E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHangi dönemde alım yapmak borsada çok kazandırır?---

Hangi dönemde alım yapmak borsada çok kazandırır?

Hangi dönemde alım yapmak borsada çok kazandırır?
14 Aralık 2020 - 10:42 borsagundem.com

Çoğu yatırımcı için zor dönemlerde hisse almak korkutucu görünse de hisse senetleri en fazla yüzdelik getiriyi ekonominin en kötü olduğu ve borsaların toparlanmaz göründüğü zamanlarda sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların mart ayı krizinin ardından yıl sonuna kadar yeni bir rekor kıracağına ilişkin beklentiler oldukça azalmıştı. Pandeminin ilk ortaya çıktığı ve ekonominin felakete sürüklendiği zamanlarda düşüşlerden yararlanmayı hedefleyen yatırımcılar dahi kendilerini güvenceye almaya çalışıyorlardı.

Marketwatch’un konuyla ilgili haberinde varlık yönetimi şirketi Ritholtz’un Portföy Yöneticisi Ben Carlson’ın pazar günü kaleme aldığı blog yazısında yer alan “Her şeyin kasvetli göründüğü zamanlarda yatırım yapmak kârlı bir strateji olmayı sürdürüyor” ifadelerine dikkat çekiliyor.

Carlson’ın konuyla ilgili paylaştığı istatistiklere göre ABD’de işsizlik oranının %9’un üzerine çıktığı zamanlarda S&P 500 ortalama %25,50 getiri sağlarken, işsizlik oranının %5’in aşağısında olduğu dönemlerde ise S&P 500 ortalamaları %3,90 olarak görülüyor.

Diğer bir deyişle işsizlik arttıkça hisse senetleri yükseliyor ve işsizlik oranlarında düşüş görüldükçe riskli yatırımlardaki getiriler de düşüyor. Carlson bu orantıyı tarihsel verilere dayandırıyor.

Portföy yöneticisi konuyla ilgili yazısında, “En iyi getirilerin ekonominin darmadağın olduğu zamanlardaki yatırımlardan gelmesi mantıksız. Ancak yatırım yaparken huzursuz olmak genellikle iyiye işarettir” ifadelerine yer veriyor.

Carlson borsalarda ilk düşüşlerin gerçekleştiği dönemde bulundukları seviyeden %60 daha fazla düşeceğini hissettiğini belirtiyor. Şubat ayı sonlarından itibaren başlayan dört haftalık periyotta hisse senetleri rekor seviyelerinden %30’luk bir düşüş göstererek tarihin en hızlı ayı piyasasına girmişti. Ancak hisse senetleri yine de beş ay sonrasında rekor seviyelere tekrar tırmanmayı başardı.

Portföy yöneticisi, “Ne kadar keskin zekalı insanın borsalar geri dönüş yaptıktan sonra düşüşlerin yeniden test edilmesini bekleyerek kendilerini sağlama aldığını bir düşünün” ifadelerini kullanıyor. Carlson ikinci dip beklentileri sırasındaki borsalara ilişkin, “Tahmin edin, ne oldu? Tablo gün yüzüne çıktığında her şey için çok geçti. Borsalar bu yıl pek çok insanı yanılttı” dedi.

Bununla birlikte artan işsizlik rakamları, yükselen korona virüs ölüm oranları ve politik riskler karşısında borsadaki yükselişe ters ayakta yakalanmak oldukça kolaydı. Ancak yine de yatırımcıların odaklanması gereken nokta ABD Merkez Bankası’nın (FED) hamleleriydi.

Carlson korona virüs önlemleriyle ilgili, “Hükümet bunun için trilyonlarca dolar harcadı. Gerçekten de insanlara para hibe ettiler. Şu anda bu trilyonların ve FED’in örtülü desteğinin piyasalardaki yükselişin asıl zemini olduğu çok açıkmış gibi görünüyor. Ancak o dönemde çok az insan bu programların açıklanmasıyla borsaların tüm zamanların en yüksek döneceğini öngörebiliyordu” dedi.

Borsalarda yön bulabilmenin en iyi yolu bir parça çılgınlık olabilir mi? Portföy yöneticisi bir ay içerisindeki %30’luk düşüşte uygulamak zor olsa da satın alıp tutma stratejisinin yenilmesinin çok zor olduğuna dikkat çekiyor. Zira %30’luk düşüşün ardından hisse senetleri %60’lık bir toparlanmaya girerek yatırıcılara net %15’lik ortalama gelir sağladı.

Carlson, “Hisse tutmak zordur. Ancak bir adım fazlasını yapıp borsalar düşerken ve herkes kaçarken hisse senedi satın alma çok daha zordur. Satın alıp tutma stratejisi sadece borsa bir daha asla yükselmeyecek gibi hissettirdiği zamanlarda satın alındığı zaman işe yarar” dedi.

Halka arz patlaması borsalar için ne anlama geliyor?

 

Küresel rüzgar Borsa İstanbul'dan yana

 

Piyasada güçlü görünüm korunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)