E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı---

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı
10 Eylül 2023 - 20:31 borsagundem.com

Riskten korunma maliyetlerinin artması, yatırımcıların ABD hisse senedi piyasalarına dair düşüş korkusunun yeniden alenlendiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını saran sürpriz ralli, erken alım yapan yatırımcıların yüzünü güldürürken şüpheci kalanları cezalandırıyor. Ancak olası bir düşüş ihtimali de her geçen gün artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sene başından bu yana devam eden ancak Ağustos ayı ile birlikte hızı kesilen yapay zeka güdümlü rallinin, yönünü tersine çevireceği endişesi giderek artıyor. Bunda, riskten korunma maliyetlerinin artmasının etkisi olduğu düşünülüyor.

Düşüş korkusu

Bloomberg’den Jess Menton and Carly Wanna'nın haberine göre, ABD hisse senedi piyasasındaki düşüş korkusu, riskten korunma maliyetleri arttıkça geri dönüyor. S&P 500 Endeksi'nin bu yılki yüzde 16'lık sürpriz rallisi, erken alım yapan yatırımcıları ödüllendirirken, şüpheci kalanları cezalandırıyor. Ancak kriz korkusu devam ediyor.

Yatırımcılar bunu en net biçimde, başka bir rotaya karşı korunmanın daha pahalı hale geldiği opsiyon piyasasında görebiliyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi’ni takip eden en büyük borsa yatırım fonu olan ve daha çok SPY koduyla bilinen S&P 500 ETF’sinde yüzde 10'luk bir düşüş üzerine bahis oynayan sözleşmeler, yüzde 10'luk bir yükselişten kâr elde eden opsiyonlardan 1,8 kat daha pahalı seyrediyor.

Her ne kadar bu yılın başlarında bankacılık krizi sırasında görülen seviyelerden hâlâ uzak olsa da bu, yatırımcıların Çarşamba günü ABD tüketici fiyatlarına ilişkin bu haftaki önemli veriye doğru kendilerini korumak için para ödemeye başladıklarının da bir işareti niteliği taşıyor. Bunun, Fed'in 20 Eylül'deki faiz oranı kararına ve Başkan Jerome Powell'ın ardından yapacağı basın toplantısına giden hisse senetleri için zemin hazırlaması bekleniyor.

Faiz oranlarında kesinlik bekleniyor

Horizon Investments yatırım sorumlusu Scott Ladner, “Hisse senedi yükselişinin bir sonraki büyük hareketi, faiz oranlarının yönü konusunda kesinlik elde edene kadar gelmeyecek” diyor.

Avrupa ve Çin'de derinleşen ekonomik sıkıntıların ortasında S&P 500’ün son altı haftanın dördünde neredeyse yüzde 3'lük kayıp açıklamasıyla hisse senetleri son zamanlarda sallanıyor. Bu arada, en son TÜFE raporunun, enflasyonun Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2'den yüzde 3,6'ya yükselerek yıllık yüzde 3,6 oranında artış kaydettiğini göstermesi bekleniyor.

Yatırımcılar Fed'in Eylül ayında borçlanma maliyetlerini sabit tutacağına inanıyor ancak aynı zamanda yıl sonundan önce bir faiz artırımı daha bekliyor.

Riskten korunma kaybettirdi

Bu yıl piyasanın gücü göz önüne alındığında, riskten korunma çoğunlukla kaybedilen bir strateji oldu ve hisse senetlerinin aylarca büyük bir düşüş olmadan dar bir bantta işlem görmesi nedeniyle yatırımcıları aşağı yönlü korumadan vazgeçmeye zorladı. Cuma gününe kadar, Nisan sonundan bu yana S&P 500'de en az yüzde 1,5'luk tek bir kayıp olmadan 94 işlem seansı geçti. Bu, 2018'den bu yana en uzun süreye karşılık geliyor.

Axonic Capital araştırma direktörü Peter Cecchini de, “Korunma yorgunluğu var. Bu yılki ralli hakkında yeterince çok insan yanıldı ve gelecekteki kayıplara karşı korunmak için para harcamaktan yoruldular. Ancak yapay zeka anlatımının hisse senetlerini daha ne kadar daha yüksek seviyelere taşıyabileceğini bilmiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Eylül ayında volatilite artma eğiliminde

Bağımsız bir volatilite ve opsiyon stratejisi endeksleri geliştiricisi olan Nations Indexes'in başkanı Scott Nations'a göre ise, “Volatilitedeki durgunluğun devam edeceğini düşünmeyen yatırımcılar sakinliği ucuza koruma sağlamak için kullanıyor. Volatilitenin yeniden canlanmasına karşı korunmanın maliyeti, Mart 2020'deki pandeminin tetiklediği satışlardan bu yana en ucuz seviyeye yakın seyrediyor” diyor.

Yaz sonu, bu yılın büyük bölümünde uzun vadeli ortalamasının çok altında seyreden, daha çok VIX olarak bilinen CBOE oynaklık endeksi için düşük bir noktaya işaret ediyor. Goldman Sachs, S&P 500'e bağlı satış opsiyonlarının satışı konusunda tarafsız kalmayı sürdürüyor çünkü şirkete göre, şirketler için 50'den fazla planlanmış analist gününe ev sahipliği yapan popüler bir ay olan Eylül ayında volatilite artma eğiliminde.

Tabii ki, S&P 500'ün bu yılki ilerlemesi, Wall Street'in, nihai bir toparlanmadan önce 2023'te kayıplara başlayacağı yönündeki fikir birliği beklentilerini boşa çıkardı ve birçok stratejisti, endekse ilişkin yıl sonu tahminlerini yeniden düşünmeye zorladı. Enflasyon düşerken ekonomi onlarca yılın en agresif sıkılaştırma döngüsüne rağmen nispeten dirençli kaldı.

Susquehanna International Group türev stratejisi eşbaşkanı Chris Murphy, “Ekonomi güçlü kalırsa ve enflasyon daha da hafiflerse, bu durum stratejistlerin durgunluk durumuna zarar vermeye devam edecek. Ekonominin ise çöktüğünü görmüyorum” şeklinde görüş bildiriyor.

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Yurtdışı hisse senedi piyasaları, kazanımlarını eritiyor

 

Morgan Stanley'den ABD hisse senedi uyarısı

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

 

Wall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?

 

Yatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı

 

Boğalar düşüşün derinleşmemesi için bu seviyeyi korumalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)