E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones’tan geç gelen rekor---

Dow Jones’tan geç gelen rekor

Dow Jones’tan geç gelen rekor
17 Kasım 2020 - 10:09 borsagundem.com

Aşı haberleriyle birlikte yükselişe geçen Dow Jones Endeksi ayı piyasasından otuz yılın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Ancak endeksin bu rekor S&P 500 ve Nasdaq endekslerinden çok sonra geldi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones Endeksi pazartesi günü şubat ayından bu yana ilk kez tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Kovid-19 krizini diğer endekslere göre daha sert hisseden Dow Jones’un nadasa bırakılma dönemi sona erdi.

Ancak Dow Jones Market Data verilerine göre endeksin bu tırmanışı otuz yıldır Dow Jones’un ayı piyasası diplerinden en hızlı tırmanışını da göstermiş oldu.

Pazartesi günü Dow 12 Şubat tarihli rekor seviyesi olan 29.551,41 puanın oldukça üzerinde bir kapanış seviyesi (29,950.44) yakaladı. 193 günlük ticarette pik seviyesinden %20 aşağıda seyreden endeks (bu aynı zamanda ayı piyasası olarak tanımlanır) 17 Nisan 1991 tarihinden bu yana en hızlı geri dönüşünü kaydetti. Söz konusu tarihteki ayı piyasasından dönüş ise 191 seans gününde gerçekleşmişti.

Söz konusu geri dönüş Dow Jones Endeksi için aşırı hızlı bir toparlanmayı ifade ediyor. Zira endeksin ayı piyasasından ortalama çıkış süresi tam 1.483 seans günü.

Ancak Dow Jones’un söz konusu rekoru rakip endekslerin korona virüs kaynaklı düşüşlerin ardından yakaladıkları güçlü ve çok daha hızlı toparlanmalardan haftalar sonra geldi.

S&P 500 endeksi ayı piyasası diplerinden 126 seans gününde 18 Ağustos tarihindeki rekor seviyesini yakalayarak kurtulmuştu. Bununla beraber Nasdaq Kompozit Endeksi’nin ayı piyasasından çıkması ise sadece 76 seans günü almıştı. Endeks mart ayında girdiği ayı piyasasından 8 Haziran tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydederek kurtulmuştu. Teknoloji ağırlıklı endeksin yakaladığı bu geri dönüş Mart 2009 tarihinden bu yana ayı piyasasından en hızlı dönüşü işaret etti.

Dow Jones Endeksi şu ana kadar 23 Mart tarihindeki en düşük seviyesinden %60,5 oranında tırmandı. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi %62 oranında yükselirken Nasdaq Kompozit Endeksi’nin yükselişi ise %73’ün üzerindeydi.

Dow Jones’un bu geri dönüşü aynı zamanda 30.000 puanlık psikolojik sınıra yaklaşılması açısından da önemli. Bu seviyeye ulaşılması piyasa boğalarının endeksin yukarı yönlü harekete meyilli olduğu görüşlerini onaylayabilir.

Hisse senedi piyasaları hafta başında Moderna’nın korona virüs aşısına ilişkin raporlarıyla yükseldi. Rapor şirketin ürettiği aşının testlerde %94,5 oranında korona virüsün yayılmasını engellediğini gösteriyor. Şirket önümüzdeki haftalarda aşı için ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile acil kullanım izni almayı planladığını söyledi.

Aşı raporu Pfizer ve Biontech’in bir hafta öncesinde, 9 Kasım tarihinde ürettikleri aşı adaylarının %90 oranında etkili olduğunu açıklamasının ardından geldi.

Borsalardaki yükseliş dalgası ayrıca ABD seçimlerinin kesinlik kazanmasıyla da ilişkili. Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 3 Kasım seçimlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ı geride bıraktı. Trump’ın halen yenilgiyi kabul etmemesine rağmen piyasalar seçim belirsizliğine ilişkin endişelerini gidermiş görünüyor.

Moderna'nın aşısı küresel piyasaları coşturdu

 

Küresel piyasalarda sektörel ayrışmalar öne çıkıyor

 

Borsa İstanbul yatay seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oksenis Karert17 Kasım 2020 11:16

    ben gecen bu sene haziran ayında dow dan çıktım tamamen bist geldim.çünkü kısır bir hareket var idi.ama bist öylemi 60 kata kadar paramızı yükseltebiliyoruz.dolar değer artışı ne oldu.%25-30 .