E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrol yeni bir yükselişe mi hazırlanıyor?---

Ham petrol yeni bir yükselişe mi hazırlanıyor?

Ham petrol yeni bir yükselişe mi hazırlanıyor?
21 Ekim 2022 - 06:52 borsagundem.com

ABD Başkanı Biden, çarşamba günü ulusal petrol rezervinden 15 milyon varil daha arz edileceğini açıkladı. Böylelikle Kasım ayında yapılacak ara seçim öncesi benzin fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılacak.

Petrol fiyatları, arz sıkıntıları ve Çin'in ülkeye gelen ziyaretçiler için karantina süresini kısaltmayı planladığı haberlerine tepki olarak perşembe günü 1 dolardan fazla yükseldi.

Perşembe günü sona erecek olan Kasım teslimatlı Ham Petrol vadelileri 1,54 $ veya %1,8 artışla varil başına 87,09 $ seviyesini, Aralık kontratı ise 1,43 $ veya %1,7 lik artışla 85,95 $ seviyesine geldi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin, bu yıl ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratan ve yakıt talebini düşüren katı KOVİD-19 kısıtlamaları uygulamıştı. Bloomberg News perşembe günü, konuya aşina olan kişilere atıfta bulunarak Pekin'in gelen ziyaretçiler için karantina süresini on günden yedi güne indirmeyi düşündüğünü bildirdi. Çin’deki sıkı Kovid kontrollerinin gevşeyeceği beklentisi ham petrol fiyatlarının yükselişini destekledi.

Avrupa Birliği'nin Rus ham ve petrol ürünlerine yönelik yaklaşan yasağının yanı sıra OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil diğer üreticilerin üretim kesintileri de fiyatları destekleyen bir diğer etmen olarak öne çıkıyor. Hatırlayacak olursak, OPEC+, Ekim ayı başlarında günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi üzerinde anlaşmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ulusal petrol rezervinden 15 milyon varil daha arz edileceğini açıkladı. Böylelikle Kasım ayında yapılacak ara seçim öncesi benzin fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılacak. Ayrıca 15 milyon varilin arz edilmesiyle Joe Biden yönetiminin Mart ayında Rus-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarına olumsuz etkisini önleme amacıyla açıkladığı ulusal rezervlerden 180 milyon varil petrol arz planı da tamamlanmış olacak.

Fakat açıklama petrol fiyatlarını rahatlatmaya yetmedi. Resmi ABD verileri gösteriyor ki Stratejik Petrol Rezervi (SPR) 1984’ün ortasından beri en düşük seviyesinde.

Teknik açıdan Aralık vade Ham Petrol Sözleşmesi 86$’dan geçen 200 günlük üssel ortalaması üzerinde kapanış almayı deniyor. Petrol kısa vadeli yükseliş momentumunu koruyabilirse, 100 günlük ortalama direnci 88$ ve azalan kanal direnci 91$’ın test edilebileceğini düşünüyoruz. 84$ altında zarar kes çalıştırmak kaydıyla uzun pozisyon alınarak 88$ ve 91$ dirençleri hedeflenebilir. Petrolde kalıcı bir yükseliş hareketinden bahsedebilmek için 91$ üzerinde kapanışlara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar. Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 803 $ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 8030$’dır. 20 Ekim Saat 17:00’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 86,50$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 88,50$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 803$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 88,50$'a yükselirse, yatırımcı bugün 86,50 $’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 803 $ elde edilen kazanç 200$ (%24,9 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 84,50 $’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 84,50 $’dan satarsa 200$ zarar ((86,5$ - 84,5$) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Enflasyon verisi S&P500’de yeni bir satış dalgasını tetikler mi?

OPEC+’ın arz kesintisi kararı yeni bir yükseliş habercisi mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)