E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİzmir borsaya bilinçli yatırımcı kazandıracak---

İzmir borsaya bilinçli yatırımcı kazandıracak

İzmir borsaya bilinçli yatırımcı kazandıracak
19 Mart 2014 - 14:45 borsagundem.com

Sermaye piyasalarına İzmir damgası... INFORCE ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi işbirliğindeki eğitim programı Nisan'da başlıyor...

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasaları, 3 Mart sabahı, İzmir'den gelen yeni bir eğitim müjdesi rüzgarıyla uyandı. INFORCE ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi işbirliğinde organize edilen ve Borsa Gündem'in manşetten Türkiye'ye duyurduğu, “Sermaye Piyasaları ve Borsa Uzmanlığı Sertifika Programı” haberi yatırımcıların, yatırımcı adaylarının büyük ilgisini çekti. 
Sektörde oynanan oyunlara ve spekülatör tuzaklarına karşı finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ve bilinçli yatırımcıların artması için atılan her olumlu adımın yanında olan Borsa Gundem'in de desteklediği bu eğitimi, merak edenler için biraz daha tanıtalım istedik.  
Sorularımızı, katılımcıların heyecanla beklediği borsa eğitim programının hazırlayıcısı, iki önemli isme yönelttik. Nisan ayında Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde başlayacak olan eğitim öncesinde Borsagundem.com'a konuşan INFORCE Genel Müdürü Gökhan Ugan ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Yasemin Arbak'ın ortak hedefi, topluma ve sermaye piyasalarına, manipülatör tuzaklarına düşmeyen, alım-satım yapmasını bilen, hakkını arayan, köşe başından aldığı tüyo ile değil iyi bir analizle bilinçli yatırım yapan bireyler kazandırmak. 
Gökhan Ugan, “Sermaye Piyasaları ve Borsa Uzmanlığı Sertifika Programı" için, "Her şeyden önce bu eğitime katılan kişiler artık bilinçli bir yatırımcı olarak sınıftan ayrılacak. Binlerce bilgi arasından hangilerini takip etmesi gerektiğini ve bu bilgilerin piyasayı nasıl etkileyeceğini öğrenmiş olacak. En önemlisi, iyi bir analizci olarak yetişecek. Unutmayın, bilinçli bir yatırımcı manipülatörlerin hazırladığı tuzaklara düşmez" dedi. Yasemin Arbak ise geleceğin yatırımcılarını Fakülte gözüyle bir başka açıdan dile getirdi:  "Öğrencilerimizin finansal piyasaları takip etmeleri, firma ve sektör analizlerini yapabilmeleri ve piyasada finansal araçların alım ve satım işlemlerinin kavrayabilmeleri amacı ile bir finans laboratuvarı oluşturulması planlanmaktadır. Burada öğrencilerimizin rahat bir ortamda eğlenerek ve zevk alarak sanal portföy oluşturmaları ve piyasalarda anlık işlem yapabilmeleri mümkün olacaktır."
İşte Borsagundem.com'un soruları, işte İzmir'deki borsa okulunun eğitim sırları... Söz şimdi INFORCE Genel Müdürü Gökhan Ugan ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Yasemin Arbak'ta...

BU SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI BİLİNÇLİ YATIRIMCI YETİŞTİRMEK

Borsagundem.com-Sermaye piyasaları uzmanlığına yönelik bu kapsamda, yanılmıyorsak ilk defa İzmir’de bir program yapılıyor. Neden böyle bir sertifika eğitimi açmayı düşündünüz?

Gökhan Ugan -
Sermaye piyasaları tanımı gereği uzun vadeli yatırımların yapıldığı piyasalardır. Geçen yıl ülkemizde yatırım yapan yabancıların ortalama pay senedi tutma süresi 313 gün olurken, bu süre yerli yatırımcılarda 42 gün olarak gerçekleşti. Görünen o ki, vatandaşlarımız sermaye piyasalarına uzun vadeli yatırımdan çok, kısa vadede yüksek kazanç elde etmek amacıyla geliyor. Oysa pay senedine yatırım uzmanlık gerektiren bir iştir. Yatırımcı öncelikle yatırım araçlarını çok iyi tanımalı, ekonomik göstergeler arasındaki ilişkilerden haberdar olmalıdır. Maruz kalınan riski iyi algılamalı ve yönetebilmelidir. Yatırım yapılan şirketin sadece bugünkü değil, gelecekteki finansal durumu ve pay senedinin borsadaki fiyat performansını iyi analiz edebilmelidir. Psikolojik faktörlerin yatırım kararlarını nasıl etkilediğini anlamalı, mevzuata aykırı sayılan fiillerden kaçınmalıdır. Belki de en önemlisi, piyasaları iyi bir şekilde takip edebilmelidir.
Bu sertifika programının amacı, orta ve uzun vadeli yatırıma yönelen bilinçli yatırımcı yetiştirmektir. Borsa İstanbul’un da desteklediği bu program kadar kapsamlı olmasa da benzer programların çoğu İstanbul’da açılıyor. Biz kendi kategorisinde en iyi ve en kaliteli eğitimi İzmir ve Ege’de sermaye piyasalarına yatırım yapan veya yapmayı düşünenlere verebilmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte yola çıktık. Bu yolda başta Borsa İstanbul olmak üzere Avea, FİNNET, Borsa Günden ve Foreks destekleriyle bizi yalnız bırakmadı.

