E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHer yatırımcı adayının uğradığı 6 durak---

Her yatırımcı adayının uğradığı 6 durak

Her yatırımcı adayının uğradığı 6 durak
02 Nisan 2024 - 17:28 borsagundem.com

Yatırımcılar gelişim süreçlerinde birçok aşamadan geçse de özellikle bir adımı çok nadir atlayabilir: Piyasalardan ders almak ve kendi zayıf noktalarını keşfetmek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım sürecine yeni başlayan yatırımcılar, birçok aşamayı geçerken bu yolculuğun maliyetlerine de katlanmak zorundadır. Özetle piyasalarda alım satım olarak nitelendirilebilecek bu serüvenin sancılı aşamaları, birçok yatırımcının erken dönemde pes etmesine neden olur.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni yatırımcıların çoğu öğrenme sürecini hiçbir zaman geçemez; para kazanma konusunda erkenden başarılı olan yatırımcılar ise yalnızca şanslı olduklarını ve düşündükleri beceriye sahip olmadıklarını keşfeder.

Yatırımcıların geçmesi gereken aşamalar

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yeni ve piyasalara henüz yabancı, amatör bir yatırımcı adayının, başarılı bir yatırımcı olmaya doğru giden yolculuğundaki adımlara odaklanıyor.

Burns, her yatırımcının bu aşamalarıdan geçmek zorunda olduğunun altını çiziyor ve bu adımları atamayan yatırımcıların istikrarlı şekilde kazanç sağlayan bir yatırımcı olamayacağını vurguluyor.

Yeni bir yatırımcı hiçbir şey bilmez

Yeni bir yatırımcının piyasaların nasıl çalıştığı veya yatırımcıların nasıl para kazandığı hakkında sıfır bilgisi vardır. Başlangıç aşamasında çoğu yeni yatırımcı adayı, kârlı yatırımcıların gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin edebileceklerini ve her alım satımda her zaman haklı çıkarak para kazanabileceklerini düşünür.

Bir acemi, yatırımcıların günlük ve haftalık tutarlı getiriler sağladığına ve her piyasada para kazandıran bir ‘Kutsal Kase’ye sahip olduklarına inanır; yatırımcıların kendileri için çok az kayıpla ve sermayede herhangi bir azalma olmadan düzenli maaş çekleri oluşturduklarını düşünür.

Bu aşamada yeni bir yatırımcı hiçbir şey bilmez ve işin kötüsü kendi cehaletinin de farkında değildir.

Yeni bir yatırımcı öğrenmek için para ödemek zorundadır

İkinci aşamada gidilecek iki yön vardır. Ciddi ve yeni bir yatırımcı, kitap okuyarak, grafikleri inceleyerek, e-dersler alarak ve sistem geliştirmeyi ve geriye dönük testleri öğrenerek kendini eğitmeye başlar. Yatırımın temel doğrularının öğrenilebileceği çevrimiçi sayısız ücretsiz kaynak, yatırımcıların hizmetinde olur. Bu yolu seçenler, doğru yoldadır.

Birçok yeni yatırımcının tercih ettiği diğer yön ise doğrudan gerçek parayla yatırım aşamasına geçmektir. Her yatırımcı, alacağı derslerin bedelini zaman, çalışma, deneyim ve kayıplarla ödeyecektir. Gerçek parayı riske atmadan önce yatırım hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek daha iyidir. Risk yönetimi üzerine bir kitap, çok büyük pozisyon boyutuyla işlem yapmaktan daha ucuzdur. Hiçbir plan veya sistem olmadan yatırıma başlayabileceğinizi ve diğer yatırımcıları sürekli olarak yeneceğinizi düşünmek ya cahilliktir ya kibirdir ya da her ikisidir.

Gerçeklik kontrolü aşaması

Bu aşamada yeni yatırımcı, sorulması gereken doğru soruları bilecek kadar çalışmıştır veya ilk yatırım hesabının tamamını kaybetmiştir ve artık yatırımı ciddi bir şekilde incelemeye hazırdır. Yeni bir yatırımcı, yatırımın sanıldığı kadar kolay bir para kazanma yolu olmadığını anladığında, bu işi bırakmanın veya işi yapmanın kavşağında demektir.

Bir yatırımcı, gerçek parayı riske attıysa veya sistem kazanma oranlarını ve düşüşlerini incelediyse, yatırımın kolay para kazanılacak bir yer değil, riskler ve ödüllerle dolu profesyonel bir çaba olduğunu fark etmeye başlar.

Yatırımın gerçekliği ortaya çıktığında yatırımcı, başarılı olmak için gereken işi yapmayı veya başka bir yerde kolay para aramayı seçer.

Aşırı bilgi yükleme aşaması

Bu aşamada yatırımcı, yatırım serüvenine başlamak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri alır ancak o kadar çok şey bilir ki, bunlar çelişkili bilgiler haline gelmeye başlar.

Bir momentum yatırımcısı kırılmaları satın almasını söylerken, swing yatırımcısı dirence doğru açığa satış yapmayı tavsiye eder. Gün içi alım satım yapan yatırımcılar, gecelik riskin çok tehlikeli olduğunu söylerken bir trend yatırımcısı, büyük kârların gece boyunca, günlerce ve haftalarca elde tutulmakla elde edileceğini söyler. Bazı sistemler yüksek kazanma yüzdelerine güvenirken, diğer sistemler birkaç büyük kazanca odaklanır ve birkaç küçük kaybı yönetir.

Yeni bir yatırımcının, fiyat hareketi yatırımını, reaktif teknik analizi ve risk/ödül oranlarını anladıktan sonra kendisi için doğru yatırım yöntemini seçmeye başlaması gerekir. Hangi zaman diliminde yatırım yapacaktır? Hedeflediği kazanma oranları ve risk/ödül oranları hangi skalada olacaktır?

Yeni bir yatırımcı ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere sahip olduğunda bir sonraki adım kendisi için geçerli olan doğru bilgileri filtrelemek olacaktır.

Kendi yatırım avantajını geliştirmek

Bu aşamada yeni bir yatırımcı ‘gerçek bir yatırımcı' olmaya karar verir. Yatırımcı tüm bilgilerini filtreler ve kendi yatırım sistemini oluşturmaya başlamak için neyi uygulayacağını seçer.

Çoğu zaman bir yatırımcı, asla kaybetmeyen 'Kutsal Kase' stratejisini arayarak mükemmel sistemi yaratmaya çalışacaktır. Bu, yatırımcıların var olmadığını anlayana kadar çok fazla zaman ve enerji harcadıkları bir tuzaktır. Yatırımcılar daha sonra mükemmel bir yatırım sistemi aramayı bırakıp karlı bir yatırım sistemi geliştirme yolunu seçer.

Yatırımcı kendi ekran süresine, risk toleransına, getiri hedeflerine, kişiliğine ve inanç sistemine uygun bir yatırım yöntemi seçer. Hisse senedi, forex, opsiyon, vadeli işlem veya kripto olsun, yatırım yapacağı piyasaları seçer. Artık izleme listelerini oluşturmak için filtreleri vardır. Yatırımcı, grafik modellerinde kendine avantaj sağlamak için geniş çaplı geriye dönük testler ve geçmiş grafik çalışmalarını tamamlar. Artık büyük örnek boyutlu veriler üzerinde kâr faktörü olan sinyallere sahiptir.

Yatırımcı diğer yatırımcılara göre bir avantaja sahiptir çünkü kayıpları kısa kesip kazanan pozisyonlarında oturmayı başarır ve genellikle ne tür yatırım kurulumlarının zaman içinde kârlı olacağını bilir.

Kazançlı yatırım aşaması

Kârlı yatırımcı, zaman içinde olumlu beklentiye sahip bir yatırım sistemi yaratır. Disiplin ve tutarlılıkla alım satımlarını yapar hale gelir. Yatırımcı, kayıplar ve düşüşler karşısında duygusal olarak etkilenmez çünkü bunlar kötü bir sürecin veya bir şeylerin ters gittiğinin bir yansıması değil, kazanan sistemin bir parçasıdır.

İyi bir yatırım, sistem içerisinde disiplinle yürütülen bir alım satıma dönüşürken, kötü bir yatırım ise plana uymayan bir alım satım anlamına gelir. Yatırımcı, fiyat hareketinin hizmetkarı haline gelir ve sadece kendi sinyallerini alıp satar. En az direnç gösteren yoldan gider ve işlemleri küçük kazançlar, küçük kayıplar, başa baş veya büyük kazançlar şeklinde yönetir. Olası sonuçlardan büyük kayıp seçeneği elimine edilir. Para, iyi yatırımın bir yan etkisi haline gelir.

Bu aşamada yatırımcı kendi sistemine ve onu uygulama becerisine güvenir. Zararları durdurma ve pozisyon boyutlandırma konusunda risk yönetimi yönergelerine sadık kalır ve böylece yatırımcı için her işlem sonraki yüz işlemden sadece biri haline gelir. Yatırımcı için kayıplar büyük bir duygusal etkiye sahip olmaz veya yatırımcının egosunu incitmez.

Son aşamada artık yatırımcı, yatırım sistemini bir işletme gibi yürüten ve uzun vadede avantajlarının ortaya çıkmasına izin veren bir 'yönetici' olmuştur.

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Belirsiz bir geleceğe nasıl yatırım yapılır?

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)