E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF raporu: Türkiye zombi şirket oranıyla ilk sırada!---

IMF raporu: Türkiye zombi şirket oranıyla ilk sırada!

IMF raporu: Türkiye zombi şirket oranıyla ilk sırada!
20 Haziran 2023 - 03:24 borsagundem.com

IMF'in çarpıcı raporunda yüzde 13'ü aşan zombi şirket oranıyla Türkiye birinci sırada yer aldı. Halka açık şirketler bazında ise en çok zombi şirket oranına sahip 21'nci ülke konumunda.


Uluslararası Para Fonu (IMF) internet sitesinde yer alan raporda, Türkiye’yi dünyada en yüksek “zombi şirket” oranına sahip ülke olarak gösterdi. ‘Yürüyen ölülerin yükselişi: Dünyadaki zombi firmalar’ başlıklı makalede Türkiye’de şirketler arasında zombi şirket oranının yüzde 13’ü geçtiği belirtildi. Türkiye rapora göre halka açık olan şirketler arasında zombi şirket oranında ise dünyada 21'inci sırada yer aldı. Halka açık Türk şirketler arasında ‘zombi’ oran rapora göre yüzde 8’in üzerine çıkmış durumda.

Kredi ve desteklerle ayakta kalıyorlar

Borcunu ödemek için yeterli para kazanamayan ancak bir şekilde desteklerle hayatta kalmaya devam eden şirketler için kullanılan zombi şirket kavramı ekonominin önündeki büyük tehditlerden biri olarak görülüyor.

IMF raporuna göre düşük kâr etmelerine rağmen yüksek kredi veya destek alabildiği için ayakta duran şirketler, aynı zamanda sağlıklı işleyen şirketler için de ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Konu ile ilgili Bruno Albuquerque ve Roshan Iyer tarafından kaleme alınan ve 16 Haziran’da yayımlanan raporda, zombi şirketler hem mali sıkıntı içinde hem de kar etme ihtimalleri düşük olan şirketler olarak tanımlandı. Yazıda 2000 yılından bu yana dünya çapında halka açık olmayan zombi şirketler hakkında yeni bir veri seti hesaplandığı belirtilirken Türkiye’nin en yüksek zombi şirket oranına sahip ülke olduğu belirtildi.

Halka açık şirketler bazında 21'nci sırada

Türkiye’nin ardından ise Endonezya, Romanya ve Rusya geldi. Halka açık şirketler ele alındığında ise Türkiye’nin 21’inci en çok zombi şirket payına sahip ülke olduğu görüldü. Halka açık şirketlerle yapılan hesaplamada en çok zombi şirket oranına sahip ülke Ürdün olurken onu Güney Kıbrıs ve Yunanistan izledi.

Zombi şirketlerin ömrü 4 yıl

Salgın döneminde mali yapıları iyice bozulan ve kağıt üzerinde yaşayan şirketlere verilen krediler zombi şirketlerin payını son yıllarda artırdı. Şirketler dünya genelinde ‘zombi’ haline geldikten sonra en fazla dört yıl yaşayabiliyorlar. Bu sürenin sonunda da o güne kadar aldıkları desteklerle ya bu kategoriden kurtuluyorlar ya da batıyorlar. Raporda, bankaların daha güçlü olduğu ve daha sıkı makro ihtiyati politikaların uygulandığı ülkelerde zombi şirketlerin ekonomiyi tıkayıcı etkisinin azaldığı vurgulandı. (Dünya)

Zombi şirketler Wall Street’i ele geçiriyor

 

Kovid-19 krizi zombi şirketler yaratıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • B.akıncı26 Temmuz 2023 05:18

    Türk ekonomisini ve ticaret şeklini bilmedikleri için o... Nasıl vergi kaçırılır nasıl yalan dolan fatura kesilir ticaret devletten nasıl saklanır baksan batık şirket ama sahipleri parayı tuvalet kağıdı niyetine kullanıyor...

  • erhan20 Haziran 2023 10:16

    kimse 1nane bilmeden salliyor sabahtan aksama kadar...boyle sacma 1raporu uretende zaten beyin yok..dunyada sahte para basimi ile yuzdurulen sirketlerin cok buyuk kesimi batmis bati dunyasinda malesef...ve asyada da japonyada...borsalari vs leri balon oldugu halde bu sayede cakilmiyor..bas parayi topla finansal urunleri..sordun mu finansal istikrar masali anlat...bu yvsak finans kurumlari imf moddys zart zurt bunlar dunyada kac finansal kiriz olmus da hangisini onden gormus..tr hk da yazilabilecek tek rapor var...dunyanin en buyuk finansal balonu dolar tl burada..igneden iplige herseyin fiyatinin balon oldugu ulke de tr...ve dunyanin saglam olup de en ucuz sirketlerinin de oldugu ulke yine burasi...burasi YALAN VE MANIPULASYONla kandirilan DOLAR esegi yapilan bi toplum sonucta...herkes son surat ondan kacarken..abd oyle zavalli ki cine de boyun egdi...mecbur..

  • VS20 Haziran 2023 08:40

    şirket zombi olmaz şirketin doymak bilmez aç gözlü yöneticileri zombi olur bu şirketleride yöneticileri hariç herkez biliyor

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER20 Haziran 2023 07:26

    uhauhauahuhau yasasınnnnn zombilik .daaa nosssunnn ohhhhh miz gibi ii osssun arkadaşlar devam .ucacak kacacak ralli yapcak.gısganıyolaaaaaa bizi .avrupa amerika açlıkla boğuşuyo bizim emekliler dünyada en raat .15 bin istemedi bilem hahuahuhauahauh 2 bine şimdi isyan ediyo huauhauhauhauah huhuahuhh uhuhauhuhau 

  • Ali keser20 Haziran 2023 04:49

    Bizdeki zombi şirketler ihlas grubu çemas grubu adesa zorlu enerji Ülker grubu VS.