ve aynı zamanda iş gücü kompozisyonumuzu etkileme potansiyeline sahip olacağını öngörüyoruz. Belirli iş kategorilerini veya rollerini azaltabilir ancak yenilerini de yaratabilir” diye yazıyor.

Dimon ayrıca yapay zekanın kötü aktörlerden kaynaklanan bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve bankanın bu tehditlere karşı koymak ve bunları ‘proaktif olarak tespit edip azaltmak’ için çalıştığını vurguluyor.

Siyasi kutuplaşma

Dimon ayrıca Amerikalıları, ülkenin küresel liderlik rolünün dışarıdakiler tarafından zorlandığı bir dönemde, kutuplaşmış bir seçmen kitlesi yaratan farklılıkları bir kenara bırakmaya çağırdı. Dimon, “Farklılıklarımızı bir kenara bırakmanın ve demokrasi adına diğer Batılı ülkelerle ortaklık içinde çalışmanın yollarını bulmamız gerekiyor” diye yazıyor.

Dimon, paylaştığı mektupta, ”Serbest girişim de dahil olmak üzere temel özgürlüklerin korunması çok önemlidir. Özgürlük içinde tasarlanan ve tüm insanların eşit yaratıldığı önermesine kendini adamış olan Amerika'nın hâlâ dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlar için parlak bir umut ışığı olmayı sürdürdüğünü unutmamalıyız” diyor.

Jeopolitik riskler

Daha geniş bir jeopolitik bakış açısına sahip olan Dimon, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Orta Doğu'daki şiddet de dahil olmak üzere son olayların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana her şeyi gölgede bırakabilecek riskler yaratabileceği ve bunların hafife alınmaması gerektiği konusunda da ikazlarda bulunuyor.

Dimon, “Amerika ve özgür Batı dünyasının geri kalanı artık diktatörlüklerin ve baskıcı ulusların ekonomik ve askeri güçlerini kendi gündemlerini dayatmak için, özellikle de zayıf, beceriksiz ve düzensiz olarak algıladıkları Batı demokrasilerine karşı kullanmayacakları yönündeki sahte güvenlik duygusuna artık güvenmemeli. Sorunlu bir dünyada, sakin zamanlarda önemi azalıyor gibi görünse de, ulusal güvenliğin her zaman en önemli konu olduğu ve öyle kalacağı bize hatırlatılıyor” diyor.

Kamu piyasaları ve şirketleşme

Dimon, kamu piyasalarının daralmasının endişe verici olduğunu belirterek, ABD'deki kamu şirketlerinin sayısının 1996'da 7.300 olan zirve seviyesinden şu anda 4.300 seviyesine düştüğüne dikkat çekiyor. Dimon aynı zamanda, devlet varlık fonları ve aile ofislerinin sahip olduğu şirketler hariç, özel sermaye şirketlerinin sahip olduğu şirket sayısının 1.900'den 11.200'e çıktığını hatırlatıyor ve “Bu eğilim ciddi ve daha fazla düzenlemenin gelmesiyle çok daha artabilir. Düzenleme ortamının samimi bir değerlendirmesinin yanı sıra, gerçekten şunu düşünmemiz gerekiyor: İstediğimiz sonuç bu mu?” diye soruyor.

Dimon, “Şirketlerin halka açık piyasalardan kaçmasının nedenleri karmaşıktır ve muhtemelen yoğunlaştırılmış raporlama gereklilikleri, daha yüksek dava masrafları, düzenlemeler, birbirinin aynısı yönetim kurulu yönetimleri, hissedar aktivizmi, tazminat konusunda daha az esneklik, artan kamu denetimi ve üç aylık kazanç baskısı gibi faktörleri içermektedir” diyor.

Dimon, “Büyük şirketlerin yönetimi, bir şirketin uzun vadeli ekonomik değerle ilişkisine odaklanan yönetişim ilkelerinin rehberliğinden bürokratik bir uyum uygulamasına doğru evriliyor. İyi kurumsal yönetim kritik öneme sahiptir ve biraz sağduyu çok işe yarayacaktır” diyor.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor

 

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon: Merkez bankaları tahminlerinde yüzde 100 hatalı

 

Faiz indirimi senaryosu çöpe mi atılıyor?

 

Yatırımcıların asıl korkusu jeopolitik riskler

 

Piyasalarda artan jeopolitik gerilimlerin etkisi

 

Jeopolitik durgunluk işletmeler için ne ifade ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)