E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHayati Yazıcı: Seçim barajı düşebilir---

Hayati Yazıcı: Seçim barajı düşebilir

Hayati Yazıcı: Seçim barajı düşebilir
11 Mart 2021 - 14:15 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Seçim barajını makul bir orana çekmek gündemde yani yüzde 5 ya da 7 olabilir. Görüşmeler sürüyor" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNNTürk'te katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli mesajlar verdi. Seçim barajının şu an yüzde 10 olduğunu ve bu sayının düşürülebileceğini belirten Yazıcı, "Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çıta yüksek. Barajın çok anlamı kalmamış durumda ama herkesin parti kurması gibi bir gelenek de oluşabilir. Bunların denetlenmesi, takip edilmesi gibi konular Cumhuriyet Başsavcılığı bakıyor. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak" dedi.

HAZİNE YARDIMI

Barajı geçenin hazine yardımı alabileceğini söyleyen yazıcı şöyle devam etti: "Seçim barajı ne düzeydeyse hazine yardımı alabilmenin şartı olacak. Barajı geçen hazine yardımı alabilecek. Parti kapatmayı ortadan kaldırıp yada ıskalayıp sadece hazine yardımını kesmek şeklinde bir algı oluşmasın. Parti kapatma anayasal bir düzenlemedir."

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ

Milletvekilliği transferiyle ilgili yeni düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağına değinen Yazıcı, "Seçildiğin partinden bir başka partiye geçmek 1995 kadar milletvekilliğin düşmesine neden oluyordu. Bu yeniden gündeme gelebilir ancak referandum gerektirir. Diğer partilerle de tabi ki konuşmak gerekiyor" diye konuştu.

SEÇİM SİSTEMİ

Yazıcı bu konuda şunları söyledi: "Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Seçmeni de vekilleri tanır hale getirmek gerekir. Buna en yakın dar bölge olabilir ama sorun da üretmeye yakın gözüküyor. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. 5'li ve 7'li şeklinde düşünüyoruz. Vekili seçmene yaklaştırıyoruz, mesafeleri kısaltıyoruz.”

Türkiye, Suriye için Rusya ve Katar ile anlaştı

Berat Albayrak geri mi dönüyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • liberal11 Mart 2021 16:52

    tabii ki düşecek baraj çünkü mhp nin oyları yüzde 10ün altında

  • acacu11 Mart 2021 16:50

    20 yıldır bu sistem iyiydi de neden şimdi değiştirmek istiyorsunuz? Türkiye' deki seçmen sayısını millet vekili sayısına bölünce kabaca 90 bin çıkıyor. Bölgeyi daraltmak yerine genişletin. Her şehirde 90 bin ve katları oranında oy alan partiler ve varsa tek başına girenler seçilsin. Bu çok daha adil bir yöntem. Ama pardon siz adalet değil sadece kazanılan koltuğun peşindesiniz.