E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİstihdam verileri ve piyasaların yönü---

İstihdam verileri ve piyasaların yönü

İstihdam verileri ve piyasaların yönü
06 Aralık 2013 - 11:40 borsagundem.com

15.30’da ABD’den gelecek veri bombardımanının içinde en önemli parça tarım dışı istihdam değişimi olacak

Döviz Destek by A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan analiz raporu:
"Bugün Nasıl İşlem Yapmalı?
15.30’da ABD’den gelecek veri bombardımanının içinde en önemli parça tabii ki tarım dışı istihdam değişimi olacak. Geçtiğimiz ay 204 bin ve geçmiş aylara yukarı revizeler ile beklentilerin üstünde açıklanan veri için bugün beklentiler genel olarak 180-200 bin aralığında.
Son ABD verileri ile beraber piyasa Fed’in varlık alım programını en geç Ocak’ta azaltmaya başlayacağı görüşüne geldi. Bugün açıklanacak veri de bu beklentiler çerçevesinde değerlendirilip piyasayı etkileyecek.
İşsizlik oranı içinse beklentiler şu anda %7.3 olan oranın %7.2’ye düşeceği şeklinde. Geçtiğimiz ay yaşanan artışın Ekim’de hükümetin kapanması sebebiyle olduğunu bu yüzden de bugün işsizlik oranının önceki seviyesine dönmesinin beklendiğini belirtelim.
Bu verilerin yanında başka istihdam kriterleri de açıklanacak, mesela toplam çalışma saatleri ekonominin performansını hakkında fikir verecekken ortalama saatlik kazançlar ücret enflasyonunun durumunu gösterecek. Yarı zamanlı işlere olan talep, iş gücündeki daralma-genişleme, iş gücü katılım oranı vs. gibi veriler de istihdam raporunda olacak.
Özetle tek rakama odaklanmamak lazım çünkü önemli olan resmin bütünü. Bu bütünü görmek için de tüm bu verileri tartıp ona göre yatırım/işlem kararları verilmeli.
 Yine de olayı basitleştirmek için tarım dışı istihdam değişimi verisi üzerinden bir değerlendirme yapalım:
180-200 bin arası bir veri piyasa beklentisine denk düşecektir. Bu senaryoda Dolar’da değişimler ufak çaplı olacaktır diyebiliriz ama yukarıda belirttiğimiz gibi bu verinin yanında dikkat edilecek çok şey var ve ayrıntılar önem kazanacaktır bu senaryoda.
200-220 bin arası bir rakam Dolar açısından pozitif olacaktır. Fed’in varlık alım programını azaltmak için Mart’a kadar bekleyeceğini düşünenler iyice azalır bu durumda. Dolar’ın AUD, TL, CAD gibi para birimlerine karşı en çok atağı yapmasını bekleyebiliriz.
220 bin üzeri bir rakam ise “Fed Aralık’ta başlayacak” algısı yaratacağı için büyük bir Dolar rallisine sebep olabilir. ALTIN, EURUSD, USDJPY, AUDUSD... Dolar’ın tüm para birimlerine karşı sert atağını bekleyebiliriz bu senaryoda.
140-170 bin arası bir rakam ise Dolar’da sert satış getirecektir. ALTIN ve AUDUSD’den sert bir atak beklemek gerekir bu senaryoda. EURUSD’de ise 1.38 seviyesinin tekrar test edilmesi...
Olur da 140 bin altı bir rakam gelirse Dolar satışlarının çok derin olmasını beklemek gerekir. Genel Dolar zayıflığının yanında borsalar da olumsuz etkilenebileceği için USDJPY satışı bu senaryonun işlemi olarak düşünülebilir.
Bir de ayrı bir not düşelim: Piyasada son iki günde iyi verilere karşı ralli yapamayan bir Dolar ver. Özellikle ALTIN’da bu durum dikkat çekiyor. Bu yüzden Dolar’da görülebilecek atakların devamını düşünürken temkinli yaklaşmak lazım."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)