E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakHangisi daha akıllıca? Kiralamak mı ev almak mı?---

Hangisi daha akıllıca? Kiralamak mı ev almak mı?

Hangisi daha akıllıca? Kiralamak mı ev almak mı?
26 Eylül 2023 - 17:03 borsagundem.com

ABD’de ev kiralamak ve ev satın almak arasındaki fiyat farkı 2000 yılından bu yana en geniş noktasına ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir ev almadan ya da kiralamadan önce fiyat araştırması yapmak neredeyse bir zorunluluktur. Ancak yapacağınız fiyat araştırması bir evi kiralamaya ya da satın almaya yönelikse, araştırmalar kiralamanın artık ev satın almaktan daha karlı olduğunu ortaya koyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, gayrimenkul teknolojisi platformu Cadre'nin yeni verileri, kiralamanın ev satın almaktan daha akıllıca olduğunu gösteriyor.

Kiralamak mı satın almak mı?

MarketWatch’tan Aarthi Swaminathan'ın haberine göre, ev kiralama ve ev satın alma arasındaki fiyat karşılaştırması, 2000 yılından bu yana görülen en büyük farka ulaştı. Gayrimenkul teknolojisi platformu Cadre'nin yeni bir analizine göre, yüksek ev sahibi olma maliyetleri karşısında kiralama yolunu seçmek, bugün birçok Amerikalı için çok daha ucuz ve daha akıllı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Mortgage oranlarının yüzde 7'nin üzerinde olması ve yüksek ev fiyatlarının yanı sıra alıcılar için satılık ev ilanı sayısında yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle yaşanan yoğun rekabet, ABD’de ev satın almayı umut eden birçok kiracı için evleri çok pahalı hale getirmiş durumda.

Gayrimenkul teknolojisi platformu Cadre'nin verileri, sahip olma ve kiralama arasındaki genişleyen uçurumu ve bunun 2000'den bu yana nasıl değiştiğini ortaya koyuyor. Cadre, Temmuz 2023'te satın almanın kiralamaya göre yüzde 62 daha pahalı olduğunu bulguluyor. Cadre'nin kaynakları arasında emlak bilgi sağlayıcısı CoStar Group, St. Louis Fed ve Zillow Z yer alıyor.

Yaklaşık yüzde 70 daha pahalı

Cadre'nin kurucusu ve CEO'su Ryan Williams, şirketin yatırım ekibinin ABD genelinde ev sahipleri ve kiracılar arasındaki aylık maliyet ortalama farkını analiz ettiğini söylüyor. Williams, “Ayrıca CoStar kira verilerine baktılar ve gerçek sahip olma maliyetini hesaplamak için ortalama sigorta maliyetleri, ev fiyatları ve ipotek oranlarının yanı sıra ev bakım maliyeti, emlak vergileri ve kapanış maliyetlerine dayalı varsayımlarda bulundular” diyor.

Williams, verilerin sonuçlarına dair şunları söylüyor: “İlginç bir şekilde, Ağustos 2023 itibarıyla ekibimiz, ev sahibi olma ile kiralama arasındaki aylık maliyet farkının, ev sahibi olmanın kiradan yaklaşık yüzde 70 daha pahalı olmasıyla 2000 yılından bu yana en geniş noktasına ulaştığını bulguluyor.”

Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre ABD'de Temmuz ayında bir evin ortalama fiyatı 406.700 dolardı. Redfin’e göre, Ağustos ayında kira için talep edilen ortalama değer 2.052 dolardı; şirket, Eylül ayında ortalama aylık ipotek ödemesinin ise 2.632 ABD Doları olacağını tahmin ediyor.

ABD'de konut fiyatlarında artış

ABD'de ikinci el konut satışları 8 ayın en düşük seviyesinde

 

ABD'de konut başlangıçları düştü

 

ABD'de bekleyen konut satışlarında artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 26 Eylül 2023 21:26

    Biz de en uygun seviyede ister al ister kirala hatta iki tane kirala birinde otur diğeri yedek olsun veya ayrı semtten kirala hafta sonu gidersin...Haydi Türkiye ileri Durmak yok yola devam..Dünya bizi kıskanıyor...

  • Ga26 Eylül 2023 18:53

    Bizde ikisi de aynı kiralamakta ev almakta hayal. Umutlar tükendi.