-Program hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Gökhan Ugan -
Program toplam 72 saat sürüyor ve 12 dersten oluşuyor: Yatırım Araçları, Ekonomi, İstatistik/Matematik, Yatırımcı Psikolojisi, Mali Analiz, Teknik Analiz, Portföy Yönetimi, Risk Yönetimi, Finansal Mühendislik, Veri Yayın Ekranlarının Kullanımı, İlgili Mevzuat ve Vergilendirme Esasları. Dersler üniversite öğretim üyeleri ve piyasa tecrübesi bulunan uzmanlar tarafından bilgisayar başında yazılım destekçimiz FİNNET’in analiz programları kullanılarak uygulamalı olarak verilecek. Katılımcılar program boyunca ve program sona erdikten sonraki bir ay boyunca FİNNET yazılımlarına ve veri yayın destekçimiz Foreks ekranlarına ücretsiz erişim imkanına kavuşacak. Ayrıca programda başarılı olan ilk beş öğrenci İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan seçkin yatırım kuruluşlarında staj yapabilecek. Programın saat başı ücreti katılımcı profiline göre 21 TL ile 41 TL arasında değişiyor ve iki eşit taksitte ödenebiliyor. İlk başta ücret yüksek gibi görünse de en fazla 25 kişilik bir grupta uygulamalı olarak alınacak bu kapsamlı yatırımcı eğitiminin, aslında kısa zamanda kendini amorte edecek bir kişisel yatırım fırsatı olduğu gerçeği katılımcılar tarafından görülecektir.

KATILIMCI BU EĞİTİM SONUNDA İYİ BİR ANALİZCİ OLARAK YETİŞECEK

-Bu sertifika programına katılmak, eğitim sonunda katılımcılara ne kazandıracak?

Gökhan Ugan:
Her şeyden önce bu eğitime katılan kişiler artık bilinçli bir yatırımcı olarak sınıftan ayrılacak. Her gün gündeme düşen binlerce bilgi arasından hangilerini takip etmesi gerektiğini ve bu bilgilerin piyasayı nasıl etkileyeceğini öğrenmiş olacak. En önemlisi, iyi bir analizci olarak yetişecek. Unutmayın, bilinçli bir yatırımcı manipülatörlerin hazırladığı tuzaklara düşmez, köşe başında tanımadığı bir kişiden aldığı tüyo ile yatırım yapmaz, komisyon gelirini artırmaya yönelik gereksiz alım-satım telkinlerine kanmaz. Bilinçli yatırımcı başkasının tavsiyesi ile körü körüne yatırım yapmaz; verilen tavsiyeyi irdeler, aklına yatmayan noktaları araştırır. İşte bu program bilinçli yatırımcı olmak isteyenlerin kişilerin mutlaka almak isteyecekleri bir eğitimdir.

-Diğer benzer programlardan içerik olarak ne tür farkı var sizin eğitiminizin?

Gökhan Ugan:
17 yıl boyunca İMKB’nin çeşitli birimlerinde görev yaptım. Son 5 yıl da VOB Gözetim Müdürü olarak çalıştım. 22 yıllık meslek hayatım boyunca piyasada işlem yapan yatırımcıların uğradığı sıkıntılara ve zorluklara şahit oldum. Bu sıkıntıların büyük kısmının bilgisizlikten ve bilinçsizlikten ileri geldiğini gözlemledim. Bu sertifika programı diğerlerinden farklı olarak katılımcılara insanların rasyonel davranmadığını, manipülatörlerin sizi hangi taktiklerle almaya-satmaya zorladığını, kriz zamanlarında nasıl alım-satım yapılması gerektiğini, haksızlığa uğradıklarında haklarını nasıl arayacaklarını ve yatırım kararlarının dedikodulara göre değil somut verilere dayanarak nasıl alınacağını öğretecek.

