E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte dünyanın en kötü borsası---

İşte dünyanın en kötü borsası

İşte dünyanın en kötü borsası
08 Ekim 2021 - 16:39 borsagundem.com

Son bir aydır yüzde 12’lik düşüş gösteren Brezilya borsası emlak kriziyle boğuşan Çin’i geçerek dünyanın en kötü borsası oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gayrimenkul krizi nedeniyle ciddi bir krizin içerisinde olan Çin borsası artık dünyanın en kötü performans gösteren uluslararası borsa değil. Brezilya son bir ay içerisindeki kötü performansıyla liderliği ele aldı. Brezilya endeksine bağlı pasif yatırım fonu EWZ Brazil ETF bu ay içerisinde %12’lik düşüş gösterdi ve mart ayı ortalarından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ancak bunu dipten alma fırsatı olarak gören yatırımcılar için varlık yönetimi firması BK Asset Management’ın Döviz Stratejileri Genel Müdürü Boris Schlossberg uyarılarda bulunuyor. Schlossberg CNBC’deki açıklamasında, “Şu anda Brezilya getiri avına çıkmak için ne kadar cazip görünse de bana kalırsa çok fazla sorun bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Schlossberg’e göre Brezilya piyasası için ilk büyük sorun Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Brezilya ekonomisinde oluşturacağı zincirleme etki olacak. Zira Çin, Brezilya’nın en büyük ticaret ve ihracat ortaklarından biri olarak öne çıkıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çinli gayrimenkul devi Evergrande’nin borçları tüm dünyada yankı uyandırmış ve Çin borsasında keskin düşüşlere neden olmuştu. Enerji fiyatlarındaki yükselişle de desteklenen kriz küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişelerini artırmıştı.

Borsa uzmanı, Brezilya’ya ilişkin ikinci sorunun ise Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yönetimiyle alakalı olduğunu söyledi. Bolsonaro’nun pandemi dönemindeki yönetimi ve kötüleşen ekonomi nedeniyle eleştirmenlerin sesi giderek yükseliyor. Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen protestolarda başkanın görevden alınması yönünde çağrılar yapılmıştı.

Schlossberg, Brezilya konusundaki açıklamasında, “Siyasi ortam sakinleşene kadar şu noktada bir miktar uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. Brezilya’dan kesinlikle kaçınmak isterdim” ifadelerine yer verdi.

Miller Tabak Baş Borsa Stratejisti Matt Maley'e göre, Brezilya sorunlarla karşı karşıya olan tek uluslararası borsa değil. Borsa uzmanı Çin ekonomisindeki yavaşlamanın diğer büyük Asya ekonomilerini ve uluslararası piyasaları vurduğunu belirtiyor.

Maley açıklamasında, “Güney Kore’de KOSPI Endeksi şimdiden %12 oranında düştü. Mayıs 2020'ye kadar devam eden trend çizgisinin altına düştü. Pandeminin en düşük seviyesinin ve 3.000 puanın altında önemli bir gerileme yaptı. Japonya’nın NIKKEI Endeksi de 2020’nin trend çizgisinin altına indi Henüz 2.700 puan olan en alt seviyesine kadar düşmedi ancak buraya doğru yaklaşıyor” dedi.

Baş stratejist, “Mesele şu ki, borsalar ekonominin altı ay önünde hareket etme eğilimindedir. Yani endeksler bize her şeyin yavaşlayacağını söylüyor gibi görünüyorlar ve bunun asıl suçlusu Çin” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların yarısına yakını o altcoini Bitcoin'e rakip görüyor

 

Enerji krizi korkutuyor: Soğuklar sorunları büyütebilir

 

Bireysel yatırımcılar için borsa düşüşüne karşı 3 önlem

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)