E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiltere borsası hızla küçülüyor---

İngiltere borsası hızla küçülüyor

İngiltere borsası hızla küçülüyor
17 Kasım 2020 - 15:17 borsagundem.com

İngiltere borsası, Avrupa’daki rakiplerinden daha hızlı küçülme gösteriyor ve bu trendin devam edeceği düşünülüyor. Avrupa’da halka arzlardaki düşüşün bu durumu hızlandırdığı öne sürüldü

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin hisse piyasaları, tüm Avrupalı rakiplerinden daha hızlı bir şekilde küçülme gösteriyor. Giderek daha fazla şirket halka arz yolunu tercih etmeyerek, piyasalardan uzak duruyor.

Ekonomi danışmanlığı şirketi Oxera’nın Avrupa Komisyonu’na gönderdiği rapora göre, London Stock Exchange’de listelenen şirketlerin sayısı, son 8 yılda %21 düşüş gösterdi. 

Veriler, 2010 ve 2018 yılları arasında 378 şirketin azalmasının, Avrupa piyasalarında görülen en yüksek rakamsal düşüş olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği’ndeki tüm piyasalarda, 854 şirket azalarak %12’lik düşüş görüldü.
Oxera’nın Finansal Hizmetler Başkanı Reinder van Dijk, “Londra, Avrupa’da hisse piyasalarındaki küçülmenin en ağır darbesini aldı” dedi. Açıklamasının devamında, “halka arzın faydaları artık şirketlere göre eskisi kadar belirgin değil ve sonuç olarak birçok şirket özel pazarlarda fon sağlamaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

Büyük Avrupa piyasalarından sadece Frankfurt, Londra’dan daha yüksek bir yüzdelik düşüş gösterdi. Frankfurt’un hisse piyasalarındaki şirketler %34 oranında düştü. Paris borsalarında listelenen şirketlerin sayısı, aynı dönemde %14 azaldı.

Ancak, Financial News’in haberine göre, Stockholm %77’lik bir artış gördü ve hisse piyasalarında 241 yeni şirket katıldı. Aynı zamanda, Milano 52 yeni şirketle %19 artış yaşadı.

Van Dijk, “Londra Stock Exchange hala Avrupa’nın en büyük borsası ancak liderliği eskisi kadar güçlü değil” dedi. Açıklamasının devamında, “Euronext grubunun yakın gelecekte daha da büyümesi bekleniyor. Bu büyüme trendleri şimdi oldukça sağlam ve kısa vadede değişim görünmüyor” ifadelerini kullandı.
İngiltere borsalarının küçülmesi, bazı büyük yatırım bankalarının Avrupa’da sermaye piyasası ekipleri kurmasına neden oldu. Bankaların hedefi özel şirketler borsalara sırtını dönerken, onlar için fon yaratmak. Citigroup, Temmuz ayında, Giacomo Ciampolini liderliğinde alternatif bir sermaye ekibi oluşturdu.

Ciampolini ekibin kurulmasının ardından, “şirketler halka arzlarını gerçekleştirmeden daha fazla para kazanıyorlar. Bu şirketler daha önce birkaç yık bekledikten sonra halka arzlarını gerçekleştirirlerdi” dedi. Açıklamasının devamında, “bu uzun vadeli trend kalıcı olacak” ifadesini kullandı.

Oxera’nın verilerine göre, kamu sermayesi oluşturmanın, özel sermaye piyasalarına kıyasla maliyetinin daha yüksek olması, Londra’nın hisse piyasalarının küçülmesinin temel nedeni. Teknoloji şirketleri artık borsalarda daha az vakit geçiriyor. Özel sermaye şirketleri rekor miktarda nakde sahip ve bu şirketlerin halka arzını önlemek için hızlı hareket ediyorlar.

PitchBook’a göre, finansal krizden bu yana halka arz ve satın alma arasındaki medyan zaman, daralarak ortalama altı yıl oldu. Skalanın daha küçük tarafında, 400 milyon dolar ve 1,25 milyar dolarlık anlaşmalar için, satın alma süresi 2015’ten bu yana neredeyse yarıya düşerek 12,2 yıl oldu. Aynı zamanda, değeri 1,25 milyar dolar ila 4 milyar dolar arasında olan şirketler için halka arz edilmeden satın alınma süresi aynı dönemde, 9,8 yıldan 6,4 yıla düştü.

Özel sermaye satın alımları da bu trendi hızlandıran faktörler arasında yer aldı. Örneğin İngiliz siber güvenlik şirketi Sophos’un, 2019 yılının Mart ayında 3,9 milyar dolara, ABD özel sermaye şirketi Thoma Bravo tarafından satın alınması, son yılların en büyük borsa çıkışı oldu. İngiltere borsasından çıkan şirketlerin sayısını yeni halka arzlar telafi etmiyor. Bu trendin hızlanmasınaysa, bu yıl ortaya çıkan korona virüs krizi neden oldu.

Eylül ayında, İngiltere’nin en büyük ikinci halka arzı olan THG Holdings’in halka arzının ardından hisselerinin yükselişe geçmesi, daha fazla teknoloji şirketinin borsalara katılacağına yönelik umutları yeşertmişti. Ancak bu henüz gerçekleşmedi.

Dealogic’e göre, İngiltere’de yıl başından bu yana toplam 3,2 milyar dolar değerinde, yalnızca 9 halka arz gerçekleşti. 2016 yılının aynı döneminde, son 20 yılın zirvesi yaşanarak, toplam 36,2 milyar değerinde, 193 halka arz gerçekleşmişti.

İngiltere’nin tersine ABD’nin hisse piyasalarında geçtiğimiz haftalarda teknoloji şirketlerinin halka arzında yükseliş görüldü. Düzenleyici yükümlülükler de küçük ve orta sermayeli şirketlerin halka arzının önüne çıkan engellerden biri oldu.

Oxera’nın raporunda, 2018 yılında yürürlüğe giren Finansal Araç Piyasaları Direktifi’ne göre, yatırım bankaları müşterilerinden yatırım araştırma ve uygulamaları için aynı anda ücret talep edemediğine dikkat çekildi. Bu durum küçük ve orta sermayeli şirketlerle ilgili araştırmaların azalmasına neden olarak, yatırımcıdan gelen talebi düşürdü.

Oxera, “özellikle küçük ve orta sermayeli şirketler şimdilerde halka arzı oldukça zor buluyor çünkü ücretler yüksek, yükümlülükler ağır ve maliyetler fazla” dedi.

Cornerstone: Kripto paralar volatil piyasaları yumuşatabilir

 

Pandemi mağduru hisseler neden yükseliyor?

 

Dow Jones’tan geç gelen rekor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dünya 17 Kasım 2020 15:31

    Çin ve Asya ulkeleri büyüyor ve Avrupa küçülüyor. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Doğu Asya ulkeleri avantajini iyi kullaniyor. Çin bu konuda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor.