E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşsizlik rakamlarında borsalar için endişe verici iki detay---

İşsizlik rakamlarında borsalar için endişe verici iki detay

İşsizlik rakamlarında borsalar için endişe verici iki detay
04 Eylül 2023 - 15:28 borsagundem.com

Uzmanlar, Ağustos ayı istihdam raporunun borsalar için iki ayrı endişe verici detay barındırdığını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Ağustos ayı aylık istihdam raporunun, iş gücünde daha fazla soğumaya işaret ettiği konusunda bir konsensüs hakim. Ancak bazı uzmanlar, raporda, borsalar için endişe verici iki nokta olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski SAC Capital makro yatırımcısı Peter Corey, Cuma günkü iş raporunda borsa için iki ayrı endişe verici nokta bulunduğunu söylüyor.

İki endişe verici detay

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth'un haberine göre, ABD Ağustos ayı aylık istihdam raporu, iş gücü piyasasında daha fazla soğuma ve aynı zamanda piyasalar ve Fed'in enflasyonla mücadelesi için bir hoş geldin anlamına geliyor. Ancak Pave Finance kurucu ortağı ve baş piyasa stratejisti Peter Corey, raporda hâlâ iki endişe verici işaret görüyor ve Fed'in tarihi faiz artırımlarının henüz bittiğine tam olarak ikna olmadığını ifade ediyor.

Aynı zamanda eski bir SAC Capital makro yatırımcısı olan Corey, “Piyasayı neyin harekete geçireceğini bilmek için verilere bakmaya çalışıyorum. Benim görüşüme göre bu iş gücü piyasasına katılan yeni çalışan sayısı, insanların beklentilerinden çok daha güçlü gelecek” diyor.

Corey, Ağustos ayında tarım dışı sektörlerde 187.000 yeni istihdam yaratılmasının beklenenden daha yüksek gelmesine odaklanmış olsa da onun için daha önemli olan faktörün, ortalama çalışma haftasının 34,4 saate çıkması ve geçici işçilerin istihdamının düşmesi olduğunu söylüyor.

Corey, bu eğilimin devam etmesinin önemli olacağını, çünkü bunun ücretler üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratabileceğini ve tam zamanlı çalışanların bu boşluğu doldurabileceğini belirtiyor. Corey, “Ortalama kazançlar artarsa bu Fed'i sıkılaştırma konusunda korkutabilir” şeklinde konuşuyor.

Sahm kuralı

Corey’nin ikinci odaklandığı alan ise, Ağustos ayında işsizliğin yüzde 3,8'e yükselmesi. Bu, Fed'in ‘Sahm Kuralı’na göre, yaklaşmakta olan bir ekonomik durgunluğun sinyalini verebilir. Teori, genel olarak işsizlik oranının 3 aylık hareketli ortalamasının bir önceki yılın en düşük seviyesinden yarım puan artması durumunda ABD'nin resesyona girdiğini veya daralmanın eşiğinde olduğunu söylüyor.

Ağustos itibarıyla 3 aylık hareketli ortalama yüzde 3,6 seviyesinde seyrediyor. Corey, mevcut işsizlik oranının iki ay daha devam etmesi durumunda kuralın devreye gireceğini söylüyor.

‘Sahm Kuralı resesyon göstergesi’ne adını veren eski Fed ekonomisti Claudia Sahm, Aralık ayında, baz senaryonun ABD'nin resesyondan kaçınacağı yönünde olduğunu söylemişti. Daha da önemlisi Sahm, Fed'in gösterge faiz oranını yüzde 5'in üzerine çıkarmadan durması gerektiğini düşünüyordu ancak Fed bunu yapmadı.

Amerikan Merkez Bankası Fed, Temmuz ayında faiz oranlarını yüzde 5,25 - 5,5 aralığına çekerek son 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltti ve enflasyonu kontrol altında tutmak için bu yıl gerçekleşmesi olası yeni faiz artırımlarına da kapıyı açık bıraktı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında

 

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında sürpriz yaşandı

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)