İŞLETME FAKÜLTEMİZ KÜRESEL REKABET GÜCÜNE SAHİP MEZUNLAR YETİŞTİRMEKTEDİR

-Sayın Arbak, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi bu önemli projenin İzmir’deki öncüsü oldu. Bize fakülteniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?


Yasemin Arbak: Dokuz Eylül Üniversitesi, İşletme Fakültesi 1992 yılında,  Ege ve çevre bölgelerin alanında uluslararası tanınırlığa sahip, İngilizce eğitim veren yüksek öğretim kurumu ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur Bu çerçevede Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi toplam 1900 öğrenciye yüzde 100 İngilizce eğitim vermekte olan bir fakültedir. Fakültede beş bölüm bulunmaktadır. Bunlar; İşletme, İktisat, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret bölümleridir. İşletme Fakültesi'nin eğitim alanındaki öncelikleri; kişiselleşmiş eğitim, eğitimde en çağdaş yöntemlerin kullanılması ve uluslararasılaşma olarak özetlenebilir. Fakülte Avrupa’da birçok ülkedeki 37 okulla Erasmus kapsamında yaptığı anlaşmaların yanı sıra ABD, Japonya, Çin, Güney Kore, İngiltere, Ürdün gibi ülkelerin önde gelen okullarıyla öğrenci değişimi ve çifte diploma anlaşmaları yapmıştır. Bu anlaşmalarla öğrencilerimiz bir sene ABD’de, Fransa’da ya da Hollanda’da okuyarak hem kendi üniversitelerinden hem de gittikleri üniversiteden diploma alma olanağına ya da bir yıl dünyada ekonomisi en hızlı gelişen ülkelerden Çin, Güney Kore gibi ülkelerde okuyarak / staj yaparak, on-line dersler alarak, kariyerlerini geliştirmede önemli rol oynayacak deneyimler edinme şansına sahiptirler. İşletme Fakültesi öğrencilerin kalabalıkta kaybolmadığı, çağdaş yöntem ve tekniklere göre eğitim verilen ve öğrencilerini küresel dünyaya ve iş yaşamına hazırlayan bir birim olarak motivasyonu yüksek,  sosyal ve kültürel değerleri olan, alanında en son bilimsel bilgi ve becerilerle donatılmış, küresel rekabet gücüne sahip mezunlar yetiştirmektedir.

ÖĞRENCİLERİMİZE SANAL PORTFÖY OLUŞTURMA İMKANI SAĞLAYACAĞIZ

-Öğrencileriniz mezun olduktan sonra en çok hangi sektörde işe girmeyi tercih ediyor?

Yasemin Arbak: Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu, yaklaşık yüzde 70’i mezun olduktan sonra finans sektöründe çalışmaktadır. Bunlar başta bankalar ve denetim şirketleri olmak üzere aracı kurumlar, sigorta şirketleri ve firmaların finans departmanlarından oluşmaktadır. 

-Sermaye piyasası konusunda fakültenizde ne tür faaliyetleriniz var? 

Yasemin Arbak: Fakültemizde öğrencilerimizin finansal piyasaları takip etmeleri, firma ve sektör analizlerini yapabilmeleri ve piyasada finansal araçların alım ve satım işlemlerinin kavrayabilmeleri amacı ile bir finans laboratuvarı oluşturulması planlanmaktadır. Biz buna laboratuvardan çok “Finans Cafe” ismini vermek istiyoruz. Burada öğrencilerimizin rahat bir ortamda eğlenerek ve zevk alarak sanal portföy oluşturmaları ve piyasalarda anlık işlem yapabilmeleri mümkün olacaktır. Bunun gerçekleştirmede ise en gelişmiş yazılım ve ekipmanlar kullanılacaktır.   

-Sermaye piyasası konusundaki eğitim faaliyetlerinizden de bahseder misiniz? 

Yasemin Arbak: Fakültemizde finans yönlü birçok ders verilmektedir. Bu derslerin arasından yer alan “sermaye piyasaları” dersi hem muhasebe hem de finans alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimizin ortak zorunlu dersidir. Dersin amacı sermaye piyasalarının işleyişin, kurumların, araçların ve faaliyetlerinin öğrenciye aktarılmasıdır. Bu ders aracılığıyla sermaye piyasalarında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler SPK’nın lisanslama sınavlarına yönlendirilmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)